Dragos Benea, noul presedinte al Consiliului Judetean Bacau

Biroul Electoral Municipal (BEM) Bacau a dat peste cap activitatea Biroului Electoral Judetean (BEJ), care pâna ieri, spre orele serii nu a reusit sa ofere un sondaj partial asupra rezultatelor votului de pe 1 iunie. Bacauanii au aflat foarte târziu numele celor care au câstigat alegerile, la Consiliul Judetean sau la Primaria Bacau. Aceeasi tensiune s-a mentinut si pentru candidatii sau partidele inscrise in cursa.

Disfunctionalitatile de la BEM au ridicat semne de intrebare asupra corectitudinii desfasurarii procesului electoral. Subprefectul Gheorghe Hura, specialist in organizarea alegerilor, considera ca principala vina o poarta reprezentantii sectiilor de votare, care nu au stiut sa calculeze si sa aplice metodele pentru iesirea „cheilor”. „Nu au fost atenti si disciplinati la instruirile care au avut loc si au lucrat defectuos. Au fost dezinteresati la acele pregatiri si din cauza aceasta au si altii de suferit si de asteptat atâta timp. Probabil suntem judetul care va transmite cel mai târziu evaluarile partiale asupra alegerilor”, ne-a declarat ieri Gheorghe Hura. O opinie asemanatoare are si Gabriel Berca, secretar General al Guvernului, fost prefect de Bacau, care crede ca aceste alegeri au fost cele mai dificile si ca sunt greu de fraudat. „Se lucreaza prost deoarece nu au fost atenti la instruiri. Eu coordonez si activitatea Institutului National de Statistica (INS) si am discutat cu acestia asupra procedurilor computerizate, care fac practic, aproape imposibila fraudarea alegerilor. Asta doar daca la sectiile de votare nu s-au facut anumite greseli”, a spus Gabriel Berca.

Calvar si secretomanie la municipiu

Membrii sectiilor de votare din municipiul Bacau au avut de suportat ieri un calvar datorita proastei organizari a Biroului Electoral Municipal, care a centralizat datele din orasul Bacau. La ora 9.00, bacauanii care au asigurat legalitatea votarii la sectii, se calcau in picioare. In spatele Primariei Bacau era amenajat un cort, in care cei obositi se mai puteau odihni. Sacii cu voturi au fost lasati pe jos, in curtea institutiei. „Nu va putem spune nimic despre alegeri. Nu avem nici o centralizare. Stiu ca altii au dat estimari si evaluari partiale ale votului, dar noi nu avem asa ceva. Ar trebui sa ne oprim din fluxul actrivitatii pentru a centraliza datele”, a fost raspunsul judecatoarei Simonei Pamfil, vicepresedinte al BEM Bacau. Nimeni nu a reusit sa afle nimic din ceea ce s-a intâmplat la BEM, deoarece accesul a fost restrictionat, pentru a nu ingreuna activitatea Biroului. „Va vom transmite datele seara. Nu nu vom realiza rezultate partiale ci doar finale”, a spus judecatorul Ciprian Timiras, presedintele institutiei electorale pe municipiul Bacau.
Bacauanii, care au facut parte din sectiile de votare au avut parte de zile grele. „Sunt de 48 de ore treaza, nu m-am schimbat, nu m-am descaltat, abia daca am reusit sa merg la baie. Cei de aici de la Primarie nu au avut macar atâta bun simt sa ne dea niste scaune, sa nu stam in picioare. Stau deja de patru-cinci ore aici si nici macar acum nu am intrat la rând”, ne-a spus o membra a sectiei de votare 76 din Bacau. La „judet” lucrurile au stat diferit. In Palatul Administrativ, membrii sectiilor de votare au avut scaune, un punct alimentar la care au putut servi ceva si mai multa liniste. Unii chiar au plecat acasa. „Am fost sesizat asupra situatiei de la Gura Vaii, unde membrii circumscriptiei electorale au plecat, incât acum nu stim de unde sa-i luam pentru a semna procesul verbal. E nevoie de cel putin jumatate din numarul membrilor circumscriptiei electorale, pentru ca procesul verbal sa fie validat. De la Gura Vaii trebuie sa fie cel putin 4 membri”, a precizat Gheorghe Hura.

In Itesti nu ies calculele la buletinele de vot

Peste tot in judet au fost semnalate fel de fel de situatii, delicate, unele interpretabile. Si la aceste alegeri a fost raportat un numar important de voturi anulate. Singurii care au vegheat si au luat decizia anularii acestor voturi sunt membrii sectiilor de votare, care provin de la partide diferite. „Cei din Cleja au venit cu majoritatea buletinelor de vot nestampilate pentru presedintele Consiliul Judetean. Aceasta a fost prima oara când s-a votat nominal pentru presedinte si oamenii nu au stiut ce sa faca cu buletinele si le-au pus goale in urne. Abia daca sunt 20 de voturi”, ne-a spus Mioara Manea, directorul Compartimentului Juridic din Institutia Prefectului Bacau. O situatie suspecta ne-a fost prezentata de unul din membrii circumscriptiei electorale din comuna Itesti. „Avem probleme mari, nu ies calculele. Noi am avut mai putine buletine de vot decât figureaza in inscrisuri, cu 16. Nu se stie acum daca au fost mai putine de la inceput, de sâmbata, de la ora 16.00 când buletinele au ajuns in comuna, si situatia sa se fi datorat unei greseli din pachetele cu buletine de vot, sau daca ele au disparut ulterior. Probleme ca la noi nu sunt singulare, de aceea merge atât de greu aceasta centralizare a proceselor verbale, probabil plecam poimâne din Prefectura”, ne-a spus Constantin Balint, de la Itesti.

Date oficiale

Rezultatele partiale oferite de Biroul Electoral Judetean (BEJ) au tinut in suspans candidatii dar si sustinatorii acestora. Ionel Palar, candidatul liberalilor a simtit infrângerea chiar in ziua de alegeri, când a remarcat, ca daca ar mai fi avut o saptamâna, atunci ar fi câtigat alegerile”. Ieri, acelasi candidat, conform datelor puse la dispozitie de liberali se credea invingator. „Cred ca o sa câstig”, a spus acestea. Dragos Benea a realizat, conform rezultatelor partiale de la orele 18.00, 36 de procente din totalul voturilor, fata de numai 26 ale lui Ionel Palar.
Prima centralizare data de BEJ, a survenit la ora 11,35. Fusesera centralizate datele din 76 de sectii de votare, din 536 posibile, PSD-35 de procente, PD-L -23,3%, PNL-28,1%, PC-3,7%, PIN-2,4 %. Rezultatele de la Consiliul Judetean s-au confirmat la
consiliile localee, unde PSD a luat 34 la suta din voturi. La primile ore ale diminetii, candidatul Ionel Palar a mai avut o speranta de a câstiga, având acelasi procent cu Dragos Benea. Sperantele s-au spulberat la ora 14.00, când Dragos Benea era creditat cu 36,1 % din voturi, Ionel Paler-28,7 %, Vasile Nistor% -19,8 si Constantin Avram, 3,5%. Si Partidul Social Democrat si-a consolidat pozitia, ajungnd la 37 de procente din voturile rezultatelor partiale oferite de Biroul Electoral Judetean. La ultima centralizare a datelor din judet, PSD-36,7 %, PNL-25,9%, PDL–20,3%. Diferenta dintre Dragos Benea a crescut si mai mult in mediul rural: Dragos Benea-36,7%, Ionel Palar-27%. Rezultatele s-au consolidat in jurul orelor 21. Dragos Benea este noul presedinte al Consiliului Judetean Bacau. La o diferenta importanta de voturi de urmatorul clasat, de cel putin 10 mii de voturi. Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*