Chişinăul nu a explicat de ce românii sunt blocaţi la frontieră

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că peste două sute de persoane au fost blocate la frontiera dintre România şi R.Moldova în ultimele zile, însă, în pofida sezizărilor MAE, autorităţile de la Chişinău nu au dat nicio explicaţie incidentului.

În consecinţă, Diaconescu a spus că se vede nevoit să ceară public şi oficial încetarea abuzurilor comise asupra cetăţenilor români.

„Aşa după cum cunoaşteţi, în ultimele trei zile o serie de incidente s-au petrecut la graniţa dintre România şi Republica Moldova. Peste 200 de persoane au fost, pe diverse argumente, blocate în exercitarea dreptului la liberă circulaţie în Republica Moldova. Am primit o serie de sesizări la Ministerul Afacerilor Externe atât din partea unor delegaţii cu statut oficial , reprezentând structuri judeţene cu care exista un angajament de cooperare şi dialog antamat cu ceva luni în urmă, cât şi din partea unor cetăţeni, organizaţii neguvernamentale, grupuri artistice cărora într-o formă sau alta li s-a interzis accesul pe teritoriul R.Moldova”, a spus Diaconescu

El şi-a exprimat şi dezamăgirea faţă de ceea ce a apreciat a fi o nerespectare a relaţiilor normale cu UE şi a subliniat că ritmul şi calitatea reformelor din R. Moldova vor influenţa relaţia cu UE.

„Noi am solicitat colegilor de la Chişinău, prin canalele diplomatice obişnuite, prin note verbale ca de altfel şi prin dialogul care se poartă la nivelul structurilor consulare, explicaţii în legătură cu această situaţie. Nu am primit până în acest moment niciun fel de semnal, nicio clarificare. În aceste condiţii, este normal să cerem public şi oficial autorităţilor de la Chişinău să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români”, a explicat ministrul.

citeste: mai mult

Adauga un comentariu

*