Spitalul Judetean a implinit o suta de ani

spital-fatada.jpgSpitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau si-a serbat ieri centenarul. La ceas aniversar, alaturi de managerul Dan Stoica (candidatul PSD in colegiul 1 senatori), sub conducerea caruia mai multe sectii ale SJU au fost aduse la standardele europene, s-au aflat numerosi medici sefi de sectie, presedintele Consiliului Judetean Dragos Benea, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Mihaela Popescu, presedintele Colegiului Medicilor din Bacau Elena Stânga, precum si ceilalti candidati PSD in colegiile din municipiul nostru – deputatul de Bacau Minodora Cliveti, medicul stomatolog Svetlana Zaharia si juristul Costel Dunava.
„S-au implinit zece decenii de când SJU este un blazon medical al Bacaului. In vremuri nu intotdeauna favorabile desfasurarii actului medical, generatii de medici, asistenti si infirmieri – colectivul acestui spital – au reusit, prin profesionalismul si daruirea lor, sa transforme institutia intr-un bastion al luptei pentru viata. Ofer spitalului o parte din inima mea, ma inclin cu respect in fata colegilor si ii salut calduros pe exigentii nostri pacienti”, a declarat Dan Stoica. „La implinirea unui veac de activitate, SJU se indreapta spre Europa. Gratie eforturilor echipei manageriale, sustinute indeaproape de Consiliul Judetean, unitatea a inregistrat progrese vizibile sub toate aspectele. Mai avem insa cu totii de lucrat pentru a imbunatati viziunea bacauanului asupra serviciilor SJU”, a spus Dragos Benea. „Lucrurile se schimba repede si bine in Spitalul Judetean, mai ales datorita manageriatului actual”, a declarat doctorita Elena Stânga.

75.000 de pacienti pe an

In acest moment, SJU are 21 de sectii, opt compartimente, patru laboratoare, ambulatoriu integrat, centru de sanatate mintala, doua sali de conferinta, capela ortodoxa si capela catolica. Personalul format din peste 1700 de salariati (din care 222 de medici si 772 de asistenti) se ocupa anual, in medie, de aproximativ 75.000 de cazuri (majoritatea in sistem de spitalizare continua). Cu ajutorul Consiliului Judetean, in ultimele sase luni aici au fost (re)inaugurate sectiile Primire Urgente, Oftalmologie, Servicii Paliative, Boli Interne, Neurologie sau Nefrologie. Chiar ieri, s-a(re)inaugurat serviciul de Anatomie Patologica, unic in judet, unde diagnosticarea bolilor se face pe baza studierii microscopice si macroscopice a celulelor si tesuturilor. Laboratorul are si un mic muzeu de specialitate, numit „Tiberiu Onofrei” in memoria medicului care a pus pe meleagurile noastre bazele acestui domeniu.

Scurt istoric

In 1857, in comuna Bacau a fost infiintat Spitalul „Pavel si Ana Cristea” (numit astfel dupa familia care-i donase casele si averea), având un numar de doar 15 paturi. In 1908, institutia a fost mutata in locatia actuala. In perioada 1941-1943, spitalul a fost destinat ranitilor de pe front. In 1943, avea deja o capacitate de 250 de paturi. Opt ani mai târziu, se puneau bazele Spitalului Judetean. Din 2003, acesta a devenit SJU.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*