Accesul la Muzeul de Arta la cheremul unui lucrator al Directiei Silvice

problema-muzeu-arta-2.jpgRetrocedarea unei bucati de teren a lasat institutia bacauana de cultura fara cale de acces la strada. Proprietarul terenului, conducator auto in cadrul Directiei Silvice, a inceput sa construiasca lânga muzeu un imobil cu opt etaje. In urma primirii mai multor sesizari, Primaria a dispus sistarea temporara a lucrarilor

Muzeul de Arta din Bacau a ajuns intr-o situatie pur si simplu grotesca. Daca institutia de cultura va avea sau nu pe viitor cale de acces la strada (necesara atât pentru vizitatori, cât si pentru o eventuala evacuare de urgenta a pretioaselor exponate), asta va decide nimeni altul decât proprietarul unui teren retrocedat, sofer de la Directia Silvica. Situatia a aparut anul trecut, când autoritatile au retrocedat o parte din curtea muzeului, inclusiv bucata de teren din fata intrarii in cladire. Mai nou, actualul proprietar al terenului furat de comunisti a demarat lânga muzeu construirea unui imobil cu opt etaje. In urma primirii mai multor sesizari de la persoane din zona, Primaria a dispus sistarea lucrarilor. Santierul, sustin muncitorii inca aflati la lucru, ar fi fost vizitat miercuri chiar de primarul Romeo Stavarache.

„Depindem de bunavointa proprietarului”

Problema de la muzeu a ajuns in atentia noastra o data cu declaratiile recente ale sefei institutiei, Geta Barbu. „Muzeul a fost ridicat in anii ’70 pe un teren care fusese proprietate privata. Dupa 2000, am aflat ca exista o cerere de retrocedare pentru o bucata de teren din curte. Anul trecut, Consiliul Judetean (CJ), forul de care apartinem, ne-a anuntat ca terenul a fost retrocedat unui anume Marcel Schwartz. Acesta se pare ca a vândut terenul. Proprietarul actual a facut primele marcaje in aceasta primavara, când am descoperit infipti in mai multe locuri tarusi colorati. Conform marcajelor, suprafata de teren dintre treptele unicei intrari in muzeu si poarta spre strada a fost si ea retrocedata. Saptamâna trecuta, in curte, lânga muzeu, s-au pus garduri de santier”, a povestit ea. Rapid, muncitorii au taiat copacii batrâni si au indepartat mai multe lucrari de sculptura care impodobeau curtea. Lucrarile, ingramadite in partea opusa a curtii (care apartine inca muzeului), urmeaza sa fie amplasate in noul Parc al Catedralei. „Marea noastra grija este posibilitatea unei situatii de urgenta in care sa fie necesara evacuarea muzeului. Depindem de bunavointa proprietarului. Daca acesta nu ne va lasa o cale de acces la strada, vom fi pusi intr-o situatie imposibila”, a mai spus Geta Barbu. Ea si-a exprimat de asemenea suspiciunea legata de imobilul in constructie: „tot ce stim despre proprietarul cladirii este ca se numeste Dumitru Popa, asa cum scrie pe placa de santier. Nu stim insa câte etaje va avea cladirea, pe placa scria zilele trecute de doua etaje si acum scrie de opt. Ceva nu e in regula. Pentru câte etaje exista de fapt autorizatie? Oricum o cladire de opt etaje ar fi total nepotrivita in aceasta zona (strada Nicolae Titulescu – n.red.)”.

Ce spun autoritatile

Am stat de vorba cu câtiva muncitori aflati in acel moment (joi 31 iulie – n.red.) pe santier. Au declarat ca nu-l cunosc pe proprietar, dar ca miercuri seara, la fata locului a descins primarul Stavarache si s-a cerut inlocuirea pe placa a mentiunii initiale „doua etaje” cu „opt etaje”.
Am continuat investigatiile la Primarie. Nu am reusit sa vorbim cu edilul, ci doar cu purtatorul de cuvânt Mihaela Grosu, de la care am aflat ca „domnul Romeo Stavarache a dispus vineri 18 iulie sistarea lucrarilor la imobilul din strada Nicolae Titulescu 23 pâna la clarificarea situatiei create. Decizia a fost luata in urma sesizarilor locatarilor din zona, nemultumiti de amplasamentul si regimul de inaltime al noului imobil de locuinte, parter plus opt etaje, proprietatea lui Popa Dumitru. Mai multe informatii vom putea oferi la finalizarea verificarilor suplimentare in teren si a documentatiei de autorizare”.
Ne-am deplasat apoi la CJ, unde presedintele Dragos Benea s-a aratat increzator intr-o rezolvare amiabila a problemei caii de acces in muzeu: „vom sta de vorba cu proprietarul si sunt convins ca vom ajunge la o intelegere in acest sens”.

Cine este Dumitru Popa?

La adresa la care Primaria i-a trimis lui Dumitru Popa dispozitia de sistare a lucrarilor din fosta curte a Muzeului de Arta, am gasit o femeie care parea sa cunoasca problema de la muzeu si care ne-a spus ca-l putem gasi pe Dumitru Popa la serviciu, la Directia Silvica (DS). Am sunat acolo si am aflat ca acesta este angajat ca sofer. L-am sunat apoi pe directorul DS, Gheorghe Savu, caruia, in mod straniu, afirmatia ca angajatul sau este proprietarul terenului de pe Titulescu i s-a parut o gluma. Am incercat in repetate rânduri sa-l contactam si pe Dumitru Popa (pe telefonul mobil), dar nu am reusit. Vom reveni
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*