Guvernul lui Impozit Voda

biruri-1.jpgRomania a urcat o pozitie in clasament fata de 2006, cand numarul taxelor s-a ridicat la 89, conform raportului „Paying Taxes 2008”, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si de Banca Mondialaa, care au analizat 178 tari. Incepand din acest an, romanii au de platit 96 de taxe!

Potrivit studiului, numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decat in orice alt stat din Uniunea Europeana, diferenta fiind foarte mare. Locul doi in Uniunea Europeana,. in functie de acest criteriu, este ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, mai putin de jumatate din nivelul din Romania. In celelalte state din UE, numarul taxelor este mai mic de 30 pe an. Comparativ, cele mai multe taxe mai sunt percepute in Slovacia, circa 30, in Lituania, Ungaria si in Franta, putin peste 20. Cele mai putine taxe in UE se inregistreaza in Suedia, unde se platesc doar doua impozite, in Letonia – 7, Portugalia, Spania si in Marea Britanie, cate 8. „In Romania, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt in domeniul fortei de munca, intr-un an o companie fiind obligata sa realizeze 12 plati pentru fiecare dintre domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj, fondul privind riscul de accidente si pentru inspectia in munca”, se mentioneaza in raport.

S-a extins numarul veniturilor impozabile
Din aceastaa luna, vor fi taxate de stat si sumele acordate cu ocazia sarbatorilor de Paste, prima de Craciun sau cadourile de 1 Iunie pentru copii, ca urmare a intrarii in vigoare, de la 1 ianuarie, a Legii 250 privind sistemul public de pensii. In 14 februarie 2008 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul 92 al ministrului Muncii, care stabileste normele de aplicare a acestei legi. Incepand de la 1 ianuarie 2008, contributiile de pensii se platesc, ca si impozitul pe venit, asupra veniturilor brute lunare, in bani si in natura, acestea din urma doar daca sunt folosite in interes personal. Ministerul Muncii a decis sa extinda numarul veniturilor pentru care, atat angajatul, cat si angajatorul sunt nevoiti sa plateasca taxe ce vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale. Astfel, patronii vor plati 19,5 la suta din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajatilor, iar acestia vor suporta 9,5 la suta.
Ce impozite noi plateste romanul

Plata contributiei de pensie a fost mentinuta pentru salarii, indemnizatii de baza brute, inclusiv indemnizatiile de conducere, salariile de merit, indexari, compensari si alte drepturi care fac parte din salariul de baza; solda lunara si alte drepturi acordate soldatilor si gradatilor voluntari; sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariu ori sume fixe, platite pentru conditii deosebite de munca, munca prestata in schimbul de noapte; indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza; sporul de fidelitate; sumele platite pentru concedii de odihna, de studii, zile de sarbatori legale, zile de repaus saptamanal, concedii platite pentru evenimente familiale deosebite, ziua profesiei si cele acordate cu ocazia iesirii la pensie; premiile anuale si cele din cursul anului, al 13-lea salariu, prime de vacanta, prime acordate cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase, bonusuri, stimulente, compensatii, indemnizatia pentru concediul de odihna neefectuat, sumele din plata cu ora; sumele acordate in cazul incetarii raporturilor de munca, incetarii raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, a mandatului sau a calitatii de membru cooperator, ca urmare a concedierilor individuale ori colective, indiferent de denumirea, cuantumul si durata acordarii acestora; ajutoarele, asimilate prestatiilor sociale, acordate de catre angajator salariatilor sau altor persoane, datorita producerii unor evenimente sociale sau familiale, peste limita cheltuielilor sociale deductibile fiscal; indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ, sindicate, asociatii, fundatii; sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori; indemnizatii de sedinta acordate, potrivit legii, membrilor comisiilor constituite la nivelul autoritatilor si institutiilor publice; sumele primite de catre diverse persoane fizice, altele decat cele autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente, ca urmare a desfasurarii unor activitati profesionale, cum ar fi cele din domeniul asigurarilor, marketingului, publicitatii, imobiliar etc.; orice alte venituri in bani care, conform prevederilor legale, nu sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale; plata in natura a unei parti din salariu, sub forma unor facilitati acordate de angajator conform Codului muncii.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. COMUNISTUL a zis:

    daca analizam perioada istorica a economiei
    dinaintea celui de al doilea razboi mondial,gasim
    foarte multe elemente comune cu perioada actuala.
    este clar ca din p.dv. demografic populatia
    terei creste iar resursele de hrana scad.deasemeni
    datorita modernizarilor excesive locurile de munca scad iar in aceasta situatie va creste
    rata conflictelor teritoriale exceland catre
    un conflict mondial.daca nu vine cometa categoric
    va fi un razboi..

  2. COMUNISTUL a zis:

    REFERITOR LA IMPOZITE BACAUANII AR TREBUI SA IASA
    IN STRADA SA MANIFESTE IMPOTRIVA IMPUNERII
    PENALITATILOR LA IMPOZITUL PE CLADIRE. DACA
    UNITATEA DE MASURA PER ACHITARE ESTE DE UN
    AN ATUNCI DE CE ADMINISTRATIILE SOLICITA EI
    TRANSE IMPOZITARE PANA LA FINALIZAREA ANULUI
    CALENDARISTIC.DACA N-AU BANI DE ACOPERIT SALARII SI ALTELE SA IA DIN BUGET CA DE AIA ESTE BUGETUL.

Adauga un comentariu

*