Misionari bacauani in desertul african

dasca-misiune-kenya-2-4.jpgDecanul romano-catolic de Bacau a fost luna aceasta in misiune in Africa n in cadrul Misiunii românesti din Maikona (Kenya) actioneaza la ora actuala doi preoti bacauani

Preotul romano-catolic Isidor Dâsca, Decan de Bacau, s-a aflat, in perioada 4-20 februarie 2009, in misiune in statul african Kenya – in Misiunea româneasca din zona Maikona actionând la ora actuala doi preoti bacauani.
Parintele Dâsca a facut parte dintr-un grup de cinci fete bisericesti condus de Episcopul Auxiliar al Diecezei de Iasi, Aurel Perca. „Scopul misiunii a fost sfintirea unei biserici, unui dispensar, unei scoli si unei gradinite in Maikona, dar si intâlniri cu credinciosii pentru a afla ce necesitati mai au. In Maikona, Dieceza de Iasi actioneaza din 1992, reprezentata fiind de preotii Eugen Blaj, Victor Osolos (din Bacau) si Isidor Mârt (care a slujit si el in Bacau), inlocuit, cu ocazia vizitei noastre, de Cristian Pista (tot bacauan)”, a explicat Decanul.

Saraci si totusi fericiti

Kenya este situata in Africa Ecuatoriala. Are aproximativ 30 de milioane de locuitori, marea majoritate negri – crestini, musulmani si animisti (care cred ca obiectele si fenomenele naturale au suflet). Doua treimi din populatie traieste in afara oraselor, durata medie de viata abia depasind 50 de ani. Potrivit observatiilor Episcopului Auxiliar, aparute pe site-ul Diecezei Iasi (www.ercis.ro), Maikona se afla in desertul Chalbi, la distanta de 15 ore de mers cu masina de capitala Nairobi, fiind una din zonele cele mai sarace ale tarii. Vegetatia e formata doar din arbusti de desert, iar apa e aproape inexistenta. Temperaturile sunt foarte ridicate, putând atinge si 50 de grade Clesius. Casele localinicilor sunt construite din vreascuri si lut. Hrana e si ea foarte saracacioasa: orez, porumb, ceai, lapte de capra sau camila si uneori – la sarbatori – carne de capra. Nici vorba de lumina electrica. „Desi e o saracie lucie, iar statul nu face nimic, oamenii sunt fericiti. Nici nu stiu altceva, e adevarat”, a spus Isidor Dâsca.

Evanghelizare cu scoala si masa

Activitatea misionarilor, spune parintele Dâsca, urmareste alinarea saraciei si a suferintelor kenienilor, de la pregatirea culturala a copiilor si tinerilor, pâna la evanghelizare, hranirea celor infometati si ingrijirea bolnavilor, „asa cum insusi Mântuitorul le-a recomandat apostolilor atunci când i-a trimis in misiune”. „Biserica noastra a construit acolo 27 de scoli si gradinite, copiii având zilnic o masa asigurata. Credinciosii din Bacau sunt preocupati de soarta kenienilor, ei au donat pentru biserica din Maikona circa 18.000 de euro. Preotii nostri de acolo parasesc cu greu Africa, se simt impliniti si iubiti, chiar si persoane din alte religii vin la liturghie”, a mai spus preotul. Printre principalele planuri de viitor ale Misiunii din Maikona figureaza ridicarea de noi unitati de invatamânt si solutionarea problemei apei.

Galgalo si Isus

O marturie frumoasa privind intâlnirea kenienilor cu crestinismul apartine preotului Isidor Mârt. La un Craciun, povesteste acesta, statuia cu pruncul Isus din iesle a disparut din biserica. A inceput s-o caute prin sat si a descoperit-o la un copil, Galgalo, care n-a vrut sa o dea din brate nici macar pentru bomboane. „Copilul l-a adus la el acasa pe pruncul Isus, ascultând de cuvintele pe care le spusesem la predica de Craciun. Aflase deci ca Isus doreste sa vina la noi si sa ramâna cu noi. Gestul sau nu a fost un simplu furt, ci o dorinta profunda de a-l primi pe Mântuitorul in inima sa. Nu a vrut sa-l dea pe un pumn de bomboane. A inteles ca El nu poate fi inlocuit cu nimic material”, a scris parintele Mârt pe site-ul Misiunii Maikona (www.maikonamission.org).
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*