Sapte pacate pe zi la Maternitatea Bacau

In primele trei luni din acest an, in judet s-au inregistrat peste o mie de cazuri de avort, cele mai multe la categoria de vârsta a mamei 25-34 de ani. Legea permite avortul doar inainte ca fatul sa fi implinit 14 saptamâni. Preotii condamna avortul ca fiind un „pacat greu”. Medicii avertizeaza ca avortul este inca privit de bacauani ca metoda de planning familial

Combinatia dintre statistici si vocea Bisericii conduce la ideea ca la Maternitatea Spitalului Judetean Bacau se savârsesc in medie sapte pacate grele pe zi. Este vorba de intreruperile de sarcina (avorturi), fapte situate la granita cu crima, dar pe care multe femei le considera inca metode de planning familial.

Nu au mai vazut lumina zilei

Potrivit statisticilor pentru primul trimestru al acestui an prezentate de Autoritatea de Sanatate Publica Bacau, 1100 de copii (in sensul generic al cuvântului) nu au mai vazut lumina zilei, fiind smulsi inainte de soroc de medici din universul amniotic. „Majoritatea mamelor care au recurs la avort aveau vârsta intre 25 si 34 de ani (497). Trei aveau mai putin de 15 ani, iar patru, de la 45 la 49 de ani”, a precizat purtatorul de cuvânt Anda Dumitrescu.

Un rau necesar

Specialistii vorbesc de patru tipuri de avort: avortul spontan (ale carui cauze nu sunt pe deplin cunoscute), avortul provocat (foarte rar), avortul la cerere (cel mai frecvent) si avortul terapeutic. „Acesta din urma este necesar, cu acordul mamei, când sarcina ii pune in pericol sanatatea sau când, pe parcursul sarcinii, se depisteaza boli fetale care afecteaza produsul de conceptie”, a explicat Zâna Popa, medic primar de obstetrica-ginecologie in cadrul Maternitatii.

Ce spune legea

Legislatia româna actuala prevede ca o femeie poate face avort la cerere doar daca sarcina nu are mai mult de 14 saptamâni si mama este majora (in cazul in care e minora, intreruperea sarcinii necesita acordul reprezentantilor legali ai acesteia).

Avort in loc de contraceptie

In acest moment, la Maternitatea Bacau se fac aproximativ 5-7 avorturi in fiecare zi. Unele paciente se afla la prima intrerupere de sarcina, altele fac si trei-patru avorturi pe an. „Majoritatea sunt sarace si nu stiu nimic despre contraceptie. De fapt, la noi avortul este inca o problema de sanatate publica. Raportata la numarul femeilor fertile (intre 16 si 45 de ani), rata avortului la cerere e destul de mare. Avortul este inca privit pe meleagurile noastre ca metoda de planificare familiala – semn de innapoiere din punctul de vedere al nivelului de civilizatie”, a avertizat doctorita Popa.

Contra-argumente puternice

Avortul la cerere, a mai spus Zâna Popa, nu este lipsit de riscuri. In timpul unei astfel de interventii, mama risca sa-si piarda viata prin stop cardio-respirator, sa se aleaga cu o infectie sau sa ajunga pe masa de operatie in urma perforarii uterului. „Multi dintre colegii mei refuza sa faca avorturi din motive religioase”, a adaugat doctorita.
In viziunea Bisericii Ortodoxe Române (prezentata, in semn de solidaritate, pe o pagina de internet a Bisericii Romano-Catolice – www.catholica.ro), „tot ceea ce e comis impotriva fiintei umane este comis, intr-o anume masura, impotriva vointei lui Dumnezeu. Pacatul uciderii pruncilor este unul din cele mai grele, unul din cele care ne exclud din Imparatia lui Dumnezeu. Avortul si practicile avortive sunt pacate grele pentru ca: se ucide o fiinta umana; este afectata demnitatea femeii; prezinta riscul mutilarii, imbolnavirii sau mortii mamei”. De asemenea, preotii considera ca viata femeii are prioritate daca aceasta e pusa in pericol de sarcina sau nastere, ca nasterea este recomandabila chiar daca fatul este depistat cu probleme sau daca a fost zamislit prin incest sau viol si ca avortul nu poate fi justificat moral prin saracia familiei, neintelegeri intre parinti sau afectarea carierei mamei.Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*