Invazie de maghiarism in satele romanesti

Se tot vorbeste despre incercarea de maghiarizare a medicilor din judetele Covasna si Harghita. Nu se mai discuta in schimb nimic despre „maghiarizarea” locuitorilor din satele din Moldova, unde locuiesc cetateni de religie catolica. Folosind proverbul „banul e ochiul dracului”, reprezentantii AMCM au reusit sa „convinga” sute de familii din judet sa-si lase copiii sa invete limba maghiara.

S-o luam metodic. Consultam datele ultimul recensamant al populatiei. Ce observam? Ca numarul cetatenilor maghiari din judetul Bacau este extrem de scazut. Dintr-o populatie de 708. 751, stabilita la 18 martie 2002, 590.501 sunt romani si doar 4.523 s-au declarat maghiari. La acest numar mai trebuie adaugati si cei 847 ceangai. Ceangai? O denumire arbitrara, de fapt cetateni de religie catolica. Procentual, in judet 0, 64 la suta s-au declarat magiari si 0, 12 la suta ceangai! Pana si rromii sunt mai multi, aproape 12.0000 si au un procent de 1, 66 la suta. Asa dupa cum se cunoaste, comunele in care ponderea populatiei o formeaza cetatenii de etnie maghiara sau religie catolica(asa – zisii „ceangai”), sunt Ghimes – Faget – 2724 maghiari si 79 „ceangai”, Parjol – 370 maghiari si 81 „ceangai”, Agas – 211 maghiari si 22 „ceangai”, Balcani – 111 maghiari si 185 ceangai, Cleja – 106 maghiari si 63 „ceangai”, Racaciuni – 50 maghiari si 135 „ceangai”, Garleni – 43 maghiari si 32 „ceangai”, Solont – 36 „ceangai”, Tamasi – 23 maghiari si doar 9 „ceangai”, Faraoani – 4 maghiari si 41 „ceangai”, Caiuti – 59 maghiari, Oituz – 18 maghiari, Palanca – 18 maghiari, Ungureni – 12 maghiari. Printre comunele cu cel mai mic numar de maghiari si „ceangai” se afla si Parincea, cu doar 3 maghiari declarati si un „ceangau”! Ei bine din aceasta comuna, 99 de copiii din satul Vladnic s-au inscris sa invete limba maghiara! „Pentru cu putin peste trei milioane de lei vechi de fiecare copil inscris”, spune unul dintre cei care a ales aceasta solutie pentru a mai scapa de necazuri.

Cine ne sunt profesorii?

In judetul Bacau, printr-un ordin al MECT, functioneaza clase cu predare in limba maghiara in mai multe comune. Conform site-ul Asociatiei Maghiarilor Ceangai din Moldova, clase cu predare in limba maghiara se gasesc la Racaciuni (Fundu Racaciuni, Ciucani), Luizi Calugara, Parincea (Vladnic),Cleja (Buda, Valea Mica si Somusca), Garleni (Lespezi), Parjol (Pustiana), Balcani (Frumoasa), Gaiceana (Arini), Agas (Cosnea), Tamasi(Geoseni), N. Balcescu (Galbeni), Ardeoani (Coman), Faraoani (Valea Mare), Tg. Trotus(Tuta). Peste 30 de „profesori”, coordonati de Attila Hegyeli, predau limba maghiara. Printre ei, si nume cunoscute, precum Tinka Nisztor, Felicia Sarca , Ilona si Peter Trunki, Sivia Roca. Ce pregatire de „specialitate” au cei peste 30 de „profesori”? Unii au bacalaureatul, cei mai multi, sunt asistenti sociali, profesori de biliogie – chimie, arte plastice, ingineri, pedagogi, bibliotecari, etnologi.
Nicolae TURCU

Comentarii

  1. COMUNISTUL a zis:

    si mai este o chestie!!!!!! DESCHIDEREA INTR-O
    BUCURIE FRENETICA, LUMINATA NESPUS DE TARE DE BERBECII ACTUALI DIN PRIMARIA BACAU A BIROULUI
    PARLAMENTAR A ,,ROMANULUI”ALA DIN ROMANICA HUNGUREASCA. IATA DE CE L-A DESCHIS PENTRU
    CA SINGURA POPULATIE ROMANA CU LIMBA APROPIATA DE
    BOZGORI, SA POATA FI CONVERTITA.AUTORITATILE DORM
    ASA-I?????????

  2. profesori de biliogie? asta unde se invata? in ungaria? si cu ce se ocupa, ma rog. fiti mai explicit va rog. sau ati vrut sa scrieti biologie? daca nu stiti scrie romaneste…
    aveti dreptate ca presa nu se ocupa de acest lucru. eu cred ca incompetenta presei este problema. ati avut singe in p*** si ati scris, dar altora le este fica sa bage mina ca se ard repede. daca ziaristul tine cu ceangaii (bozgorii), atunci is sanctionati imediat de ramasitele „agenturilor” din epoca anterioara, sau mai direct: de pilele si legaturile suspuse ale clerului catolic (de asta nu vorbeste nimeni ca e incomod, si pothimea are niste practici dureroase). daca ziaristul tine cu romanii, are de-aface cu constiinta si cu cei ce cunosc istoria moldovei. ba ca avut dreptate, ba ca nu. deci: nimeni nu baga mina in foc, ca oricum se arde.

  3. quo vadis a zis:

    si in germania, germanii tineri prefera sa invete limba maghiara,( de ce numai in moldova ),
    civilizatia incepe in a stii sa vorbesti cu mintea si nu cu fundul asa cum o fac multii care nu stiu altceva decit sa se f… ca animalele,

  4. ba duceti-va in ungaria si invatati maghiara,cum eposibil sa traiesti in romania si sa nu vb lb romana
    rusine sa le fie………..
    unguri astia ar trebui alungati din tara

  5. nu pune intre ghilimele cuvantul profesori.

  6. daca nu stiti de ce sânt maghiari (ceangăii) prin moldova atunci mai trebuie sa va cultivati din manualele de istoria României. Iar maghiarii sunt în ungaria si ceangăii în România (moldova).
    Cei care spun ca sunt maghiari sa prezinte acte doveditoare ca sunt maghiari. Iar COMUNISTUL ar trebui sa se informeze ce inseamna CEANGAU si cine sunt BOZGORI.

  7. Buna ziua la toti oameni ……. avem in tara noastra ciangai sasi musulmani unguri si etc dar toata lumea are ce are cu unguri caci si politica noastra de asta vorbeste eu sint csiangau din bacau dar sint plecat de 18 ani din tara si nu in ungaria am fugit mereu de rominia dar nu din cauza tari ci din cauza rominilor caci in loc sa ne ajutam nne frecam unul pe altul lasati csiangai si unguri uitativa ca se duce tara „voastra ” de ripa si politici isi bat joc de populatie comunismul macar ne dadea cu portia dar astia ia cu forta , si inca ceva cu tigani nu aveti nimic ca va fac de ris si fac ce fac prin lume ,,,,,

Adauga un comentariu

*