Candidatii PSD+PC au ascultat atent necazurile buhusenilor

antohi-2.jpgZi de târg ieri, la Buhuşi. Deşi o lapoviţă rece le biciuia feţele, sute de buhuhuşeni îşi făceau de lucru printre tarabe cu jeanşi, perdele, încălţamite ori chiar printre nailoanele întinse direct pe pământ, cu tot felul de scule, obiecte de uz casnic, vechituri. Elena Mitrea şi Gheorghe Antochi, candidaţii PSD A PC pentru Senat şi Camera deputaţilor, însoţiţi de câţiva oameni din staff-ul electoral local, au trecut printre oameni, i-au salutat, au strâns mâini, au stat de vorbă. „Cu ei votăm – a strigat un nene de vreo 70 de ani – că ei ne-au făcut pensii!”… „Da’ o ţuică nu ne daţi, că-i frig afară?!” – au îndrăzbit vreo două femei.

Echipa de campanie le-a întins oamenilor pliante dedicate special oraşului Buhuşi, pixuri inscripţionate sau brichete şi invitaţii la mittingul electoral de mâine, 28 noiembrie, ora 14.00, care va avea loc la Casa de Cultură Buhuşi şi unde cei doi candidaţi ai Alianţei politice PSD A PC se vor prezenta buhuşenilor alături de primarul lor, Ionel Turcea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea. Elena Mitrea şi Gheorghe Antochi au traversat drumul naţional şi au poposit la Stofe Buhuşi, umbra a ceea ce a fost altădată vestita Fabrică de postav din Buhuşi. Dacă în 1989 aici lucrau 8364 de oameni, la locul de muncă a inginerei Elena Mitrea astăzi mai sunt în jur de 150 de salariaţi. Mai multe femei, împreună cu directorul Ştefan Câmpan, i-au întâmpinat pe cei doi candidaţi, colega lor Elena Mitrea şi Gheorghe Antochi, preşedintele Agricola Internaţional SA Bacău. Primarul Turcea a glumit adresându-se directorului Stofe Buhuşi, că i-a mai adus colega „şi pe la serviciu, pe unde n-a mai avut vreme să treacă în ultima lună. Sincer vă spun – a precizat omul ales în primăvară pentru a treia oară de buhuşeni – eu am o mare încredere în aceşti doi oameni. Cu siguranţă, nu sunt de aceia care dorm în Parlament!… Vă rog, aşadar, să fiţi alături de ei, pentru ca ei, la rândul lor, să mă sprijine pe mine în proiectele pe care vreau să le duc la bun sfârşit pentru oraşul Buhuşi.”

Gheorghe Antochi le-a mulţumit celor prezenţi şi a recunoscut că n-a mai fost la fabrica de postav de 20 de ani, „când am preluat ferma de oi aduse din import de la Buhuşi şi devenisem un important furnizor de materie primă. Mă bucur spă cunosc oameni care au rezistat aici, în acest oraş şi în această fabrică cu care soarta nu a fost prea bună. În România s-a făcut o reformă din păcate mai puţin gândită. Ceea ce s-a întâmplat cu întreprinderea dumneavostră s-a întâmplat cu multe alte unităţi din ţară, iar în agricultură s-au petrecut lucruri şi mai rele”. Antochi le-a explicat oamenilor că tocmai nemulţumirile ca urmare a greutăţilor întâmpinate de-a lungul anilor chiar şi la Agricola Internaţional l-au determinat să candideze, alături de faptul că în 2008 se votează în sistem uninominal, că oamenii aleşi de ecgipa PSD sunt valoroşi de această dată, că priorităţile viitorului program de guvernare sunt agricultura şi energia. În afară de faptul că oraşul Buhuşi a avut soarta nefericită a comunităţilor monoindustriale, Gheorghe Antochi a arătat că urbea buhuşenilor deţine o suprafaţă cultivabilă mai mare decât aceea a comunei Raciva, de exemplu, iar oamenii de aici s-au implicat, din lipsa veniturilor, în activităţi agricole – şi acestea păguboase deoarece nu există resursele şi mijloacele necesare unei activităţi profitabile. „Marea greşeală a guvernărilor de dreapta a fost aceea că au împărţit ceea ce n-au. Mai întâi trebuie dezvoltate activităţile productive, care oferă locuri de muncă reale şi plus valoare, dacă vrem să avem ce împărţi de la bugetul de statpentru celelalte activităţi” – a încheiat candidatul PSD A PC pentru Camera Deputaţilor.

Elena Mitrea a explicat colegilor săi: „Eu, o femeie, candidez în cel mai întins colegiu senatorial din judeţ. Acesta numără 47 de localităţi şi nu peste tot sunt sprijinită cum face domnul Gheorghe Antochi, iar asta demonstrează încă o dată că am obţinut şi obţin cu greu tot ceea ce am reuşit să realizez până acum. Dumneavostră, colegilor mei, nu pot să vă promit decât că vă voi fi sprijin pentru cât mai multe dintre problemele cu care vă confruntaţi”. Directorul Stofe Buhuşi, Ştefan Câmpan, le-a urat succes celor doi candidaţi şi şi-a exprimat speranţa ca „acest dialog, început astăzi, să continue. Aş spune că industria a fost lăsată pe ultimul plan în ţara românească. S-a procedat sistematic la o demolare a industriei româneşti. Locuri noi de muncă se fac în comerţ, turism şi servicii şi o să muncim pentru alţii ca să putem plăti acele servicii de care avem nevoie. Alături de cei 8354 de salariaţi pe care îi aveam la sfârşitul anului 1989, în 1990 s-au mai năpustit încă 1000, care credeau că e de ajuns să vină de două ori pe lună la serviciu, eventual în zilele de leafă… Acum 5 ani 1 metru de ţesătură era vândut cu 6 lei, astăzi se vinde cu 3 – 4 lei, din cauza importurilor neloiale”…
Cei doi candidaţi au vizitat mai apoi firma Pescado, renumitul producător de produse din peşte comercializate sub brandul Bonito, un exemplu de investiţie performantă în zonă. Imediat după aceea, însoţiţi de Sorin Braşoveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Elena Mitrea, Gheorghe Antochi şi primarul Ionel Turcea au vizitat câteva familii de asistenţi maternali, care au luat în îngrijire copii sănătoşi sau mai puţin sănătoşi, care provin din familii dezorganizate şi care astfel se doreşte să fie readaptaţi la un climat de viaţă normal. Probleme sunt multe: banii insuficienţi pentru mâncare, pentru cazarmament (mbrăcăminte, detergent, etc), alocaţia de plasament, condiţiile juridice discriminatorii în care se practică o astfel de meserie, toate lasă de dorit. Asta, în condiţiile în care majoritatea oamenilor care decid să-şi asume îngrijirea şi educarea unor copii nefericiţi (condamnaţi de propriii părinţi pe care societatea nu are metode să-i ajute şi să-i determine să-şi crească copiii) sunt oameni deosebiţi, iubitori şi grijulii. Iar asta s-a demonstrat de la prima vedere.

Angela Tănase are doi copii mari, la casele lor, „am crescut 8 nepoţi, iar acum am 2 copii în plasament: pentru Ştefănel se acordă 80 de lei alocaţie de plasament, iar pentru Andrei 200 de lei, pentru că are un handicap. Mereu am probleme cu el, pentru că are imunitatea scăzută şi mulţi îmi spun că am avut un curaj fantastic să-mi asum să-l cresc. Dar eu îi iubesc. Sunt ai mei, ca şţi ceilalţi pe care i-am crescut. Însă nu mi se dau credite, la bancă, deoarece contractuil de muncă pentru un asistent maternal este încheiat pe perioadă determinată. Mi s-a stricat maşina de spălat de un an şi de atunci spăl la mână… Dacă ne internăm cu un copil în spital plătim medicamentele pe care ei nu le au pe secţie… Cazarmamentul nu l-am mai priomit de la Paşti. Anul trecut am primit cazarmament de trei ori, 75 de lei, alţi 75 de lei şi a treia oară 50 de lei: pentru haine şi încălţăminte, pentru detergenţi, întrAun an, pentru un copil…”
Maria Călcăian este asistent maternal de 8 ani, vreme în care a ajuns la al treilea copil pe care îl îngrijeşte. Elena Mihai este un alt asistent maternal pe la care cei doi candidaţi au trecut. Are trei copii ai ei, mari: „Toţi au făcut facultatea ! – ne spune cu mândrie. Cinci copii am luat şi am avut grijă de ei, în ultimii 8 ani de când fac munca asta. Şi eu am fost să fac credit la bancă şi miAau răspuns că le pare rău”…

Şi Maria Ghinescu este asistent maternal, iar pe patul unuia dintre dormitoarele apartamentului său l-am găsit pe Daniel, de 4 ani, simpatic foc, care se juca în linişte. Este al doilea copil pe care l-a avut de-a lungul timpului în plasament, iar dânsa se laudă cu o fiică devenită psiholog, „care face logopedie cu topi copiii la Centrul de zi”. Am aflat astfel că în Buhuşi există un astfel de Centru de zi, unde toţi cei 40 de copii (dintre care 10 cu handicap) repartizaţi la 30 de familii vin să facă recuperare (logopedie şi kinetoterapie). Sorin Braşoveanu i-a rugat pe Elena Mitrea şi Gheorghe Antochi – profund impresionaţi de sprijinul total insuficient pe care statul român îl acordă acestor copii, în situaţia în care vor ajunge în Parlament, să caute şi poate găsesc „proiectul de lege pe care l-am înaintat şi care reglementează statutul asistenţilor maternali şi sursele de care este nevoie pentru sprijinirea acestor copii şi reintegrarea lor în societate”. La cât de strânse erau sufletele tuturor după cele aflate, cu siguranţă se va schimba ceva în bine pentru aceşti copii care mai au o şansă şi de care guvernanţii au uitat.
Astăzi, la ora 16.00, Gheorghe Antochi se va întâlni cu alegătorii din comuna Nicolae Bălcescu, la Căminul cultural din localitate, iar mâine după-amiază va reveni la Buhuşi, la mittingul electoral programat.
A consemnat,
Cristian CALIN

Adauga un comentariu

*