Renunta la serviciu in favoarea pirogravurii

pirogravor-2.jpgDestinul bacauanului Constantin Avram a fost marcat de arta desenelor pe lemn. Pasiunea din tinerete a devenit pentru el mai importanta decât afacerea cu transporturi de care se ocupa de 13 ani

Un bacauan in vârsta de 59 de ani vrea sa renunte la afacerea cu transport de persoane de care se ocupa de mai mult de un deceniu pentru a se dedica marii sale pasiuni din tinerete, arta progravurii in lemn. Mai mult, Constantin Avram intentioneaza sa scoata bani din ineditele tablouri pe care le realizeaza cu atâta usurinta.

Un hobby aproape uitat

Barbatul a vazut pentru prima oara un aparat de pirogravura când avea 27 de ani. „Sunt curios din fire si de-a lungul timpului am invatat sa fac tot soiul de lucruri, de la utilizarea unui laborator foto alb-negru (cum erau pe vremuri) pâna la fabricarea de ornamente pe baza de celuloza. Primul aparat de pirogravat l-am vazut prin 1976 la sotul unei colege – pe atunci eram receptioner la depozitele de chimicale ale fostului BJATM. Impresionat, mi-am facut si eu rost de un aparat. Primul meu desen, reproducere a unei poze de revista, infatisa un copil cu palarie si o vioara la subtioara”, a povestit Constantin Avram. Câtiva ani mai târziu, omul a gasit un post mai bine platit la Masini-Unelte. Cum noul serviciu era foarte solicitant – si intre timp i se nascuse si un copil, „treaba cu pirogravura s-a pierdut”.

Gândul cel bun

Anii au trecut si barbatul a uitat de pasiunea pentru pirogravura. „Prin 1995 mi-am cumparat masina si m-am apucat de transport de persoane. Abia in ianuarie anul acesta, stând de vorba cu fiul si nora, mi-am adus aminte de pirogravura. Le-am spus ca sunt tentat sa ma apuc de ea din nou si ei m-au incurajat. M-am uitat pe internet si am gasit de cumparat un aparat modern. In cutia aparatului am gasit o placuta de lemn, pe care am desenat, prima data dupa atâtia ani, doi cocostârci pe care-i remarcasem pe o perdea de baie. De atunci am facut deja 17 desene (unele de mai multe ori), iar pe câteva le-am si vândut, pentru sume intre 70 si 100 de lei”, a continuat Constantin Avram.

Cel mai bun atelier, la iarba verde

Entuziasmat din nou fata de pirogravura, omul intentioneaza sa-si inchida afacerea de transport pentru a se ocupa exclusiv de hobby-ul tineretii. „Voi imparti o camera in doua prin glasvand si astfel voi avea un mic atelier. Iar pentru sezonul cald, o sa-mi cumpar rulota si generator si o sa merg sa desenez, cât va tine vara, in camping la Soveja. Daca am dispozitia necesara, un tablou obisnuit imi ia cel mult patru ore. De vânzare se va ocupa fiul meu, care mi-a promis si o pagina de promovare a lucrarilor pe internet”, a mai spus pirogravorul. Singurul sau regret in privinta pirogravatului este ca nu are studii de arta – si de aceea nu-si gaseste curajul de a incerca sa si creeze, nu doar sa reproduca imagini.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*