„Ciobanas(ul)” la Paris am fost!

ciobanasul.jpgAnsamblul „Ciobanasul” a fost infiintat acum 10 ani la Scoala „Georgeta si Mircea Cancicov” din Bacau, fosta scoala 4, si are peste 60 de artisti, de la clasa I pâna la a XII-a. In 1998, profesorul Mitioca Pricopie era diriginte la o clasa de a V-a si s-a hotarât sa infiinteze o echipa de dansuri populare. Dupa un an, au fost invitati la un Festival in Bulgaria. Elevii nu prea agreau dansurile populare, mai ales cei din oras, insa participarea la festivalul din Bulgaria i-a mobilizat. Niciun copil nu mai fusese pâna atunci peste hotare, la o asemenea manifestare. Din acel moment, au aparut si invitatiile, in Republica Moldova, Ucraina, Anglia! Am in Spania, de câteva ori in Italia, Germania, Austria, iar in 2007 in Africa de Sud, la Capetown. Acum câteva zile, Ansamblul „Ciobanasul” a revenit de la un festival care a avut loc in Franta.

„Ciobanasul” a poposit pe meleagurile franceze

Ansamblul „Ciobanasul” a participat la un festival organizat in localitatea Montfort en Chaloose, din Franta. De fapt, au dat spectacole la doua festivaluri, intrucât, la vreo suta de kilometri distanta de aceasta asezare, intr-o alta localitate, Dax, avea loc un alt festival si micii artisti bacauani au fost invitati sa sustina spectacole si acolo. Cum au ajuns „ciobanasii” in Franta? „Am initiat un proiect, < >, al carui coordonatori au fost Tincuta Bondalici, directorul scolii „Georgeta si Mircea Cancicov”, Mitica Pricopie, fostul director adjunct si instructorul ansamblului < >, precum si profesoara Irina Moroi, actuala directoare adjuncta. Am fost sprijiniti de Consiliul Local si Consiliul Judetean, precum si de o serie de sponsori, printre care PAMBAC, FRUTEX. Am primit invitatia de la Cristian Fournadette, directorul celui de al optulea Festival folcloric de la Montfort en Chalosse. La acest festival au participat, alaturi de noi, ansamblul „Benedita”, din Portugalia, „Lous Pastourios” din Auvergne, si „Los tchanques chalossa”, din Landes”, spune Tincuta Bondalici, directoarea scolii „Georgeta si Mircea Cancicov”.

Frantujii au ramas cu gura cascata!

„Sala de spectacole nu era una ca la noi, la Casa de Cultura, ci un fel de gradina restaurant. In invitatia program era trecut si meniul, de unde nu lipseau < >. Si totusi, cei care nu doreau sa consume ceva in timpul spec tacolului, plateau doar cinci euro, iar pentru cei care vroiau sa si manânce, un adult platea 15 euro iar un copil 10 euro. Cu toate acestea, sala a fost plina ochi. Când prezentatorul a anuntat ansamblul nostru, s-a facut o liniste deplina in gradina. Am incheiat spectacolul, care a durat o ora, cu o hora româneasca. In ea s-au prins toti cei de la mese, francezii ramânând impresionati de folcorul nostru. Multi se intrebau cum de fluiera un copil din ansambu, asa de tare si fara nici un instrument, si l-au pus sa le arate cum o face! Ecoul spectacolului a ajuns si la Dax, o alta localitate unde avea loc un festival la care participau peste 40 de ansambluri din mai toata Europa. Am fost invitati sa sustinem un spectacol si acolo. L-am incheiat tot cu o hora. A fost ceva impresoionant”, povesteste profesorul Mitica Pricopie, instructorul ansamblului. La festivalul de la Monfort en Chalosse, micii artisi bacauani au fost rasplatiti cu marele trofeu.

A fost o excursie instructiva

Pe timnpul celor 14 zile, cei 13 artiusi care au facut deplasarea au vizitat Palatul Parlamentului din Budapesta, au trecut prin Austria, au fost cazati in Italia, in comuna Di Certosa di Pava, au vizitat San Remo, Coasta de Azur, Principatul Monaco, Monte Carlo, Cannes. Au poposit la Marseille, au fost cazati timp de sase zile la Monfort en Chalosse, au dat un spectacol la Dax. Au vizitat ferma „Confits Foie Gras”, unde se cresteau rate si gâste, gustând din vestitul pateu de gâsca, au facut plaja pe malul Oceanului Atlantic. Din Montofort au fost la Paris, unde au fost cazati timp de trei nopti, vizitând Turnul Eiffel, Catedrala Notre Damme, Place Vendome, Arcul de Triumf, Champs Elisees, Muzeul Luvru, Place de la Concorde, Cladirea Motparnasse, Disneyland, Versasiile. La intoarcere, au vizitat casa lui Mozart din Szalzburg, s-au oprit in Viena. „A fost o excursie plina de invataminte. Copii au fost impresoionati de cele vazute, si-au creat noi prieteni, si-au imbogatit cunostintele generale”, spune Irina Moroi, directoarea adjuncta a scolii.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Catalin_Shorick a zis:

    a fost misto tare…..sunt unul dintre dansatorii care au participat la festivalul din franta.pot sa spun k ma mandresc k jtiu sa fluier si dea dreptul lumea are uimita cum stiu eu sa fluier…va multumesc.

  2. era uimita nu are uimita mah shorik :D…bv tzie si celor care zti fost in acea ecursie 😀

  3. era uimita nu are uimita mah shorik :D…bv tzie si celor care atzi fost in acea excursie 😀

  4. prea frumoasa plecarea aceasta cu dansurile…….chiar mi-as dori sa mai mergem inca odata……<>…..

  5. prea frumoasa plecarea aceasta cu dansurile…….chiar mi-as dori sa mai mergem inca odata……<>…..

  6. prea frumoasa plecarea aceasta cu dansurile…….chiar mi-as dori sa mai mergem inca odata……<>…..

  7. doresc si eu datele de contact ale ansamblului. va multumesc!

  8. Deci sunteti foarte tari!:x
    Gen 1 rullz ! 😡

  9. Shorick Catalin a zis:

Adauga un comentariu

*