Bacauani, la limita saraciei

Aproximativ 27.000 de bacauani supravietuiesc la limita saraciei, singurul lor venit fiind ajutorul social. Zonele cu cele mai multe familii aflate in aceasta situatie sunt Lipova, Horgesti si Rachitoasa

La mai mult de un an de când România a fost declarata tara membra a comunitatii europene, circa patru la suta din populatia judetului nostru se zbate in continuare la limita saraciei. Adesea, unica sursa de venit a acestor oameni oropsiti de soarta sau pur si simplu lenesi o reprezinta venitul minim garantat prin lege (ajutorul social). „Ajutorul se acorda lunar, la cerere, cuantumul sau variind in functie de numarul membrilor din familia beneficiara si de veniturile nete obtinute de ei. Este vorba de 100 de lei pentru o singura persoana, pâna la 372 de lei pentru familiile formate din cinci persoane, pentru fiecare membru in plus peste cinci fiind acordati câte 25 de lei. De asemenea, daca unul din membrii familiei este apt de munca, el trebuie sa presteze un numar de ore de lucru in folosul comunitatii. La inceputul lunii trecute, judetul Bacau avea cam 11.400 de familii asistate astfel (ceea ce inseamna, data fiind media de 2,4 membri per familie, cam 27.000 de persoane)”, a explicat zilele trecute Gheorghe Apostu, seful Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS). Potrivit spuselor sale, legea venitului minim garantat este acum mult mai corecta ca in anii trecuti, singura ei problema fiind „o cunosc oare toti cei care-ar avea acest drept? Asta tine de primarii si din pacate unele n-o popularizeaza si n-o incurajeaza din lipsa de bani, fara sa se gândeasca la lucrarile de interes comunitar pe care le-ar putea executa cu ajutorul beneficiarilor”.

Unde ne sunt saracii

Ultimul raport DMPS privind acordarea ajutoarelor sociale dezvaluie un adevarat top al saraciei, realizat in baza numarului de familii beneficiare. Luna trecuta, in vârful clasamentului se gaseau comunele Lipova (cu 489 de familii), Horgesti (cu 441), Rachitoasa (373), Pârjol (340) si Ungureni (338), in timp ce la coada listei erau Oncesti (cu opt familii), Hemeiusi (cu doua) si Gaiceana (cu doar una).

A fi sau a nu fi bun platnic

O problema a ajutoarelor sociale, in special in mediul rural, pare sa o constituie frecventa cu care autoritatile locale isi platesc asistatii. „Conform datelor noastre din aprilie, 30 de primarii din totalul de 93, adica o treime, nu platisera nici un ajutor in primele trei luni ale anului. Fie ca n-au dat banii, fie ca nu ne-au raportat, oricum au incalcat legea, care prevede clar ca venitul minim garantat este prioritar la plata”, a mai spus Apostu. Printre localitatile cu plati 0 pentru 2008 figureaza si unele cu foarte multi beneficiari – Lipova, Horgesti, Blagesti (306 familii beneficiare), Stanisesti (316 familii in plata). Intrebat despre acest aspect, primarul de Stanisesti, Gabriel Nastase, a declarat ca „am platit banii pentru primele trei luni chiar inainte de Paste. Situatia devenise penibila, oamenii riscau sa nu aiba ce pune pe masa in zi de sarbatoare”. „Nu se poate sa aparem cu 0, ca banii i-am platit luna de luna. Poate ca vicele n-a raportat la timp la Bacau”, a spus edilul din Horgesti, Eugen Bogdan.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*