S-a terminat „teroarea” electrica?

E.ON Moldova Distributie va construi o noua statie de transformare la Onesti, de 110/20 kilovolti (KV), ce urmeaza sa fie amplasata pe un teren de 1.800 de metri patrati, situat in incinta Casei de apa de pe dealul Cuciur.

Pentru a sprijini furnizorul de energie electrica, municipalitatea onesteana a transmis terenul cu titlu gratuit, pe toata durata de existenta a instalatiilor, iar consilierii locali au aprobat hotararea la ultima sedinta.
Reprezentantii Primariei Onesti sustin ca era necesara o noua statie electrica, intrucat municipiul avea doar o singura sursa de alimentare cu energie electrica, respectiv statia de transformare din zona pietei, de 110/20/6 KV. A mai existat o statie de transformare, de 35/20/6 KV, la iesirea spre comuna Casin, dar aceasta a fost preluata tot de statia de la piata, de unde este alimentata prin doua cabluri speciale, de 20 KV si 6 KV.

Beneficii pentru onesteni

“In situatie de avarie, consumul statiei de 35/20/6 KV Casin este preluat din LEA 35 KV/CET 1 Borzesti, pentru partea de 6 KV, si din CEA 35 KV cu functionare in 20 KV Targu Ocna, dar in aceasta situatie parametrii caracteristici tensiunii de alimentare a consumatorilor nu se mai incadreaza in standardele normale – se precizeaza intr-un raport intocmit de Compartimentul de monitorizare a serviciilor publice, structura din cadrul Primariei Onesti. Solutia de infiintare si sustinere a unei noi statii de transformare, de 110/20 KV, in zona statiei de apa Cuciur, este necesara pentru siguranta alimentarii cu energie electrica a locuitorilor municipiului Onesti, cat si pentru zonele limitrofe. In aceasta situatie, statia de transformare veche, de 35/20/6 KV Casin se va moderniza si va deveni statie de conexiune 20/6 KV si va alimenta numai consumatorii pe partea de 6 KV, facand legatura in situatii de avarii cu statia de transformare de 110/20/6 KV Piata, atat pe partea de 20 KV, cat si pe partea de 6 KV, prin actualele cabluri numite FEEDERI, cu parametri de tensiune in limitele standardelor in vigoare. In consecinta, statia noua, propusa in incinta statiei de apa Cuciur, este necesara si rezolva problema celei de-a doua surse de alimentare a consumatorilor din municipiul Onesti”.

Doar corectitudine din partea E.ON

Primarul Emil Lemnaru a sustinut ca, odata cu noua statie, se vor inlocui si toate liniile electrice din municipiu, cu beneficii mari pentru consumatorii onesteni. Insa cetatenii din Onesti asteapta de la E.ON sa-si respecte in mod corect obligatiile privind furnizarea energiei electrice in conditii normale, fara a mai fi stresati prin desele intreruperi ale curentului electric. Conform unor consilieri locali, terenul de 1.800 de metri patrati putea fi acordat si contra cost firmei E.ON, insa municipalitatea s-a hotarat sa intinda o mana de ajutor furnizorului, in speranta ca va inceta si bataia de joc la adresa onestenilor, care continua sa ramana frecvent fara curent in locuinte.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*