MECT a lansat site-ul cu subiecte Bacalaureat 2008

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a făcut publică, vineri, la ora 11,30, secţiunea de site www.subiecte.2008.edu.ro, care cuprinde subiectele la Bacalaureatul din acest an şi toate detaliile celor două sesiuni ale examenului.

Potrivit directorului Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), Cristian Mirescu, pe site se vor găsi şi subiectele şi examenele din anul 2007 care se adresează elevilor de la învăţământ seral şi frecvenţă redusă, întrucât aceştia au studiat după vechile metodologii.

Directorul CNCEIP a precizat că se vor publica pe secţiunea de site subiect.edu.ro, începând cu jumătatea lunii mai, subiectele la probele orale ale celor două sesiuni ale examenului.

Cristian Mirescu a precizat că subiectele anunţate vineri se vor afla în dezbatere publică timp de 30 de zile, urmând ca varianta finală să fie publicată pe 12 aprilie.

Potrivit reprezentantului MECT, indicaţiile de rezolvare şi soluţiile pentru disciplinele de tip real vor fi publicate după 12 aprilie.

‘Faţă de anii anteriori, în 2008 a crescut numărul de discipline, de la 117 la 145 . ÃŽn special a crescut numărul la disciplinele de bacalaureat, la probele E ÅŸi F’, a explicat Mirescu.

Pentru fiecare disciplină au fost elaborate câte 300 de subiecte, împărţite în 100 pentru fiecare din cele trei categorii: subiectul 1, subiectul 2 şi subiectul 3, rezultând 43.500 de subiecte.

Pentru a obţine varianta finală a unei probe scrise la examenul de bacalaureat se vor stabili, prin extragere din urne, trei numele de la 1 la 100. Acestea vor corespunde numărului de ordine pentru fiecare categorie de subiecte care se găsesc postate pe website şi care, împreună, vor alcătui varianta finală de subiecte. Fiecărui subiect îi vor fi atribuite 30 de puncte, iar punctajul total al variantei de subiecte va fi de 100 de puncte. La cele 90 de puncte cât însumează cele trei subiecte se vor adăuga 10 puncte, totalizând astfel 100.

Pe website sunt postate subiectele în 19 limbi, dintre care 11 vorbite în UE.

Ca noutate în metodologia de examen pentru 2008 au fost specificate atribuţiile fiecărui membru care face parte din comisii.

Din datele puse la dispoziţie de serviciul de informatizare al MECT rezultă că numărul elevilor înscrişi în clasa a XII-a la învăţământul preuniversitar de stat este de 239.727, la care se vor adăuga candidaţii proveniţi din învăţământul particular, precum şi cei veniţi din seriile anterioare care doresc să promoveze examenul de bacalaureat.

Pentru sesiunea iunie-iulie 2008, numărul estimat al centrelor de examen va fi de aproximativ 900, iar al centrelor de evaluare de 240.

Directorul CNCEIP a afirmat că la elaborarea celor 43.500 de subiecte au contribuit 1.209 experţi, profesori de la catedră sau specialişti ai centrului. Astfel, 27 dintre aceştia au fost angajaţi ai CNCEIP în calitate de coordonatori ai grupurilor de lucru; 952 profesori de la catedră; 223 profesori traducători în limbile minorităţilor naţionale maghiară, germană, slovacă, sârbă, ucraineană şi şapte specialişti informaticieni ai CNCEIP.

Cuantumul în lei pe oră pentru activitatea de elaborare, verificare, traducere a variantelor de subiecte pentru examene este de 11 lei pe oră. Activitatea fiecărui membru va fi cuantificată în orele desfăşurate pentru elaborarea subiectului.

Baremele de corectare şi notare vor fi făcute publice prin intermediul site-ului www.subiecte2008.edu.ro şi se vor publica în ziua examinării, la ora 14,00.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat va începe pe 23 iunie, cu proba orală la Limba şi literatura română, şi se va termina pe 3 iulie, cu proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curiculare corespunzătoare specializării, denumită şi proba F, probă scrisă sau practică.

Afişarea rezultatelor va avea loc pe 5 iulie, iar rezolvarea contestaţiilor între 7 şi 8 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 9 iulie. ROMPRES

Adauga un comentariu

*