Bacauani implicati in captura de droguri de la Agigea

cocaina.jpgDoi bacauani, Adrian Vasile Chiribau si Elena Ramona Cioroaba, sunt implicati in captura de cocaina din Portul Agigea, una dintre mai mari realizate, în ultimii zece ani, în Europa, valoarea totala a acesteia depasind 100 de milioane de euro

Politistii de la Antidrog si procurorii DIICOT au facut, vineri, cea mai mare captura de droguri din istoria portului Constanta dupa ce au descoperit într-un container peste 1.200 kg de cocaina. Ancheta a stabilit ca respectivul container a fost încarcat cu cocaina în Brazilia si a fost plimbat prin mai multe porturi pâna sa ajunga în România. Anul trecut, pe 23 decembrie, marfa a ajuns în terminalul de containere din portul Constanta Sud Agigea. Documentele vamale aratau ca ar fi vorba despre o încarcatura de 20 de tone de lemn de cedru. Suspiciunile politistilor de la Antidrog cu privire la acest transport, care era monitorizat de trei luni, s-au dovedit întemeiate în momentul în care s-a trecut la verificarea marfii din container. „Capacul” format din zeci de pachete cu lemn de cedru ascundea în spatele sau cocaina, ambalata în pungi ascunse în ultimii paleti de cherestea din container.
Firma catre care fusese livrat din Brazilia containerul cu 1,2 tone de cocaina ascunsa între cutii din lemn de cedru îsi are sediul în comuna Baia de Fier, Gorj. Societatea se numeste RUMAVAL IMPEX si are ca obiect de activitate taierea, rindeluirea si impregnarea lemnului. Societatea este controlata de doi frati din Spania si are ca administrator si asociat unic pe Elena Ramona Cioroaba, în vârsta de 26 de ani, din Bacau, prienena cu unul dintre spaniolii care si-au deschis afacerea cu lemn în Baia de Fier. Potrivit unor surse judiciare, tânara, impreuna cu un alt bacauan, Adrian Vasile Chiribau, se afla între cei patru retinuti de politistii din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) Constanta, în momentul în care s-au prezentat cu documentele de preluare a marfii din container. În acesta a fost descoperita cantitatea de 1,2 tone de cocaina, a carei valoare a fost estimata la peste 100 de milioane de euro. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma RUMAVAL IMPEX a fost înfiintata pe 14 ianuarie 2004 si are sediul si unicul punct de lucru în Baia de Fier. Bilantul pe 2007 arata ca societatea a avut pierderi de 142 de milioane de lei vechi si o cifra de afaceri de 5 miliarde de lei vechi. De mentionat ca Elena Ramona Cioroaba a fost numita administrator al firmei pe 18 decembrie 2008, cu putin înainte ca politistii sa faca cea mai mare captura de de droguri înregistrata în Europa în ultimii 10 ani. Potrivit primarului din Baia de Fier, Constantin Mihutescu, spaniolii au cumparat în urma cu patru ani de la o firma locala intrata în faliment câteva hale pe teritoriul comunei si acolo au desfasurat activitatea de prelucrare a lemnului, angajând si câtiva localnici. Societatea nu mai functioneaza din aprilie 2008, însa are achitate la zi taxele la utilitati. Cei doi investitori veniti din Spania au încercat anul trecut sa vânda societatea, însa au renuntat în cele din urma. La fata locului nu mai exista decât paznicii, care au grija de bunurile societatii.

Mandat de arestare pe 29 de zile

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Constanta, magistratii au admis ca fondata propunerea formulata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Serviciul Teritorial Constanta si au decis arestarea pe o perioada de 29 de zile a lui Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribau si Elena Ramona Cioroaba. În cazul celui de-al patrulea suspect în acest caz, procurorii DIICOT Constanta nu au formulat deocamdata propunere de arestare preventiva catre instanta Tribunalului Constanta. Seful BCCOA Constanta, Aurelian Pavel, a afirmat ca întreaga cantitate de droguri capturata, de peste 1.200 de kilograme, este cocaina cu o concentratie foarte ridicata, ce urma ca înainte sa fie vânduta sa fie prelucrata în laboratoare. Drogurile au fost trimise la Bucuresti, pentru analize. Daca ar fi ajuns pe piata, aceasta ar fi valorat zeci de milioane de euro. „Este vorba despre o retea de crima organizata formata din cetateni români si straini si am început audierea mai multor persoane implicate în traficul de droguri. Este o actiune comuna a politistilor Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism”, a adaugat cms. Aurelian Pavel.
În baza informatiilor primite s-a stabilit ierarhia grupului, coordonat de un cetatean spaniol, precum si mare parte din activitatile infractionale ale acestuia. Cei patru membri ai grupului au vârste cuprinse între 27 si 45 de ani si nu au antecedente penale, autoritatile române urmând sa solicite informatii si din Brazilia si din Spania. Politistii au asteptat pâna vineri, când reprezentantii firmei importatoare au venit sa preia marfa din container si au intervenit. În urma controlului au fost descoperite, ascunse prin metoda „capac”, peste 1.200 de kilograme de cocaina, ambalata în pungi ascunse în ultimii paleti de cherestea din container.

Peste 1200 de kilograme ambalate in 1084 de calupuri

La rândul lui, seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru a declarat sâmbata într-o conferinta de presa ca aceasta captura de cocaina din Portul Agigea este printre cele mai mari realizate, în ultimii zece ani în Europa, valoarea totala a acesteia depasind 100 de milioane de euro. „Suntem în fata celei mai mari capturi realizate vreodata de Ministerul Public, de DIICOT si de Politia Româna si una din cele mai mari realizate în ultimii zece ani în Europa. Cocaina are puritate, cel mai probabil, de 90 la suta, fiind destinata pietei externe. Si de aceasta data România a fost si a ramas o tara de tranzit”, a precizat, seful DIICOT, Codrut Olaru. Acesta a mai spus ca a finalizat audierile, inculpatii fiind prezentati Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru infractiuni de trafic international de droguri de mare risc si constituirea unui grup infractional. Cei patru sunt acuzati de trafic de droguri de mare risc si risca o pedeapsa cu inchisoare intre 15 si 25 de ani. Decizia magistratilor poate fi atacata cu recurs în termen de 24 de ore. Secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Toma Rus, a declarat ca în acest caz nu a fost vorba de o livrare supravegheata, facuta de Politia Româna în colaborare cu autoritatile din alte state, ci de o informatie „umana” primita de lucratorii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta. “Din luna decembrie am strâns mai multe probe si în momentul în care membrii grupului au venit pentru a ridica marfa am declansat interventia si am dispus confiscarea marfii. De atunci, membrii grupului au facut diferite demersuri pentru racolarea unei persoane care avea influenta în vama si care îi va ajuta sa scoata containerele printr-un control mai putin riguros. În cele doua containere au fost descoperite 1.080 de calupuri care cântaresc în totalitate 1.203,9 kilograme”, a declarat secretarul de stat. Rus a mai spus ca la perchezitia efectuata în momentul retinerii autorilor a fost identificata si suma de 140.000 de euro, precum si doua autoturisme straine de teren. Seful DIICOT a felicitat procurorii de caz, explicând ca la momentul actual Ministerul Public nu poate beneficia si nu poate apela la recompense materiale pentru acestia. În schimb, seful Politiei Române a declarat ca a propus recompensarea a 12 politisti, doi dintre acestia urmând sa fie avansati înainte de termen, ceilalti urmând sa primeasca sume de bani cuprinse între 3.000 si 5.000 de lei impozabili, în functie de gradul de implicare. Toba a precizat ca una dintre persoanele care va fi avansata este seful de la Crima Organizata Constanta, acesta urmând sa devina comisar. Directorul Autoritatii Natonale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, a apreciat ca aceasta actiune reprezinta „un exemplu de colaborare institutionala” si a precizat ca lucratorii din vama care au fost sute de lucratori ai MIRA de la Brigada de Crima Organizata, precum si procurori DIICOT.
(Observator de Bacau)

(Fotografii preluate de la cotidianul “Telegraf” – Constanta)

Comentarii

  1. Vox pupuli a zis:

    In Thailanda, tot lotul de infractori era inchis pe viata, fara posibilitate de eliberare. Iar puscariile din Thailanda sunt mizerabile – nu mai zic de apucaturile sexuale ale localnicilor si bolile pe care le au. In Singapore, pedeaspa ar fi fost moartea. In Rrumanika, tara populata de oi care behaie dar nu produc nimic, pedeapsa va fi cativa ani de mititica, dupa care infractorilor li se va da concediu, ca sa se trateze de „miscorarea testiculelor”, „deviatie de sept”, claustrofobie” (?!!!) sau guturai. Toate aceste „boli” fiind motive pentru care criminali au fost, deja, eliberati „temporar” din puscarii, dupa care acestia au uitat sa se mai intoarca. Asadar, de ce s-ar stresa domnisoara Cioroaba ca a fost prinsa ?! Chiar nu are de ce… eventual doar ca a pierdut marfa, dar nicidecum ca risca sa stea la racoare.

  2. Dar in FILIPINE cum este?

Adauga un comentariu

*