Isi vinde sângele pentru masa de Paste

Soarta trista. O femeie doneaza sânge pentru a avea ce le pune copiilor si nepotilor pe masa de sarbatori. Elisabeta Nistor isi intreapta pasii, la fiecare trei luni, la Centrul de Recoltare Sânge din Bacau. De acolo se intoarce acasa cu sapte bonuri de masa, in valoare de 49 de lei. Atât cât sa le poata oferi copiilor un prânz, doua…

Familia Nistor locuieste in satul Poieni, comuna Rosiori. „Am multi copii si nepoti si locuim toti intr-o casa”. Asa isi incepe povestea Elisabeta, o femeie ce traieste intr-o saracie de neimaginat. „Casa” inseamna o cladire cu doua camere, darapanata si veche. Nu au curent electric si nici apa curenta, iar un televizor si un radio ar fi un lux pentru membrii familiei. Suma de bani câstigata din munca cu ziua este singurul venit al familiei. Cei doi soti, patru copii si nepoteii impart cu greu cele doua camere. Si de parca nu ar fi de ajuns, cel mai mare dintre fii este grav bolnav. „Baiatul meu de 22 de ani are handicap de gradul I. Duce o boala grea si eu sufar mai mult decât el, caci zilele ii sunt numarate”, se destainuie femeia.

„Vreau ca Lumina Invierii sa-mi aduca zile mai bune”

Elisabeta are ochii plini de necaz si durere, mai ales acum, când se apropie cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Ea nu se poate bucura, ca toti ceilalti, de o masa plina. Femeia spera ca va reusi sa cumpere câteva oua si un cozonac pentru nepoti. Insa cea mai mare dorinta de Paste este ca Lumina Invierii sa ii aduca zile mai bune. „Nu vreau decât sanatate pentru copii si zile mai bune”, spune cu resemnare.

A donat sânge de sapte ori

Elisabeta Nistor este la a saptea experienta de acest fel. Prima data a fost un gest umanitar, intrucât o vecina bolnava de leucemie avea mare nevoie de transfuzii de sânge. Apoi a aflat ca la fiecare trei luni se poate alege cu câteva bonuri valorice, ceea ce inseamna enorm pentru ea. Acum a aflat ca nu se mai dau aceste bonuri pâna la mijlocul lui mai, insa vestea nu a facut-o sa se razgândeasca. „Erau tare bine venite. Cumparam si eu un ulei, un tacâm, doar se apropie Pastele. Acum trebuie sa imprumut. Nu-mi mai vad capul de necazuri”, a incheiat femeia.

A scazut adresabilitatea

Desi numarul donatorilor a scazut mult in ultima perioada, lipsa din institutie a bonurilor valorice determina o scadere ingrijoratoare. Angajatii Centrului de Recoltare Sânge spun ca de câteva zile a scazut adresabilitatea populatiei. „Vin din ce in ce mai putini oameni sa doneze sânge”, a declarat Natalia Jicmon, purtator de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.
Anca Elena COTFAS

Adauga un comentariu

*