KOSOVO, efect sau precedent?

800px-tinutul_secuiesc.jpgAripa radicala din Consiliul National Secuiesc solicita cu insistenta autonomia. Liderul ei, László Tökés, crede ca, in caz contrar, secuii vor pieri. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut o vizita in asa-zisul tinut secuiesc. In ce scop? Sa legitimeze aceasta „impartire administrativ – teritoriala”? Acum cateva luni, Basescu sugerase ca limba romana sa fie predata in aceasta zona a tarii ca o limba straina! Acum, spune ca va ajuta romanii din zona.

Asa dupa cum, ne asteptam, proclamarea independentei Kosovo a starnit si dorintelor de autonomie ale secuilor radicali din Transilvania. Consiliul National Secuiesc a adresat o cerere oficiala sefului statului si anunta noi referendumuri pe aceasta tema. Paradoxal, comunitatea romaneasca din zona se plange de discriminarile UDMR, UCM si CNS. Memorandumul pentru autonomie al Consiliul National Secuiesc (CNS) a ajuns la presedintele Traian Basescu, inmanat de insusi primarul municipiului Odorheiul Secuiesc, Szász Jenö, care este totodata si presedintele noului Partid Civic Maghiar. Ca si in cazul fostului referendum, si in acest memorandum, se face referire la „vointa maghiarimii din secuime de a trai într-un tinut autonom si a se autoguverna”. Memorandumul a fost adoptat sambata trecuta, la Sfantu Gheorghe, de adunarea generala a CNS, si el va fi trimis Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Desi CNS este o organizatie neînregistrata juridic, înfiintata în 2003 la Sfantu Gheorghe, ea are drept scop declarat „de a milita pentru obtinerea autonomiei teritoriale a secuilor ardeleni” si va prezenta Adunarii Parlamentare a CE demersurile pe care organizatia le-a facut dupa 1989 pentru autodeterminarea maghiarilor din aÅŸa-zisul „Tinut Secuiesc”.

Ce vor radicalii

Consiliul National Secuiesc solicita autoritatilor locale si judetene din secuime sa initieze organizarea oficiala a referendumurilor locale pentru autonomie. Presedinte CNS, Izsák Balázs, spune ca hotararile mai multor consilii locale prin care s-a decis organizarea referendumului în anii anteriori au fost atacate în contencios-administrativ, doua dintre acestea fiind anulate, cazuri care au ajuns la CEDO. Liderii CNS spun ca, potrivit rezultatelor referendumului neoficial organizat in 2007, 99,3 la suta din populatia consultata doreste autonomia Tinutului Secuiesc. N-a facut insa nicio refertire la modul in care s-a desfasurat referendumul, considerat ilegal si anticonstitutional de majoritatea analistilor politici. Demersurile sunt sustinute de europarlamentarul László Tökes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania. Intr-o declaratia aparuta in mass – media, el spune ca „facand abstractie de actele de violenta, situatia din Kosovo este absolut favorabila ridicarii autonomiei Tinutului Secuiesc si autonomiei comunitatii maghiare. Prin declararea independentei Kosovo, în mod indirect s-au recunoscut drepturile colective ale minoritatilor nationale”.

Adevarul despre romanii din Harghita si Covasna

Liderii societatii civile romanesti din judetele Covasna si Harghita s-au plans si ei presedintelui Romaniei de greutatile pe care le întampina comunitatea romaneasca din zona în pastrarea si afirmarea identitatii nationale. Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, din care fac parte 13 organizatii nonguvernamentale din cele doua judete, a reclamat ca romanii sunt discriminati de autoritatile locale aflate în mainile UDMR. Romanii nu sunt acceptati în conducerea consiliilor judetene, iar ocuparea de functii în institutiile publice este conditionata de cunoasterea limbii maghiare, si ca simbolurile romanesti sunt desconsiderate în aceasta zona.

UDMR, AMCM si maghiarizarea

ÃŽn Moldova sunt, conform ultimului recensamant, 260.000 de catolici sau, cum sunt numiti de catre cei de la Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova (AMCM), ceangai. Aproape toti locuiesc de-alungul Siretului. Ei sutin ca ar fi unguri romanizati cu forta si ca a venit vremea sa se întoarca „acasa”, la patria mama. Tot dupa datele ultimul recensamant, mai aflam insa ca 95 la suta dintre ei s-au declarat romani!. Unde este adevarul, cine minte, AMCM sau ceangatii (catolicii) insisi? In decursul timpului au existat mai multe etape de maghiarizare a catolicilor din Moldova. Prima, prin ‘50. Se invatau cantece maghiare, fara sa se stie ce se canta, ceea ce a starnit revolta parintilor. Un dascal de la Fundu Raciuni s-a opus, dar a fost batut si-a murit din cauza sechelelor. A doua etapa a început dupa Revolutie. Gheorghe Bejan, presedintele Aso­ciatiei Romano-Catolicilor „Dumitru Martinas” spune ca manifestarile sunt din ce in ce mai agresive. „Purtatoarea drapelului este Aso­ciatia Maghiarilor Ceangai din Moldova(AMCM), membra afiliata la UDMR, de unde primeste bani, dar nu-i refuza nice pe cei sositi de la Budapesta. Membrii AMCM se bat pentru a strange semnaturi pro limba maghiara, ofera bani si alimente ceangailor saraci, organizeaza serbari si tabere gratuite pentru copiii. Mai mult, s-au interesat si de sanatatea copiilor catolicilor(ceangailor), spune Gheorghe Bejan. In saptamanalul nostru am retalat pe larg despre analizele facute de AMCM, cand au gasit copiii cu platfus, dureri de sale, carii si zgarieturi în urechi, din cauza „folosirii neadecvate a betisoarelor”! Copiii cu „probleme mai grave” au fost dusi la spitalele din… Miercurea-Ciuc, iar cei care nu au putut fi tratati în Romania urmau sa fie dusi in Ungaria, dupa cum se laudau insusi conducatorii AMCM pe internet.


„Civilizare” maghiara pe bani

Culmea interesului il constituie smulgerea unei recomandari a Consiliului Europei precum ca „moldovenii catolici trebuie civilizati, iar asta o poate face cel mai bine AsociaÅ£ia Maghiarilor Ceangăi din Moldova” . Din acest motiv, spun cei din conducerea AMCM, ar trebui sprijiniti in introducerea „limbii materne” in scoli. Din datele pe care le detinem, s-ar parea ca, in acest moment, copiii care iau lectii de maghiara sunt „stimulati” cu 300 de lei. Ce vor ceangaii? Acum sase ani, un sondaj CURS arăta că 96 la suta dintre ceangăi vor slujbe în limba romană, iar 97 la suta, învăţămant romanesc. S-au declarat maghiari doar 0,1 la suta, ceangai 0,4 la suta, iar restul, romani. Mai trebuie comentat acest sondaj?

„Din punct de vedere al legislatiei e OK

Anghel Nastase, inspector scolar pentru minoritati : „Conform ordinului 3533 al Ministrului Educatiei, elevii apartinand minoritatilor nationale care frecventeaza scoli cu predare in limba romana au dreptul sa studieze limba materna 3-4 ore pe saptamana. Din punct de vedere al legislatiei e OK, li se respecta drepturile, directorii de scoli aplica ordinul, prea multe probleme nu ar mai fi, am inteles. In acest an scolar sunt peste 900 de elevi in judetul Bacau, in 15 scoli, care studiaza limba maghiara la cerere. Toti profesorii de limba maghiara sunt suplinitori, din care o parte necalificati, doar cu Bacalaureat, o parte cu liceul pedagogic, iar o parte cu facultate, dar nu cu ractica psiho-pedagogica sa lucreze efectiv in invatamant”. (A.P.)

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. O asociatie mai veche spune intr-un fel, una mai noua spune invers. Nu cred nici uneia. Bunica mea vorbeste ceangaieaste si se intelege mai bine cu turistii veniti din Ungaria decat cu primarul din comuna. Este o harababura si se planuieste una si mai mare, ca ceangaii sa se inchida mai mult si sa taca in coliba lor.
    Am auzit ca toata vina e din cauza preotilor aliati pe vremuri cu securitatatea. Jos turnatorii! Sus adevarul!

Adauga un comentariu

*