Joi si vineri Ana Blandiana si Romulus Rusan se intâlnesc cu bacauanii

Directia Judeteanã pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacãu, in colaborare cu
Universitatea Bacãu si Centrul international de culturã si arte „G. Apostu” organizeaza joi si vineri trei intâniri ale intelectualilor bacauani cu poeta Ana Blandiana si cu prozatorul, eseistul, memorialistul si publicistul Romulus Rusan. Prima intâlnire a fost programata joi, 5 martie 2009, ora 17.00, la Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, punctul forte al acestei prime intâlniri fiind prezentarea colectiei „Ora de Istorie”, editata de Academia Civica, al carei presedinte fondator este poeta Ana Blandiana. Celelalte doua intâlniri vor avea loc vineri, 6 martie 2009: de la ora 12.00, in amfiteatrul C2 al Universitatii Bacau, cei doi scriitori se vor intâlni cu studentii, iar de la ora 14.30, la Libraria „Glissando”, vor fi lansate volumele „Refluxul sensurilor”, „Proiecte de trecut”, „Intoarcerea lui Arpagic”. Va prezentam pe scurt fisele celor doi oaspeti de onoare ai Bacaului:
Ana Blandiana s-a nãscut la 25 martie 1942 la Timisoara. A debutat ca poetã cu volumul Persoana întâia plural, în 1964. De-a lungul anilor a mai publicat numeroase volume de poezie, prozã si eseuri, printre care Cãlcâiul vulnerabil, A treia tainã, Calitatea de martor, Somnul din somn, Proiecte de trecut, În dimineata de dupã moarte, Imitatie de cosmar, Sertarul cu aplauze etc. Opera Anei Blandiana a fost tradusã în limbile englezã, francezã, bulgarã, germanã, rusã, letonã, estonã, vietnamezã, suedezã, norvegianã, olandezã, italianã, spaniolã, maghiarã etc. În 1982 a fost distinsã cu Premiul Herder, iar în 1997 a primit Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu”. A mai fost distinsã cu Premiul International Camaiore si cu Premiul International „Giuseppe Acerbi” pentru Poezie, în Italia. Este membru fondator al Academiei Mondiale de Poezie de la Verona (Italia), membru al Academiei de Poezie Mallarmé din Paris si presedinte al PEN-Clubului Român. A fost fondatoare si presedinte al Aliantei Civice, în prezent este presedintele Academiei Civice si, alãturi de Romulus Rusan, initiatoare a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.
Romulus Rusan s-a nascut în Alba Iulia, la 13 martie 1935. Autor a numeroase cãrti de prozã, printre care America ogarului cenuºiu, O cãlãtorie spre marea interioarã, Exercitii de memorie, Roua si bruma – stãri, Cronologia si geografia represiunii comuniste in România etc. A obtinut Premiul Uniunii Sciitorilor pentru prozã în 1964 si 1982. Dupã 1989 s-a angrenat în activitãti civice. A fost vicepresedinte al Aliantei Civice (1996-2000). Fondator (împreuna cu Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet si al programului de istorie oralã, organizator al Simpozioanelor internationale care au loc anual la Sighet si editor al unor colectii de comunicãri, documente si studii (însumând cca. 25.000 pagini) în cadrul Memorialului. Este detinãtorul premiului UNESCO pentru tolerantã interetnicã si interconfesionalã si al premiului „Adrian Marino” pentru editarea cãrtii Exercitii de memorie. Vom reveni. (St.O.)

Adauga un comentariu

*