Un nou medicament in lupta cu SIDA

nou-medicament-hiv-sida.jpgBacauanii infectati cu virusul HIV au de acum o noua speranta in lupta cu SIDA: medicamentul Celsentri (Maraviroc), descoperit de cercetatorii britanici de la Pfizer in urma unor studii de un deceniu ce au costat sute de milioane de dolari. Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii români ai cunoscutei companii farmaceutice, Maraviroc (medicament cu administrare orala) reprezinta o optiune pentru pacientii aflati sub tratament antiretroviral. Celsentri a fost introdus in SUA si Uniunea Europeana acum mai bine de un an, iar luna trecuta a fost distins in Statele Unite cu premiul Galien (echivalent al premiului Nobel).

Peste 300 de bacauani infectati
Identificat in anii ’80, virusul HIV a devenit rapid, la nivel global, o sursa importanta de imbolnavire si deces. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca la sfârsitul anului trecut, in lume erau inregistrate peste 33 de milioane de persoane infectate, dintre care 2,5 milioane copii. Doar in 2007, HIV a infectat pe glob 2,5 milioane de oameni (in medie aproape cinci persoane pe minut) si a ucis alte peste doua milioane.
In România, in perioada 1985-2008 s-au inregistrat peste 15.000 de cazuri de HIV/SIDA, dintre care 5000 au dus la moartea pacientilor. Mai mult de jumatate dintre românii infectati sunt adolescenti. In tara noastra, tratamentul pentru HIV/SIDA costa in medie 500 pâna la 1500 de euro pe luna. Conform datelor Directiei de Munca si Protectie Sociala Bacau, „in baza de date cu indemnizatiile speciale acordate de stat pentru HIV/SIDA figureaza in prezent 324 de persoane, dintre care sapte copii”, asa cum a declarat directorul Gheorghe Apostu.
Studiile stiintifice privind virusul HIV si efectele sale devastatoare asupra organismului uman au condus la dezvoltarea in anii ’90 a terapiei antiretrovirale, SIDA fiind astfel transformata dintr-o boala letala intr-una cronica. Cu toate acestea, specialistii se confrunta in acest moment cu probleme precum toxicitatea pe termen lung a tratamentelor disponibile sau rezistenta la medicamente.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*