Comisarul sef Alexa si-a scos din pepeni superiorii

alexa.jpgPopulatia din zonele inundate va fi vaccinata la ordin, veterinarii vor monitoriza animalele vii si moarte, jandarmii si politistii vor pazi ajutoarele care vor veni pentru sinistrati. Asta au dispus ieri reprezentantii Guvernului sefilor institutiilor descentralizate bacauane in cadrul intâlnirii Comitetului pentru Situatii de Urgenta, care s-a intrunit in formula extinsa. Reprezentantii Ministerului de Interne s-au declarat scandalizati de faptul ca Stefan Alexa, comisarul sef de la IJP Bacu, este plecat in concediu.

Delegatia compusa din Gabriel Berca, Secretar General al Guvernului, Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii si Marian Petrache, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative au dat indicatii sefilor institutiilor bacauane. Ne confruntam cu situatii diferite in zonele inundate. Sunt cazuri de localnici care aproape au luat la bataie medicii. Trebuie vaccinata populatia din localitatile unde au avut loc inundatii, deoarece exista riscul de raspândire a bolilor. Nu e vorba de un singur tip de vaccin. Noi am aprobat trei tipuri de vaccin. Oamenii nu trebuie sa se mire daca vor fi vaccinati de doua trei ori. Trebuie tinuta o evidenta cu cei vaccinati. Cine refuza trebuie sa faca asta semnând pe propria responsabilitate, cu martor. Totul trebuie sa fie tinut sub control”, a spus subsecretarul de stat Raed Arafat.

Mihaela Popescu, director la Autoritatea de Sanatate Publica Bacau a tars un semnal de alarma asupra afectiunilor care pot fi cntractate de localnici, in conditii de igiena precara, calduri mari, dupa retragerea apelor. Bacauanii din Saucesti, Holt, s.a. inundati sau nu, risca sa contracteze forme cronice de diaree, afectiuni ale pielii, etc. Pâna in acest moment au fost vaccinate 2623 de persoane iar pntru ultimile 24 de ore au mai venit inca 900 de unitati de vaccin.

Marian Petrache a facut instructie cu sefii nostri

Marian Petrache, din cadrul MIRA, a aplicat o corectie sefilor din institutiile bacauane. Oficialul, care a fost odata prefect de Ilfov, a fost contrariat de absenta reprezentantilor Directiei Muncii Bacau, care trebuie sa faca anchetele sociale si a celor de la cadastru, care cunosc amplasamentele din zonele inundate. Spontan, secretarul de stat a inteles cu greu faptul ca nu e prezent si Stefan Alexa, seful Inspectoratului Judetean de Politie. „Cum, e situatie de criza si seful este in concediu?”, l-a intrebat Petrache pe Vasile Oprisan, adjunctul Politiei bacauane. „Este plecat in concediu in strainatate. Dar am eu am fost prezent in zonele inundate si nu s-au fost evenimente”. Dialogul a avut chiar si aspecte comice, in momentul in care Marian Petrache si-a exprimat dorinta ca politistii sa nu doarma in post. „Permiteti sa raportez domnule, la postul de politie din Saucesti, apa era de 1,5 metri”, a spus Oprisan.
Un porc de 80 de kilograme si 440 de gaini ucise de ape

Veterinarii vor juca un rol important in ecuatia sanatatii sinistratilor. Ei vor fi prezenti in zona pentru a identifica toate animalele moarte. Acestea vor fi transportate pentru a fi incinerate de masinile de la Protan. „Situatia este sub control. Avem echipe de veterinari in zona. Deoarece au fost salvate animalele mari la timp, nu au fost identificate animale mari. Doar un porc de vreo 80 de kilograme. Au mai fot gasite inca 440 de pasari moarte la Saucesti. Animalele au fost luate si incinerate de Protan. In fiecare zi, o masina va colecta animalele care vor fi gasite moarte”, a spus Vasile Zaharia, directorul DSVSA Bacau.

Taranii au pierdut recolta de pe 5500 de hectare

Inundatiile care s-au abatut saptamâna aceasta asupra unor localitati bacauane din albia Siretului i-au adus pe oameni la sapa de lemn. Autoritatile au deschis conturi pentru donatii. Edilii altor localitati din tara s-au aratat dispusi sa sprijin cu cereale si articole de imbracaminte sinistratii. Consiliul Local Bacau ar putea renunta la indemnizatia pe aceasta luna pentru a dona banii sinistratilor. Aceeasi solutie va fi adoptata si de Consiliul Judetean Bacau. Dificila va fi despagubirea agricultorilor cu terenuri inundate, deoarece acestia, in marea lor majoritate nu sunt asigurati. „In urma inundatiilor au fost compromise 5500 de hectare. Valoarea pagubelor este estimata la aproximativ 4,1 milioane de lei. Se vor gasi cai pentru despagubirea celor afectati”, ne-a declarat Mihai Banu, directorul Directiei Agricole Bacau.
Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*