Batrânii bacauani scapa de griji si singuratate

Vârstnicii din municipiu vor beneficia de un proiect ce isi propune sa schimbe radical viziunea lor fata de batrânete. In plus, viziunea comunitatii fata de pensionari va fi alta. Batrânii vor organiza caravane, spectacole si vor redacta un ziar. Orice roman stie ca in ziua de azi a fi pensionar echivaleaza cu a fi izolat social, sarac, bolnav si deprimat, incapabil de a mai avea o viata activa si decenta. Aceasta eticheta pusa bunicilor de astazi face ca batrânetea sa devina pentru unii o adevarata drama, o drama a singuratatii si instrainarii de semeni, in care zilele trec fara sir si fara rost, pierduti intr-o nostalgie bolnavicioasa in fata fotografiilor ingalbenite de trecerea vremii si de lacrimile amare picurate peste ele, asteptând o bataie in usa sau un telefon de la copii sau nepoti plecati departe sau prea ocupati pentru a-si mai aminti de ei.
Nenumarate proiecte sociale sau medicale au fost dezvoltate pentru aceasta categorie sociala, unele de succes altele mai putin reusite. Ele au tratat efectele acestei situatii dramatice a vârstnicului insa nu si cauzele care o produc.

FSC sparge gheata

Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) a initiat si lansat un nou proiect adresat acestei categorii de beneficiari, dar un proiect atipic, cu totul inedit care isi propune sa schimbe radical viziunea vârstnicilor fata de batrânete dar si viziunea comunitatii fata de pensionari. „Oferim servicii adresate batrânilor din Bacau de peste 10 ani. Insa ceea ce am constatat in tot acesti ani este ca una dintre problemele grave cu care se confrunta aceasta categorie sociala ramâne nerezolvata, si anume problema statutului social al vârstnice, considera Gabriela Achihai, presedintele FSC. Dupa pensionara acestia isi asteapta resemnati sfârsitul. Pentru multi batrâni iesirea la pensie inseamna retragerea din viata sociala si izolarea”. Aceasta atitudine are un efect negativ asupra moralului lor si de multe ori ajung sa isi asume acest statut si sa se autoizoleze. „Noi insa am descoperit ca ei continua sa aiba multa energie si un potential valoros care ajunge sa ramâna neexprimat”, a precizat coordonatorul FSC, Ionut Chirita.

Batrânii, persoane active si implicate

Proiectul „Batrâni in actiune pentru un viitor mai bun” isi propune sa creasca sensibilitatea comunitatii fata de calitatea vietii, nevoile si perspectivele vârstnicilor in judetul Bacau. Batrânii vor fi persoane active, implicate in viata comunitatii. Pentru a fi atins scopul, s-a inceput deja formarea si pregatirea unui grup de 50 vârstnici activi, beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de Zi „Dr. Stefan Ciobanu” din cadrul FSC, care vor pregati, organiza si sustine toate activitatile proiectului. „Caravana Vârstnicilor” va fi activitatea principala a proiectului in cadrul careia grupul pensionarilor va pregati mesaje gen „persoana vârstnica a persoana activa”. Aceste mesaje vor fi transmise in mod inedit prin teatru, muzica si poezie. Grupul va calatori in fiecare luna in 12 locatii din judet, pentru a se intâlni si a organiza activitati cu vârstnicii din localitatile respective, reprezentanti ai oficialitatilor si organizatiilor neguvernamentale. Se va folosi „teatrul forum”, care este o metoda intercativa si permite participantilor sa comunice cât mai bine. Cei 50 de beneficiari bacauani vor participa la caravana prin rotatie.

Ziarul batrânilor: Vocea Seniorilor

A doua activitate a proiectului va fi editarea si tiparirea ziarului „Vocea Seniorilor”, lunar, in 7000 exemplare, care va fi distribuit gratuit in 12 localitati catre populatia tinta, dar si catre autoritatile relevante si ministerele de resort. Ziarul va acoperi aspecte din diferite domenii: legislativ, stiri, noutati, probleme, realizari si va fi scris de vârstnici in colaborare cu o publicatie locala care va fi implicata in redactarea lui.
De asemenea, se va organiza un seminar regional si un eveniment de celebrare a zilei internationale a vârstnicilor in luna octombrie. La acestea vor fi invitati reprezentanti ai populatiei tinta, oficialitati, furnizori de servicii.
La sfârsitul proiectului, o delegatie a reprezentantilor batrânilor din judet va merge la Bucuresti pentru a transmite direct catre oficialitati mesajul bacauanilor cu o noua mentalitate si atitudine de viata. Proiectul este finantat de o agentie a guvernului Statelor Unite implicata in sustinerea proiectelor care vizeaza dezvoltarea societatii civile Perioada de derulare este aprilie 2008- martie 2009. De acest proiect va beneficia un numar de 1.200 de vârstnici in cadrul caravanei si 7.000 de persoane prin intermediul „Vocii Seniorilor”.
Anca Elena COTFAS

Adauga un comentariu

*