2008 – An bun pentru agricultura

Specialistii din agricultura cred ca anul 2008 va aduce recolte bogate, cum nu s-au mai vazut de zeci de ani. Alternarea zilelor cu precipitatii, cu cele cu soare si temperaturile optime au facut câmpurile sa rodeasca. „Datorita conditiilor meteorologice foarte bune, recoltele se prezinta foarte bine acum la inceputul lui iulie. In urma analizei din teren, ne putem astepta la una din cele mai bune recolte din ultimile decenii. Estimarile meteorologice sunt bune si in luna iulie, când sunt anuntate precipitatii putine si temperaturi ridicate, care vor ajuta la coacerea culturilor de cereale. Culturile insamântate in toamna lui 2007 anunta o eficienta maxima. La asta a contribuit si sprijinul dat de statul român pentru agricultori. Este vorba de ajutorul dat in toamna, de 500 de lei, la care se adauga subventia pe motorina de 100 de lei dar si platile acordate pentru 2007, in valoare de 97 de euro (din care 47 vin din partea UE si restul de la bugetul de stat). Cei aproximativ o mie de lei, acordati agricultorilor, au impulsionat cultivarea unor suprafete agricole si au ajutat la realizarea unui profit mai mare”, a declarat Mihai Banu, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR).

Bani pentru culturi

Agricultorii vor primi in acest an mai mult pentru cerealele cultivate. La aceasta data kilogramul de rapita este 1,4 lei iar cel de grâu 0,6 lei. Luând in calcul productivitatea, subventiile, costurile efective cu lucrarile agricole si cele legate de forta de munca, specialistii estimeaza ca profitul pentru un hectar de cereale va fi in jurul sumei de trei mii de lei. „Anul acesta agricultorii vor avea de câstigat de pe urma cultivarii pamântului. La un hectar de rapita estimam ca se va realiza trei tone la hectar. Calculând sbventiile dar si costurile pentru munca pamântului, profitul net va fi undeva in jurul sumei de 3000-3.500 de lei. Ne asteptam sa scoatem aproximativ 5 mii de hectare de grâu la hectar, iar pretul pentru un kilogram va depasi 0,6 lei, fapt ce va aduce un profit de 2-3 mii de lei pentru fiecare hectar. Fireste, productivitatea este legata si de conditiile de realizare tehnologica a culturilor, de tratamente si stiinta agricola aplicata. Sunt suprafete in judetul Bacau, unde se va recolta sase-sapte tone de grau pe hectar datorita aplicarii unor tehnologii performante”, a mai precizat Mihaiu Banu.

In judetul Bacau, din totalul suprafetelor arabile cultivate, doar 20 de mii sunt cu cereale si alte culturi de toamna. Din acestea, 16 mii sunt cultivate cu grâu, trei mii cu rapita si aproximativ o mie de hectare, cu orz si orzoaica. Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*