Cu o luna inainte de alegerile parlamentare, tara intra in greva generala

minodora-cliveti.jpg– Profesorii au anuntat ca vor intra in greva de luni – Angajatii din sistemul sanitar spun ca au demarat o actiune de strângere de semnaturi pentru a declansa greva in sanatate – Politicienii declara ca guvernul Tariceanu este vinovat de tot haosul in care zace tara – “Guvernul culege acum exact ce a semanat pe parcursul mandatului”, afirma deputatul bacauan Minodora Cliveti

Sindicalistii din educatie intra de luni in greva. Membrii Federatiei Spiru Haret au anuntat, printr-o scrisoare, Executivul ca, daca majorarea salariala de 50 la suta votata de Parlament nu este aplicata urgent, dascalii vor intra in greva de avertisment. Pe 10 noiembrie vor intra in greva de avertisment cadrele didactice din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt. Vestile care razbat din sistemul sanitar sunt la fel de proaste. Sindicatele au demarat o ampla actiune de strângere de semnaturi. Aceasta ar trebui sa constituie baza pentru o greva in sanatate care, spun angajatii din sistem, va avea loc, cel mai probabil, in data de 14 noiembrie. Functionarii publici din administratie anunta, la rândul lor, ca pe 13 noiembrie vor declansa greva, lucru care ar pune in pericol data organizarii alegerilor generale. Mai mult, se pare ca angajatii din sistemul bugetar – educatie, sanatate, respectiv administratie – intentioneaza sa se puna de acord asupra unei miscari sindicale comune care s-ar putea concretiza in jurul datei de 20 noiembrie.

Impartire inechitabila a banilor in sistemul bugetar

Directorul Spitalului Judetean Bacau, Dan Stoica spune ca sistemul sanitar e in fierbere. Potrivit managerului bacauan, angajatii din Sanatate se pregatesc de greva, in conditiile in care mai multe categorii de lucratori au salarii mizere. Stoica acuza politica discretionara a Executivului sugerând ca daca premierul Tariceanu a avut bani pentru salariile grase ale sefilor de agentii, ar putea avea si pentru ceilalti bugetari. “Am strâns semnaturi inclusiv in sistemul sanitar. Vom demara o greva generala trecând prin toate etapele legale”, a spus Stoica. “Guvernul trebuia sa ne asculte si sa caute solutii. Este o lupta sindicala absolut normala. Exista niste decalaje incredibile intre salariile din sistemul bugetar. Sunt zone in sistemul public in care se câstiga extraordinar de multi bani. Sunt altele in care salariile sunt mici. Eu cred ca guvernul a scapat de sub control salariile din sistemul bugetar. S-a inregistrat o crestere a PIB-ului, insa impartirea acestui surplus este inechitabila”, a adaugat managerul SJU Bacau.

Autorul moral: guvernul Tariceanu

Deputatul bacauan Minodora Cliveti (PSD) declara ca situatia in care se afla tara pare a fi fara iesire. Cliveti identifica executivul liberal condus de Tariceanu drept principal vinovat al crizei socio-politice in care se tara. Conform spuselor ei, liberalii culeg inainte de alegeri ce-au semanat pe parcursul celor patru ani de mandat. “Din punctul meu de vedere, este regretabil ca s-a ajuns in acest punct. Totusi, sa nu uitam ca autorul moral al problemelor este guvernul care refuza sa puna in opera o lege votata in unanimitate de Parlament. Liberalii culeg, la final de mandat, ce au semanat in ultimii patru ani”, a subliniat Cliveti. Aceasta a mai spus ca partidele politice nu trebuie sa stea cu mâinile in sân si sa priveasca la greva profesorilor sau la cea a angajatilor din sanatate. “Sa nu uitam ca vine si iarna peste noi. Oamenii se adapostesc in biserici fiindca nu mai au unde sa se duca”, a precizat deputatul social-democrat. Ea a propus organizatiei politice din care face parte sa ia o serie de masuri pentru inlesnirea situatiei profesorilor. “Este opinia mea: cred ca nu trebuie sa stam cu mâinile in sân si sa privim la derularea grevei. Trebuie sa ne miscam si noi putin”, a declarat aceasta.

Se va termina ca la români

Unii politicieni se asteapta ca problema maririi salariilor sa fie taraganata pâna dupa alegeri. Acestia spun ca Executivul va incerca sa traga de timp, in favoarea sa. “Din pacate, asta fac sindicalistii. Eu nu zic ca nu au dreptate. Dar cred ca au intrat intr-o hora politica. Se vor balacari pâna la alegeri. Totul se va rezolva ca la români. Se va taragana pâna dupa alegrile parlamentare”, e de parere Dorin Ciulina, candidat din partea PNG-CD la un loc in Parlament. In aceeasi nota, Codruta Arvinte (PRM) a subliniat ca sindicatele s-au invatat ca o data la patru ani sa ameninte politicienii cu greva generala. “Daca ne uitam la cei 18 ani scursi de la revolutie vedem ca la fiecare 4 ani intâlnim miscari sindicale. Ei stiu ca politicienii nu-si permit sa spuna nu, in prag de alegeri. Nu cred ca e o practica profitabila, dar, din pacate, asa se intâmpla la noi. Sindicatele primesc acum si timp de 4 ani tac”, a spus Arvinte.

Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Este strigator la cer cea ce se intampla, nu mai reusim sa facem fata cu cheltuielile de la o luna la alta. am ajuns sa muncim pentru banci, intretinere(gaze, lumina, telefon)si chirie, pentru ca politicienii nostri sa beneficieze de pensii frumoase.
    Tineretul nu mai stie ce sa mai faca, daca lucreaza in strainatate sunt vitregiti sau prost platiti, daca raman in tara nu au locuri de munca.
    Am ajuns sa ne dorim apocalipsa poate mai sterge rasa asta politica, care ne rade in nas.

Adauga un comentariu

*