Onestenii se pregatesc pentru noua editie a festivalului de la Sanremo

dans-11.jpgCampioni timp de trei ani consecutivi la festivalul de la Sanremo, editia pentru copii si tineret, organizat sub denumirea de “Festivalul mondial de creatie in scoli”, dansatorii onesteni de la Scoala „GCMC” (Georgiana Crudu si Marius Crudu) se pregatesc pentru o noua editie a manifestarii, care va avea loc in perioada 18 – 22 martie 2009, mai devreme decât in anii trecuti, când competitia a fost programata in luna mai. Termenul limita pentru trimiterea materialelor in Italia este de 15 februarie 2009. Organizata sub egida GEF (Global Education Festival), manifestarea de la Sanremo include, la editia aceasta, 30 de competitii separate, pentru muzica, teatru, dans, cinema, circ, moda, televiziune, jurnalism, proiecte scolare etc. Unele dintre competitii poarta tot denumirea de festivaluri, iar altele sint numite concursuri.

Sapte sectiuni la festivalul de dans

Competitia pentru dansatori se numeste „Festivalul international de dans pentru scoli”, care a fost câstigat, in ultimii trei ani, de „GCMC” Onesti, scoala care a ocupat Locul I la diverse sectiuni din cadrul intrecerii. Festivalul se va desfasura pe trei categorii, dintre care prima include sectiunile A (balet clasic), B (dans modern si contemporan), C (jazz) si D (alte tipuri de dans), a doua are o singura sectiune, E (dansuri sportive si dansuri internationale, nationale si regionale, cum ar fi tango, slow foxtrot, samba, mambo etc.), iar ultima categorie are sectiunile F (pentru scoli speciale de dans, publice sau private) si G (pentru cluburi si asociatii culturale sau religioase).

Recordurile onestenilor la Sanremo nu mai pot fi doborâte

Printr-un comunicat de presa, expediat la redactia noastra, organizatorii de la GEF au facut cunoscute si câteva dintre conditiile de participare. Astfel, dansatorii trebuie sa aiba vârsta de cel putin 5 ani, dar nu mai mult de 19 ani, iar trupele de dans trebuie sa aiba cel putin 8 membri, dar nu mai mult de 30. De asemenea, o scoala nu poate participa la preselectie cu mai mult de 5 dansuri, iar fiecare dans trebuie sa aiba maxim 4 minute. Multe dintre aceste aspecte nu au fost reglementate la editiile anterioare si, in aceste conditii, cele trei recorduri detinute de scoala “GCMC” nu mai pot fi doborâte. Astfel, scoala onesteana va continua sa detina recordul pentru cel mai mare numar de dansatori prezenti pe scena in acelasi timp (86), pentru cele mai multe dansuri calificate in finala (5) si pentru cea mai mica dansatoare din concurs (patru ani si jumatate). Toate cele trei recorduri dateaza din 2007, atunci când „GCMC” a câstigat sectiunile de dansuri moderne, contemporane si traditionale. In 2006, scoala onesteana a câstigat sectiunea de dansuri moderne si contemporane, iar in 2008, „GCMC” a câstigat la aceeasi sectiune, cu tabloul coregrafic „Armaghedon”, dar Marius Crudu, in calitate de coregraf, a câstigat si sectiunea latino, cu dansul „Latino fever”, in interpretarea trupei de la Colegiul National „Calistrat Hogas” din Piatra Neamt. Premiile obtinute sunt echivalente cu titlurile de campioni mondiali. Performantele inregistrate i-au impresionat atât de mult pe organizatori, incât presedintele festivalului de la Sanremo, Paolo Alberti, a facut o vizita la Onesti, in anul 2007.

Românii incep sa domine festivalul de la Sanremo

La ultima editie, din 2008, la festivalul de la Sanremo s-a calificat si o echipa de la Colegiul National „Grigore Moisil”, care intrat in finala „Competitiei internationale pentru creativitate, talent si ingeniozitate in scoala”, denumita „Secretele lui Da Vinci”. La ultima editie a manifestarii de la Sanremo, România a mai fost reprezentata la „Festivalul international de muzica scolara” (scoli din Oradea, Bucuresti si Cumpana), la concursul international de teatru (o scoala din Panciu), la concursul de moda (un colegiu din Husi) si la concursul „Educ-Arte” (o scoala din Braila si doua colegii din Husi). Numarul românilor calificati in finalele festivalului de la Sanremo a crescut vertiginios in ultimii ani. Spre exemplu, in competitia din 2008 a dansatorilor, Italia a avut 16 dansuri calificate in finala, iar România a avut 8 (trei din Onesti, doua din Piatra Neamt si câte unul din Baia Mare, Husi si Târgu Jiu), in timp ce Franta a avut doar trei, iar Rusia si Turcia câte unul singur. Pentru editia din 2009, se asteapta o participare si mai mare a artistilor români, nu doar la dansuri, ci si la alte festivaluri din cadrul manifestarii de la Sanremo. Informatii suplimentare despre festival pot fi gasite pe site-ul www.gef.it.

Florin TANASE

Comentarii

  1. bogdan ioan a zis:

    buna ziua am vazut la televizor ce sa intimplat in hungaria nu stim ce loc a luat echipa de la tgocna cu dlui bravo voua suucecs romaniei cu respect bogdan ioan din tgocna bc

  2. dorian a zis:

    eu am fost la Sanremo sunt din Cumpana si numarul de Romani era fuarte mare

Adauga un comentariu

*