Copiii din Racaciuni pun umarul la infrumusetarea comunei

Administratia locala din Racaciuni a gasit o metoda inedita de a fructifica energia copiilor in folosul comunitatii. ÃŽn urma unui parteneriat incheiat cu Scoala cu Clasele I-VIII din Gâsteni a organizat in perioada 29 aprilie–2 mai un simpozion national pe teme de mediu având drept subiect principal problema a gestionarii deseurilor din mediul rural. Aceasta manifestare s-a desfasurat în cadrul programului national „S.O.S. Natura!” si a angrenat reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau, Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Bacau si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.

Aderarea României la Uniunea Europeana impune, pe lânga alinierea la legislatia de mediu, si necesitatea rezolvarii modului de eliminare a gunoaielor, prin adoptarea unor masuri concrete, la nivelul comunelor, de depozitare, colectare selectiva, transport si depozitare.
ÃŽn România, salubrizarea localitatilor se realizeaza, cu precadere, la nivelul asezarilor urbane si doar unele sate, situate în apropiere de marile orase, beneficiaza de un astfel de serviciu. Ca urmare, populatia satelor noastre recurge, ca si multi locuitori din orase, la depozitarea necontrolata a deseurilor din gospodarie – menajere si agricole. Eliminarea gunoaielor se face, cel mai frecvent, prin aruncarea acestora în albia râurilor sau în cele mai apropiate ogase din marginea satelor. Asa se face ca unele râuri si pâraie care traverseaza satele noastre sunt adevarate canale colectoare ale diferitelor gunoaie, de la cele menajere pâna la animale moarte.

Schimbarea mentalitatii oamenilor este dificila

Din pacate, Racaciuniul nu face exceptie de la aceasta regula, iar aceasta problema reprezinta una dintre prioritatile actualei admninistratii locale. Si cum educatia incepe de la cea mai frageda vârsta, primarul Vasile Ichim a gasit o metoda inedita de a rezolva macar in parte aceasta controversata problema. “Poluarea planetei se agraveaza pe zi ce trece, devenind o problema mondiala pentru care fiecare om trebuie sa-si asume responsabilitatea. Actiunea de protectie a mediului nu este usoara în comunitate. Schimbarea mentalitatii oamenilor este dificila, iar fara educatia fiecarui individ în acest sens, începând de la vârste timpurii, orice demers la scara sociala este sortit esecului. Prin activitatile de educatie ecologica dorim sa sensibilizam copiii, elevii si adultii ca protejarea mediului este o necesitate imperioasa generata de certitudinea ca oamenii sunt parte integranta din natura si nicidecum superiori acesteia. In momentul in care profesorul Popa a venit la mine cu aceasta idee am imbratisat-o imediat si sper din tot sufletul ca ea sa se finalizeze intr-un proiect util noua’”, a spus primarul Ichim.

Proiect unicat in România

Profesorul Mircea Popa, cel care a fost “parintele spiritual” al acestei actiuni ne-a declarat ca acest simpozion isi propune sa gaseasca solutii viabile pentru o localitate curata, pe baza analizei problemelor de mediu si a discutiilor purtate cu comunitatea locala. “Pentru inceput, participantii au vizitat comuna Racaciuni, trecând in revista mai multe unitati economice, iar ca divertisment am vizitat Muzeul Racaciuni, bazat pe colectia preotului Vasile Heisu si am organizat o excursie de o zi in Statiunea Slanic Moldova,.
In ultima zi, am purtat discutii, analizând impreuna cu specialistii in domeniu, principalele probleme pe linie de mediu cu care se confrunta comuna noastra. Au fost identificate aspecte de ordin tehnic ce pot fi aplicate cu succes de autoritatile locale. Personal consider ca aceasta actiune este unica in felul ei, deoarece, dupa stiinta mea, este singura din tara care a tratat problemele de mediu din rândul comunitatiilor rurale. De asemenea, merita amintit ca aceasta manifestare s-a bucurat de un interes deosebit, fiind prezente 26 de cadre didactice de la mai multe unitati de invatamânt”, a mentionat profesorul Mircea Popa.

Copiii spun lucruri…reale

Subiectele discutate de copii la acest simpozion au scos la iveala faptul ca la nivelul judetelor, în ultimii ani, în generarea deseurilor urbane si rurale au intervenit atât schimbari cantitative, cât si calitative. Din datele existente, rezultate din raportarile agentilor de salubritate, care includ doar partial deseurile de tip orasenesc generate de zonele rurale, reiese faptul ca foarte putine zone rurale beneficiaza de servicii de salubritate si ca nu a fost implementat un sistem de raportare a gestionarii deseurilor de catre consiliile locale.
De asemenea, s-a mai spus ca in mediul rural nu exista sisteme organizate de gestionare a deseurilor, problema gestionarii deseurilor fiind abordata în cadrul Planurilor de Masuri pentru salubrizarea localitatilor. Depozitele existente în localitatile rurale nu sunt amenajate pentru a putea preveni impactul asupra mediului si riscul pentru sanatatea populatiei. Elevii au supus atentiei autitoriului faptul ca in multe localitati din mediul rural deseurile menajere din gospodariile populatiei sunt gestionate în sistem individual, gospodaresc, prin compostarea celor biodegradabile sau arderea în sobe a celor combustibile. Acestea, precum si alte teme au fost intens dezbatute de participantii la aceasta manifestare, în care au fost antrenati pe lânga profesori si elevi din Racaciuni, reprezentati ai Palatului Culturii din Oradea, Bistrita, Suceava, Botosani, Iasi, Motru, Sighisoara, Urziceni, Pascani, Bârlad, Târgu Ocna, Onesti, precum si cadre didactice de la scolile “Ion Creanga” din Pascani si “Constantin Platon” din Bacau.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*