Uraganul localelor loveste pe 1 iunie

primaria-pict8103.jpgVa fi o batalie electorala cel putin animata la Bacau. Nu putini sunt cei care prevestesc „sange” in special la diputa pentru functia de primar al Bacaului. Ar fi elemente de sutinere pentru acest scenariu daca e sa ne luam dupa replierea mass-media din Bacau. In functie de afinitatile politice, pe care evident ca nu le recunoaste nimeni, curg rauri de cerneala tipografica in favoarea/defavoarea unuia sau altuia dintre candidati/ contracandidati.Primul tur al alegerilor locale va avea loc pe 1 iunie, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri. Mai multe variante au fost vehiculate pană în prezent, însă pană la urmă s-a decis ca primul tur al alegerilor locale să se desfăşoare la 1 iunie, iar al doilea pe 15 iunie, a anunţat purtătorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spătaru. Anuntul a provocat agitatie pe scena politica locala, sabiile ascutite in ultimile luni de clasa politica fiind scoase din teci. Sabiile sau, depinde, iepurasii din jobenuri!

Liberalii trag cu dintii… tichetelor de masa de Primarie

In mod normal, un primar in exercitiu intr-o comunitate urbana pleaca mai totdeauna din pole-position intr-o cursa electorala. Exceptii se petrec acolo unde administratia s-a dovedit a fi una catastrofala. Chiar daca nu se inscrie la ultima categorie, primarul liberal de Bacau da semne de disperare inainte de alegeri. Dincolo de actiunile pompieristice cu iz electoral (plombari de strazi, promisiuni cu nemiluita, tichete de masa cadou pentru profesori etc), Stavarache plateste in sondaje tributul unei echipe administrative slabe, edilul preferand in posturi cheie marionete decat oameni competenti. Disperarea e data si de felul in care gestioneaza primarul activitatiile urbei. Astfel, in loc sa fie la Primarie, in toiul activitatilor administrative, Stavarache si-a luat concediu si si-a mutat fotoliul la postul de televiziune pe care il patroneaza prin interpusi. Si se mai mira ca are putin peste 30 la suta in sondaje! In schimb, in zona CJ agitatia este mai mare, candidatii mai numerosi. „Inca nu am desemnat persoana care se va bate pentru acest post. Urmeaza ca in cel mai scurt timp sa se intruneasca Biroul Permanent al partidului. Sincer sa fiu, as fi onorat daca membrii din biroului permanent vor avea incredere in mine si imi vor incredinta mie acesta misiune”, recunoaste liderul liberal Silvestru Dogaru, omul primarului Stavarache in Consiliul Judetean in actualul mandat.

La PSD, Mardare si Benea in prima linie

Biroul Executiv al PSD Bacau a desemnat inca din februarie candidatii pentru Primaria Bacau si Consiliul Judetean. Nicio surpriza, in sensul ca numele vehiculate in ultimii ani au fost confirmate practic acum. Deputatul Gabriel Vlase, presedinte executiv PSD: “BEX a stabilit ca domnul Catalin Mardare este candidatul nostru oficial la Primarie. Partidul are un singur candidat, indiferent de orgoliile si frustrarile unora”. Referirea a fost facuta la unul dintre pretendentii la fotoliul de primar care a nuantat ca daca nu va fi desemnat de partid candidat, va parasi PSD. Ceea ce a si facut ulterior. „La Consiliul Judetean Dragos Benea a primit girul organizatiei pentru a candida, in cazul votului uninominal, la functia de presedinte. A confirmat in actualul mandat si trebuie sa castige o batalie care sa-i permita sa continue proiectele demarate la CJ”, mai spune Vlase. El a tinut sa sublinieze ca PSD va actiona in judetul Bacau unitar, fiind decis sa obtina victoria la alegerile locale, in acest sens urmand ca in cateva zile sa fie desemnati toti candidatii pentru primariile locale. Interesant e modul de abordare a campaniei la Primaria Bacau de catre senatorul Mardare. “Campania electorala va purta amprenta mea personala. Nu vor fi excese de niciun fel. Vor exista doar argumente si exemplificari ale intentiilor mele si ale echipei pe care o voi sustine pentru Consiliul Local”, explica fostul prefect Catalin Mardare. Altfel spus, o campanie echilibrata, corecta fata de bacauani, purtata pe calapodul unui candidat tehnocrat a carui imagine „sufera” de… seriozitate si corectitudine. Cel putin in ochii adversarilor.

Indecizie si dispute interne la PD… minus L

Fara indoiala, in sanul organizatiei locale a PD-L numai liniste si coeziune nu exista. In urma cu vreo luna, la o sedinta zonala a organizatiei din Podu-Turcului, tabara PD trimitea la origini orice membru al PLD, ziua in amiaza mare, pe ulitele satului. Situatia pare a fi identica la Bacau, numai ca aici injuraturile si amenintarile se petrec in dosul usilor de la sediul din strada Alecsandri. Chiriac & Co par a fi pierdut batalia cu grupul Nistor, Draganuta & asociatii, spre disperarea primarilor simpatizanti PLD din judet, obligati sa ramana cu oistea-n ograda PNL. La baza unei asemenea impresii sta indecizia anuntarii candidatilor pentru Primaria Bacau si Consiliul Judetean. Sunt vehiculate pe rand numele lui Vasile Nistor, impus chipurile de Basescu, Constantin Draganuta, Liviu Miroseanu, Doina Melinte si Ioan Chiriac pentru fotoliile de sef la Primarie sau presedinte la judet. „Nu suntem inca decisi la candidatul pentru Primaria Bacau, in zilele urmatoare vom stabili acest lucru. Aceasi situatie se regaseste si la Consiliul Judetean, unde trebuie sa asteptam mai intai decizia Curtii Constitutionale si dupa aia vom lua o hotarare”, recunoaste seful filialei PD-L, Vasile Nistor.

PRM si PC fac listele pe ultima suta. Le lipsesc insa potentiale locomotive

PRM si PC sunt in faza finala a desemnarii candidaturilor. Ambele formatiuni politice sustin ca le desparte doar cateva zile pana la oficializarea acestora. Vom vedea. Cert este ca niciun lider de la PRM sau PC nu sufla vreo vorba in privinta „locomotivelor” la Primaria Bacau sau la CJ. „In cazul Primariei vom tine cont de rezultatele unui sondaj facut de o firma de specialitate”, se eschiveaza diplomat Constantin Avram, presedintele PC Bacau. E drept ca, dupa demisia consilierului Petrica Munteanu si inscrierea acestuia la PIN, startul la Primarie l-ar putea lua Gabi Lupu. „Listele cu candidati pentru primarii si Consiliul Judetean au fost trimise la Bucuresti, urmand ca decizia sa apartina Biroului Permanent. In orice caz, pe data de 15 martie va avea loc lansarea candidatilor. Din punctul meu de vedere sunt tentata sa candidez pentru presedintia Consiliului Judetean, deoarece acest organism ma reprezinta cel mai bine”, afirma Codruta Arvinte, vicepresedinte PRM.

Independentul, bugetele si bacauanii

Din lista pretendentilor la Primarie nu pot fi trecuti cu vederea independentii. Doi (deocamndata) la numar; Vasile Botomei si Sergiu Sechelariu. Din strategiile acestora se creioneaza discursul anti-Stavarache si viziunea unor bugete locale directionate spre ceea ce considera ei a fi prioritati pentru bacauani. Uitand ca orice buget este construit si vizat de un Consiliu Local format din mai multe partide. Fiecare mizeaza probabil pe capacitatea de a convinge alesii politic din CL sa le acorde incredere totala. Oarecum utopic intr-o societate bacauana maturizata electoral fata de anii 90.

Altfel spus…

Va fi o batalie electorala cel putin animata la Bacau. Nu putini sunt cei care prevestesc „sange” in special la diputa pentru functia de primar al Bacaului. Ar fi elemente de sutinere pentru acest scenariu daca e sa ne luam dupa replierea mass-media din Bacau. In functie de afinitatile politice, pe care evident ca nu le recunoaste nimeni, curg rauri de cerneala tipografica in favoarea/defavoarea unuia sau altuia dintre candidati/ contracandidati. Ziare care trei ani au scris pozitiv despre actualul primar il lovesc acum cu inversunare. Invers, media favorabila administratiei ii lauda proiectele si-i balacareste pe ceilalti. Nimic nou sub soare de pe vremea lui Caragiale. Sa-nceapa balciul!

Cristinel AIOANEI

Comentarii

  1. suces dlui mardare. e un om demn

  2. m-am saturat de hotii de la PSD, PNL si PD..n-au facut nimic pentru bacauani… am ajuns „gaura” Moldovei..

  3. Domule Botomei, deja ai inceput sa faci mizerie in orasul asta…ai lipit pe geamul de la intrarea in scara unde locuiesc un „actibild” ce „pateaza” geamul.. S-a chinuit mult femeiea de serviviu pana a reusit sa stearga „murdaria”..

  4. Buna ziua, vorbesc in numele domnului Botomei Vasile, eu am creat acele „actibilde”, dar nu eu le-am si pus.
    Imi cer scuze, interesul meu este sa fie cat mai usor de a fi citit.
    Nu mi-am dorit sa lipesc pe geamuri.
    Inca o data imi cer scuze, va doresc o zi buna si multe realizari.
    Va astept si site-ul meu http://www.botmeivasile.ro

  5. Pentru mai multe detalii despre domnul Botomei Vasile, puteti vizualiza site-ul dumnealui, http://www.botomeivasile.ro
    Sunt sigur ca aici veti gasi lucruri foarte interesante despre minunatul oras Bacau si desigur si despre dumnealui.
    Va multumesc pentru timpul acordat
    Va doresc o zi buna

  6. bacauanul a zis:

    ce oras mizerabil… daca rejecte precum botomei pot aspira la o functie de conducere administrativa…

  7. NEURONGOLGLET a zis:

    si dvs o zi buna dle botomei. la spitalul de pshihiatrie, evident.

  8. PSd-ul il scoate in fata pe D. Benea, probabil isi doresc pierderea alegerilor.

  9. mardare e o solutie buna. pina acum, dintre stavarache si sekelariu e cea mai buna.

Adauga un comentariu

*