Alegerea prin vot direct a preşedinţilor de CJ, adoptată tacit la Senat

Propunerea legislativă care vizează alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat a fost adoptată tacit de Senat, proiectul urmând să fie trimis Camerei Deputaţilor. Această propunere legislativă a fost iniţiată de şase parlamentari social-democraţi: Mircea Geoană, Otilian Neagoe, Aurel Gabriel Simionescu, Ion Călin, Mircea Duşa şi Viorel Pupeză.

Termenul de adoptare tacită a expirat pe 3 martie.

Iniţiativa vizează schimbarea modului de alegere a preşedintelui consiliului judeţean, prin consacrarea regulii potrivit căreia aceasta se face prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în aceleaşi condiţii în care sunt alese consiliile locale, judeţene şi primarul.

Propunerea vizează, de asemenea, diminuarea numărului membrilor consiliilor judeţene, în funcţie de numărul locuitorilor judeţului.

ÃŽn expunerea de motive se arată că, în condiÅ£iile procesului de dezvoltare generală, este nevoie de o ‘legitimitate sporită’ a preÅŸedintelui consiliului judeÅ£ean.

‘Alegerea prin vot direct a preÅŸedintelui Consiliului JudeÅ£ean ar elimina situaÅ£ia în care, de multe ori, desemnarea acestuia în ÅŸedinÅ£a CJ a fost rezultatul diferitelor înÅ£elegeri între partidele politice, fiind practic deturnată voinÅ£a electoratului exprimată prin votul acordat la urne’, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea mai prevede că judeţele care au până la 350.000 de locuitori vor avea 20 de consilieri judeţeni, cele care au între 350.001 şi 500.000 de locuitori vor avea 22 de consilieri judeţeni, judeţele care au între 500.001 şi 650.000 de locuitori vor avea 24 de consilieri, iar cele care au peste 650.000 de locuitori vor avea 26 de consilieri judeţeni.

Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative.

Senatorul conservator Gavrilă Vasilescu ÅŸi-a exprimat miercuri, în plen, nemulÅ£umirea faţă de ‘uÅŸurinÅ£a cu care a fost tratată această problemă’, fiind adoptată tacit, adăugând că, personal, el este împotriva acestei iniÅ£iative.

Pe de altă parte, preşedintele de şedinţă Doru Ioan Tărăcilă (PSD) a precizat că adoptarea tacită reprezintă o modalitate prevăzută de Constituţie, că nu mai sunt posibile dezbaterile în plenul Senatului pe marginea acestui proiect şi că senatorul PC Gavrilă Vasilescu va avea posibilitatea să se pronunţe asupra acestui aspect când legea votului uninominal va fi dezbătută în Camera superioară a Parlamentului. ROMPRES

Adauga un comentariu

*