IPS Teofan este noul mitropolit al Moldovei ÅŸi Bucovinei

IPS Teofan este noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind ales în şedinţa de miercuri a Sfântului Sinod al BOR cu 32 dintre voturile celor 45 de sinodali prezenţi.Mitropolitul Olteniei, Teofan, a fost desemnat candidat la scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei la şedinţa de miercuri a Sfântului Sinod, alături de PS Calinic Botoşăneanul.

Sinodul mitropolitan, în consultare cu adunarea eparhială de la Iaşi, îi desemnase anterior drept candidaţi pe episcopii Ioan al Covasnei şi Harghitei şi Casian al Dunării de Jos.

Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei devenise vacant pe 12 septembrie prin alegerea IPS Daniel în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după trecerea la cele veşnice a Prea Fericitului Teoctist.

IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut la 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi, judeţul Argeş.

LicenÅ£iat al Institutului Teologic Universitar din BucureÅŸti cu teza de licenţă ‘Voturile monahale în lumina desăvârÅŸirii creÅŸtine’ în 1984, a devenit doctor în teologie în 1990 la Institutul Teologic Saint-Serge din Paris cu calificativul summa cum laude.

A intrat în monahism în 1984, la Schitul Crasna din judeţul Prahova, primind numele de Teofan.

Între 1990 şi 1993 a fost secretarul Cabinetului Patriarhal. A devenit episcop-vicar patriarhal în 1991 şi secretar al Sfântului Sinod în 1994.

Din anul 2000, după moartea IPS Nestor Vornicescu, a devenit Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.

ÃŽn septembrie anul trecut, după trecerea la cele veÅŸnice a PF Teoctist, IPS Teofan a fost desemnat de către Sfântul Sinod al BOR candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renunÅ£at după primul tur al alegerilor. ‘Am renunÅ£at pentru că sunt alÅ£ii mai vrednici’, ÅŸi-a motivat înaltul ierarh decizia. ROMPRES

Adauga un comentariu

*