Interventii rare, reusite de chirurgii Spitalului Judetean

Doi medici de la sectia Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau au operat cu succes, in ultimele trei luni, doi pacienti in vârsta de peste 50 de ani diagnosticati cu cancer de pancreas. Este vorba de un barbat, operat de seful sectiei, Ciprian Olinic, si externat deja, si de o femeie, operata de doctorul Florin Gunea, inca internata, dar cu o evolutie favorabila.

Au surprins moartea stând la pânda

Potrivit explicatiilor sefului de la Chirurgie, „duodenopancreatectomiile sunt interventii rare, serioase chiar si pentru o clinica universitara. Dureaza in mod obisnuit sase-sapte ore si sunt greu de realizat din cauza ca prin acea zona a corpului trec cele mai importante vase de sânge. Scoatem pancreasul, duodenul, o bucata din stomac si o bucata din calea biliara, plus tesuturile afectate din jur, apoi refacem continuitatea tubului digestiv prin ceea ce numim «montaje» speciale”. Din pacate, a continuat Ciprian Olinic, sub 25 la suta din cazurile de acest gen ajung la spital in forma operabila (unu-doua pe an), pentru restul pacientilor nu se mai poate face mare lucru. „Boala apare mai frecvent dupa 50 de ani si poate evolua ani buni fara nici un simptom. Sanse de interventie la timp din partea medicilor se pot câstiga doar, eventual, prin controale medicale periodice”, a mai spus chirurgul.

Sub asediul cancerului

Numarul mediu al cazurilor de cancer a crescut la noi de zeci de ori fata de cel dinainte de 1989, este de parere Ciprian Olinic. „Inainte, sa operam un cancer era o raritate, acum avem trei-patru cazuri pe saptamâna. Cauzele bolii nu sunt exact cunoscute, insa banuim ca de vina sunt alimentatia si cresterea nivelului de radiatii (naturale sau de la Cernobâl)”, a adaugat medicul.

Sectia de Chirurgie a SJU Bacau are o capacitate de 90 de paturi si gazduieste anual circa 5000 de pacienti, aici efectu̢ndu-se cam 4000 de operatii pe an (cu o rata a mortalitatii de unu la suta Рconform sefului sectiei).
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*