PINOCHIO, singura gradinita particulara acreditata din Bacau

gradinita1.jpgPrin Ordinul MECT nr. 3219.13.02.2008, gradinita particulara PINOCHIO a devenit singura gradinita de acest gen din judetul Bacau acreditata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. In Romania existau doar 18 gradinite particulare acredidate, iar in zona Moldovei, numai una!

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a emis un ordin prin care „acrediteaza unitatea de invatamant preuniversitar particular Gradinita „Pinochio” din Bacau, pentru nivelul de invatamant prescolar, cu program prelungit, cu sediul in strada Prelungirea Bradului, nr. 5″. Potrivit art. 1 din acest ordin, „unitatea de invatamant preuniversitar particular „Pinochio” este persoana juridica de drept privat si de interes public, parte a sistemului national de invatamant si beneficiaza de toate drepturile si obligatiile prevazuite de lege, incepand cu anul scolar 2008 – 2009. Gradinita particulara „Pinochio” va fi monitorizata si controlata periodic de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Judetului Bacau, in vederea verificarii respectarii standardelor care au stat la baza acreditarii.

Un inginer si o avocata au avut o idee nastrusnica

Sotilor Gabriel Tudor si Maria Tudor, el absolvent al Facultatii de Cai Ferate Drumuri si Poduri din Iasi, iar ea a Facultatii de Drept „Babes Bolyai” din Cluj, le-a venit ideea in 2002, la doi ani de la absolvirtea facultatii, sa infiinteze o gradinita particulara! „De fapt, ideea a fost a sotiei, iar m-am lasat imbrobodit, cum s-ar spune”, declara Gabriel Tudor. Si astfel, intr-un apartament de pe strada 22 Decembrie avea sa ia fiinta o gradinita particulara, cam singura din Bacau pe vremea aceea, daca o exceptam pe cea americana. „Legislatia era confuza. Nici macar nu se stia ce documentatie trebuie depusa pentru obtinerea unei autorizatii. Ne-am adresat Consiliului Judetean dar ne-am trimis la Inspectoratul Scolar, dar nici de acolo n-am primit nicio informatie exacta, pentru ca nici inspectorii nu stiau. Asa ca am scos o autorizatie de incredere, cum de altfel procedeaza si astazi majoritatea gradinitelor particulare”, spune inginerul Tudor, ajuns peste noapte patron de gradinta particulara. Trebuie spus ca Legea invatamantului prevedea ca, la doi ani dupa ce s-a terminat un ciclu, trebuia solicitata acreditarea, daca nu, unitatea de invatamant respectiva isi inceta activitatea.

Dosar uitat in sertarele ISJ

„Am depus in 2004 la Inspectoratul Scolar Judetean raportul de evaluare interna, dar n-am fost bagati in seama. Peste trei ani, aveam sa aflam de la cei de la ARACIP ca nu exista nicio documnentatie trimisa de ISJ Bacau la ei. Am facut un alt dosar. Culmea e ca noi asteptam acreditarea si dosarul nostru zacea intr-un sertar al ISJ Bacau! L-am gasit cu greu, intr-un depozit al ISJ! L-am redepus in 2007, iar in octombrie au venit evaluatorii pentru evaluarea externa. Aceasta evaluare se face numai dupa standarde nationale, care sunt drastice, copiate dupa cele nemtesti. Raportul a fost depus la ARACIP si acum, in februarie, am primit acreditarea. Suntem in legalitate iar calitatea este la superlativ”, rememoreaza Gabriel Tudor „odisseea” obtinerii acreditarii.

„Poate prind curaj anul acesta”

„Este o mare realizare pentru ca acreditarea se obtine foarte greu si chiar m-am bucurat cand a venit confirmarea de la Ministerul Educatiei. Si alte gradinite din Bacau au spatii adecvate, beneficiaza de toate conditiile si lucreaza dupa standarde occidentale, la fel ca si Gradinita „Pinochio”, dar nu au depus inca dosarul pentru a primi acreditare. Poate prind curaj anul acesta, solicitarile in acest sens se pot face pana la 15 aprilie”. Despre dosarul ratacit: „De cand sunt eu cu mandat, de un an de zile, nu avea cum sa se intample acest lucru, poate in anii anteriori” – Loredana Ghelasa , inspector scolar pe invatamant particular

Site informativ

Colectivul didactic al Gradinitei particulare „Pinochio” are patru educatoare. Directoarea educativa, Carmen Nedelcu, care nu mai trebuie prezentata, Mimi Munteanu, gradul II, Nicoleta Vacaru, gr. II, si Tudorita Pascu, debutanta. „Faptul ca avem in grupe maximum zece elevi, face ca nivelul si calitatea predarii sa fie la cote ridicate. Acum, odata cu primirea acreditarii, nici nu se poate face rabat. Ne-am facut si un site pe Internet, wwww.gradinitapinochio.ro., de unde se poate afla totul despre noi. Ne bucura faptul ca suntem singura gradinita particulara din judet acreditata de MECT si a doua din Moldova. Suntem totusi, printre cele 19 gradinite acreditate din tara, pentru ca numai atatea au primit acreditarea. Si sunt sute”, spune Gabriel Tudor, patronul singurei gradinite private din judet acreditate de MECT.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. „Aceasta evaluare se face numai dupa standarde nationale, care sunt drastice, copiate dupa cele nemtesti.” … Bai nene ce standarde nemtesti ? Chiar nu vezi ce aer comunist si saracacios reiese din acea poza ? Ori aveti mare tupeu , ori suferiti de sindomul prost crescut , „beneficiaza de toate conditiile si lucreaza dupa standarde occidentale” , cum poti sa aduci astfel de afirmatii , ati fost vreodata intr-o garadinita din europa occidentala sa vedeti cum arata interiorul , spatiul exterior de joaca si recreere , educatori , profesori , programa educationala , etc . Cu parere de rau va spun ” al dracu rusi au fost romanii ” si cantariti-va bine cuvintele inainte de-a vorbi deoarece va faceti de rusine .

Adauga un comentariu

*