Constituire amânata la Consiliul Local Bacau

s8003727.JPGSedinta de constituire a Consiliului Local (CL) Bacau a fost boicotata de PNL si PDL. Reprezentantii acestor doua partide au lipsit de la sedinta, nemultumiti fiind de rezultatul negocierilor politice. Din cei 23 de consilieri locali desemnati de formatiunile politice, doar 6 au fost prezenti in sala mare a Palatului Administrativ, care a gazduit sedinta de Consiliu Judetean. Din partea PNL-ului a fost prezent doar primarul Romeo Stavarache.

Judecatorul Ciprian }imiras, presedintele Biroului Electoral Municipal (BEM) a dat citire listei alesilor si apartenetei politice a acestora. Apoi a facut prezenta. Social democratii, care au obtinut sase mandate in Consiliul Local, au avut grija sa nu lipseasca de la intâlnirea oficiala. „In urma alegerilor din data de 1 iunie, in Municipiul Bacau rezultatele au fost urmatoarele: PSD-13631 de voturi, PDL-11151 de voturi iar PNL-25445 de voturi. In urma acestor rezultate, cele 23 de mandate de consilier local au fost distribuite conform legii astfel: PNL-12 mandate, PSD-6 mandate si PDL-5 mandate. Partidul Social Democrat, in urma listei electorale si a distribuirii mandatelor are urmatorii consilieri: Cosmin Necula, Irina Daniela Florea, Ionel Floroiu, Dorian Pocovnicu, George Bogatu si Neculai Zaharia „, a spus Ciprian }imiras. Romeo Stavarache si social democratii au primit actul care atesta calitatea de ales local, rod al acestor alegeri locale. Deoarece nu s-a intrunit cvorumul, sedinta nu a putut continua. „Conform legii, a articolului 30, aliniatul 2, daca in sala nu sunt prezenti doua treimi din numarul total de consilieri, atunci sedinta nu este legala. Deoarece constatam ca in sala sunt prezenti doar sase consilieri, propun organizarea unei alte sedinte, luni la ora 17”, a spus Ovidiu Popovici, secretarul Municipiului Bacau.

Gest inexplicabil

Zvonurileprivind absentarea nemotivata a consilierilor PNL si PLD de la sedinta , aparute inca de joi, s-au confirmat. Liberalii, care au 12 mandate in Consiliul Local, prin urmare majoritate simpla, nu ar fi avut nici o problema daca nu le-ar fi stat in cale Protocolul PNL-PDL semnat in data de 5 iunie. Prin acest protocol, pnl–istii si pdl-istii s-au sustinut reciproc pentru cel de-al doilea tur de scrutin, cu promisiunea ca apoi isi vor imparti functiile de viceprimar. Intre timp, lucrurile par a fi luat o alta intorsatura, viata politica bacauana fiind marcata de decapitarea conducerii PDL de catre Bucuresti pentru proaste rezultate. Mai mult, liberalii s-au trezit trasi in piept de pedelisti in câteva comune, ceea ce a provocat alte disensiuni.
La iesirea din sala de sedinta, consilierii proaspat validati in functie, nu si-au putut explica lipsa viitorilor colegi. „PNL si PDL au condamnat cu o zi in urma absenta noastra de la sedinta de validare a Consiliului Judetean. Ei au iesit in presa cu declaratii prin care ne acuzau de lipsa de respect fata de electorat. Astazi ei au absentat. In aceste conditii ma intreb cât de morali sunt ei. Pot spune ca au aratat si altadata lipsa de respect fata de electorat, dar, din pacate, au memoria scurta. In 2004 ei au aplicat aceeasi tactica. Astazi, ei au lipsit deoarece inca nu si-au finalizat negocierile. Acum, datorita Protocolului, sunt mai greu de stabilit functiile”, ne-a precizat Ionel Floroiu. Dorian Pocovnicu a subliniat de asemenea iresponsabilitatea gestului. „PNL si PDL au majoritatea necesara sa decida cum vor functiile din Consiliul Local. Bacauanii au investit in ei prin votul acordat, dar acestia le-au intorrs spatele prin neprezentare. Absenteismul lor nu are nicio motivatie”, a mai spus Pocovnicu.

Ioan Chiriac a ramas in offside

Liderul Ioan Chiriac, prim-vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal, a fost deja izolat in partid. Ieri, consilierul a intrat in sala, unde si-a ocupat locul la masa ovala. Vazându-se singur, fara nici un coleg de partid in preajma, Ioan Chiriac a dat un telefon, dupa care, rusinat a iesit din sala. Ioan Chiriac nu a mai fost informat asupra deciziei grupului PDL de a nu participa la sedinta. Colegii l-au lasat in offside, dupa ce, in campanie a jucat rolul de inaintas.

“E firesc ca in aceasta perioada partidele politice sa treaca peste disputele specifice campaniei electorale si sa tatoneze o majoritate constructiva pentru rezolvarea problemelor comunitatii. Dupa cum se vede, cele doua partide au ales sa nu fie prezente la sedinta de constituire a consiliului Local” – a comentat Gabriel Vlase, presedintele executiv PSD Bacau

Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*