PRM şi PC contestă la CCR Legea votului uninominal

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Lucian Bolcaş (PRM) a declarat joi, pentru ROMPRES, că la orele 15,00 va depune personal la Curtea Constituţională sesizarea cu privire la Legea votului uninominal, sesizare pentru care s-au strâns 26 de semnături ale senatorilor PRM, PC şi ale unor independenţi.

Potrivit lui Bolcaş, unul dintre elementele esenţiale ale contestaţiei vizează reglementarea introdusă în Legea votului uninominal, la iniţiativa PSD, cu privire la alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene.

‘Amendamentul privind alegerea preÅŸedinÅ£ilor de consilii judeÅ£ene prin vot uninominal încalcă prevederile articolelor 121, 122 ÅŸi 123 din ConstituÅ£ie, care stabilesc exact care sunt organele administraÅ£iei publice locale. Dacă preÅŸedintele consiliului judeÅ£ean va fi ales în mod direct, el nu mai are calitatea de membru al consiliului judeÅ£ean, ci va fi o instituÅ£ie aparte, ceea ce este neconstituÅ£ional, iar noi nu vom accepta ca PSD să-ÅŸi instituie baroni locali’ – a declarat BolcaÅŸ.

Contestaţia la Curtea Constituţională va viza şi prevederea, din acelaşi act normativ, potrivit căreia la depunerea unei candidaturi este necesară constituirea unei garanţii materiale echivalentă cu cinci salarii medii pe economie.

‘ÃŽn acest caz este vorba despre încălcarea flagrantă a articolului 4, alineat 2 din ConstituÅ£ie, care spune că România este patria comună a tuturor cetăţenilor. Instituirea unei garanÅ£ii materiale împiedică oamenii care nu dispun de suma stabilită prin lege să fie aleÅŸi’ – a explicat BolcaÅŸ.

ÃŽn plus, vicepreÅŸedintele Camerei DeputaÅ£ilor a afirmat că sesizarea la Curtea ConstituÅ£ională se va referi ÅŸi la ‘o încălcare flagrantă a garanÅ£iilor de independenţă a autorităţii judecătoreÅŸti’. ‘Judecătorii au, prin Legea votului uninominal, atribuÅ£ii care nu sunt prevăzute în statut, cum ar fi aceea de a compune Biroul Electoral Central ÅŸi de a participa la cercetarea la faÅ£a locului sau chiar de a face constatări. O chestiune flagrantă este ÅŸi faptul că nu există avizul CSM cu privire la aceste chestiuni’ – a arătat deputatul PRM.

Bolcaş a spus că sesizarea mai cuprinde şi alte motivaţii, cum ar fi aceea că minorităţii maghiare i se asigură prin Legea votului uninominal drepturi suplimentare în raport cu drepturile altor minorităţi şi chiar în raport cu cele ale românilor.

‘Minoritatea maghiară îşi poate depune candidaturi în mai multe colegii uninominale, ceea ce un cetăţean român nu are dreptul. Este o discriminare’ – a susÅ£inut BolcaÅŸ. ROMPRES

Adauga un comentariu

*