Tot mai multi prieteni ai lui Bachus pe drumurile publice

Numarul soferilor care se urca la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice se mentine la cote alarmante. Numarul din ce în ce mai mare de conducatori auto surprinsi la volan sub influenta bauturilor alcoolice i-a determinat lucratorii Biroului de Siguranta a Circulatiei pentru Mediu Urban(BSCMU) Bacau sa traga un serios semnal de alarma la adresa tuturor celor care sunt prieteni, atât cu licorile bahice, cât si cu soferia.

Politistii sunt de parere ca bauturi alcoolice consumate inainte de a te urca la volan reduce viteza de reactie si precizia miscarilor si poate determina scaderea acuitatii vizuale si auditive. “Pericolul pe care îl reprezinta soferii care beau înainte de a se urca la volan pentru toti ceilalti participanti la trafic este foarte mare. De cele mai multe ori, conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului comit frecvente încalcari ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza în depasiri neregulamentare sau executa în mod periculos virajele”, este de parere inspectorul principal Aurelian Nadejde, seful BSCMU Bacau
În doar doua zile, în judet, au fost depistati circulând pe drumurile publice cinci conducatori auto, care aveau concentratia alcoolica din sânge cu mult peste limita legala.
Un astfel de exemplu il constituie accidentul rutier petrecut miercuri, 30 iulie, in jurul orelor 16.55, pe strada 9 Mai din municipiul Bacau. Danut R. de 35 ani, din Bacau, in timp ce se afla la volanul unui autoturism marca Dacia 1310, pe fondul nepastrari unei distante de siguranta fata de un autoturism Dacia Nova, care circula in fata sa, a intrat in coliziune cu acesta. Ambii conducatori auto au fost testati de politisti, iar surpriza a venit la testul efectuat conducatorul auto vinovat de producerea acestui eveniment rutier, aparatul etilotest indicând o valoare de 1.27 mg/l alcool pur in aerul expirat, care spune multe despre capacitatea sa de conduce un vehicul.
In cauza a fost intocmit dosar penal, în care Danut R. va fi cercetat cercetat sub aspectul savârsirii infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având o imbibatie alcoolica peste limita legala.
Pentru aceeasi fapta va fi cercetat penal si Marin B., de 39 de ani, din Darmanesti, care a fost depistat sub influenta bauturilor alcoolice in timp ce conducea un autoturim Dacia 1310.
Rezultatul indicat de aparatul etilotest a fost de 0,97, fapt care a impus prezenta sa la o unitate medicala in vederea recoltarii de probe biologice de sânge.
Un alt caz, de o gravitate mult mai mare a avut loc pe strada Henri Coanda din Bacau. O patrula de politie rutiera l-a depistat in flagrant pe Vasile D., de 53 de ani, care conducea un autoturism fara a poseda permis de conducere. Pentru ca tacâmul sa fie complet, cel aflat la volan a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat de acesta fiind de 1,24 mg/l alcool pur in aerul expirat.
În urma aventurii sale la volan, bacauanul va fi cercetat penal sub pentru conducere fara permis si sub influenta bauturilor alcoolice.
Legea prevede pentru ambele fapte o pedeapsa cu închisoare de la unu la cinci ani.

Baremul legal

In România alcoolemia permisa este 0,01 mg/l alcool pur in aerul expirat. Daca aparatul etilotest din dotarea politistilor de la rutiera afiseaza sub 0,4 mg/l alcool pur in aerul expirat vei plati doar o amenda si te vei alege cu permisul suspendat pentru o perioada de 90 de zile. O diviziune peste 0,4 mg/l te va obliga sa iti masori nivelul de alcool in sânge, lucru ce va fi posibil dupa recoltarea probelor biologice.
O valoare peste 0,8 g alcool la litrul de sânge te arunca in “barca” infractorilor, unde risti o pedeapsa cuprinsa intre 1 pâna la 5 ani inchisoare.

Cât si cum trebuie sa bei

Este bine de stiut ca un pahar de vin furnizeaza organismului tau aproximativ 0,4 mg de alcool la un litru de sânge. Concentratia variaza dupa timpul in care se absoarbe si se elimina alcoolul din organism, de cantitatea de sânge a fiecaruia si de alti parametri.
Trebuie precizat ca spre deosebire de mâncare, alcoolul nu este digerat in tubul digestiv ci este absorbit direct in sânge. Cu cât stomacul e mai gol cu atât se absoarbe mai repede. Când bei pe stomacul gol te poti ameti de doua ori mai repede decât dupa o masa de seara cu multe grasimi.
Alti factori care cresc viteza de absorbtie sunt asocierea cu bauturi carbogazoase si kilogramele in plus. Cu cât ai mai multe kilograme, cu atât esti mai treaz.

Odata ajuns in sânge alcoolul ataca imediat creierul

O concentratie de 0,1-0,15% alcool in sânge afecteaza vederea, auzul si deprinderile motorii. La 0,2% poti spune „e beat” observând ca ii e greu sa vorbeasca si sa se deplaseze. Coma alcoolica, adica limita peste care “grijile” prietenilor se transfera spitalului, se gaseste undeva peste 0,4%.
Maximul pe care orice persoana il poate suporta este de 0,6%. Peste acest procent organismul cedeaza… fara a fi implicat in vreun accident de masina.
Din punctul de vedere al duratei in timp, se considera ca dupa 10 pâna la 15 minute, jumatate a trecut in sange, dupa 20 de minute, cam 60%, iar dupa 30 de minute, cam doua treimi din cantitatea totala de alcool. Dupa 60 pana la 90 minute, procesul este incheiat.

Conteaza cât de repede bei

In aproximativ o ora dupa ce bei un pahar de vin poti conduce masina. Ficatul epureaza alcoolul din sânge intr-un ritm constant indiferent de cantitatea pe care ai baut-o. Alcoolemia este de fapt cantitatea de alcool din sânge care „sta la coada” pentru a fi transformata in dioxid de carbon si apa… Pacat ca nu se poate si invers.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*