La gunoi cu vechiturile

Mâine va demara, la nivel national, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. La acest eveniment vor participa toate orasele din România, cu peste 20.000 locuitori, firmele de salubritate, organizatii colective, Agentiile regionale si locale pentru Protectia Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si cetatenii.

Conform spuselor ministrului Attila Forodi, ziua de sâmbata, 19 aprilie, nu a fost aleasa intâmplator pentru derularea acestei editii a campaniei „Marea Debarasare”. „Stim cu totii ca inainte de Sarbatorile Pascale fiecare se straduieste sa dea un aspect cât mai proaspat si mai curat casei sale si acest lucru ne face sa credem ca vor fi multi cetateni care vor prefera sa scape de deseurile de aparate electice care ocupa inutil spatiu in locuinte”, a declarat ministrul Mediului si Dezoltarii Durabile. Potrivit legii, toate primariile au avut termen luna iunie 2006 pentru stabilirea amplasamentelor necesare pentru organizarea punctelor de colectare a deseurilor, iar autoritatile locale au avut posibilitatea de a accesa fonduri de la AFM pentru infiintarea acestor puncte de colectare. Actiunea a continuat cu amenajarea acestor puncte si cu dotarea lor cu containere care sa poata cuprinde volumul mare al deseurilor (frigidere, computere, televizoare, masini de spalat). Totodata, autoritatile locale sunt cele care trebuie sa asigure informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deseurilor din cadrul localitatilor. Comunicarea si cooperarea intre factorii responsabili reprezinta conditii de baza pentru reusita acestei actiuni. Mai mult decât atât, primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private cu care au contract) trebuie sa asigure transportul de la gospodariile particulare pâna la centrele de colectare, sa asigure neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a acestui tip de deseuri. De aici, producatorii de echipamente electrice si electronice trebuie sa preia aceste deseuri depozitate in punctele de colectare pâna la firmele de tratare/reciclare.
Populatia poate scoate in fata casei sau a blocului urmatoarele tipuri de deseuri:
Aparate de uz casnic de mari dimensiuni: frigidere, congelatoare, masini de spalat rufe, uscatoare de haine, masini de spalat vase, masini de gatit, sobe electrice, plite electrice, cuptoare cu microunde, aparate electrice de încalzit, radiatoare electrice, ventilatoare electrice, aparate de aer conditionat. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: aspiratoare, aparate de curatat covoare, aparate de cusut, tricotat, tesut si alte prelucrari ale textilelor, fiare de calcat si alte aparate de calcat, calandrat si alte forme de întretinere a îmbracamintei, aparate de prajit pâine, friteuze, masini de macinat cafea, filtre de cafea si echipamente de deschis sau sigilat recipiente ori ambalaje, cutite electrice, aparate de tuns parul, uscatoare de par, periute de dinti, aparate de ras, aparate pentru masaj si alte aparate de îngrijire corporala, ceasuri desteptatoare, ceasuri de mâna si alte echipamente de masurat, indicat sau înregistrat timpul, cântare. Unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni): masini de gaurit, ferastraie, masini de cusut, echipamente de strunjit, de frezat, de slefuit, de polizat, de taiat cu ferastraul, de taiat, de forfecat, de perforat, de gaurit, de stantat, de faltuit, de îndoit sau destinate altor operatiuni de prelucrare a lemnului, metalului sau altor materiale, dispozitive pentru nituit, pentru fixat cu cuie, pentru însurubat sau de extragere a niturilor, cuielor, suruburilor sau pentru alte utiliZa similare, dispozitive pentru sudura pentru lipit sau pentru utilizari similare, echipamente de pulverizat, de împrastiat, de dispersat sau alte operatiuni de tratare a substantelor lichide sau gazoase prin alte mijloace, unelte de tuns iarba sau pentru alte activitati de gradinarit.
Echipamente informatice si de telecomunicatii: unitati centrale, minicalculatoare, imprimante, calculatoare personale (inclusiv unitate centrala, mouse, monitor si tastatura), calculatoare portabile (inclusiv unitate centrala, mouse, monitor si tastatura), calculatoare mici portabile (calculatoare foarte mici, portabile cu ecran sensibil – notebook), calculatoare electronice, fotocopiatoare, masini de scris electrice si electronice, calculatoare de buzunar si de birou, alte produse si echipamente de colectat, stocat, prelucrat, prezentat sau comunicat informatii prin mijloace electronice, faxuri, telexuri, telefoane, telefoane fara fir, telefoane celulare, roboti telefonici, alte produse sau echipamente de transmis sunete, imagini ori alte informatii prin telecomunicatie.
Echipamente de larg consum: aparate de radio, televizoare, camere video, aparate video, aparate de înalta fidelitate, amplificatoare audio, instrumente muzicale.
Echipamente de iluminat: aparate de iluminat pentru lampi fluorescente, cu exceptia aparatelor casnice de iluminat, lampi fluorescente drepte, lampi fluorescente compacte, lampi cu descarcare în gaze de înalta intensitate, inclusiv lampi cu vapori de sodiu la înalta presiune si lampi cu halogenuri metalice, lampi cu vapori de sodiu la joasa presiune, alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzat ori controlat lumina, cu exceptia becurilor cu filament.
Jucarii, echipamente sportive si de agrement: trenuri electrice sau masini de cursa în miniatura, console portabile de jocuri video, jocuri video.
Anca Elena COTFAS

Adauga un comentariu

*