Un emitator GSM radiaza cearta la Podu-Turcului

deschidere-1.jpgAmplasarea unui emitator pentru o retea de telefonie mobila starneste dispute aprinse in comuna Podu Turcului. Pericolul unor imbolnaviri grave a locuitorilor a fost ignorat de primar.
Decizia primarului Cezar Forcos de a autoriza locatia pentru emitator la doar cativa metri de locuintele din centrul localitatii este contestata atat de locatari, cat si de unii consilieri locali.

„Firesc ar fi fost ca oamenii sa fie consultati in aceasta chestiune. Exista multe neclaritati in privinta gradului de radiatii pe care le-ar putea emite un asemenea emitator”, explica Liviu Bucur , consilier local PSD. Si fostul primar Viorel Spulber considera inoportuna alegerea locatiei.

„ Nu are nimeni nimic cu amplasarea a unor asemenea antene, dar se poate discuta despre cat de nimerit este ales locul. Sanatatea locuitorilor e mai presus de interesele comerciale ale unei firme private. E simplu sa ne ascundem dupa niste autorizatii eliberate de functionari care nu locuiesc in zona, deci nu vor fi expusi in vreun fel radiatiilor, daca acestea vor exista”, explica Viorel Spulber.

Dureri de cap, iritatii si cancer

Radiatiile care depasesc nivelul stabilit de normativele legale afecteaza grav sanatatea oamenilor. Durerile de cap, ametelile, insomniile sau extenuarea fizica sunt semne ale radiatiilor. Mai grav este ca expunerea la semenea radiatii poate duce pana la modificarea ADN-ului, ajungandu-se la cazuri grave de cancer. In 1973, la un simpozion in Varsovia, doctorul M.N. Sadchikove a prezentat concluziile unui studiu care arata ca si radiatia de microunde, de doar 3mW/cm2, conduce la aparitia afectiunilor neurologice — senzatie de greutate in cap, oboseala, iritare, stari de frica, insomnii si pierderea partiala a memoriei.

Irma Eva Csiki, cercetator stiintific la Institutul de Sanatate Publica din Romania, sustine ca desi, in principiu, radiatiile electromagnetice de radio–frecventa ale antenelor GSM nu afecteaza sanatatea oamenilor, ele actioneaza asupra ADN–ului, provocand producerea celulelor malformate, care pot evolua in cancer. Cercetatorul stiintific a remarcat ca „astfel de radiatii nu le simtim. Iar efectul il vezi peste 10–15 ani. Te trezesti ca ai cancer fara sa stii de ce”.
(Cristinel A.)

Comentarii

  1. Excelent articol! Pe cat de actual, pe atat de real! M-as bucura sa gasesc intre paginile dv. un articol similar si o atitudine cel putin la fel de acida privind antena GSM amplasata in anul 2007 in Bacau, in cartierul Serbanesti,pe dealul din spatele strazii Lupeni, la cateva sute de metri de locuintele din zona. „Interesul” declarativ al primariei este peste sanatatea locuitorilor? Ar fi buna o ancheta…

  2. De ce nu intrebati si voi un fizician inainte sa publicati asemenea aberatii? In primul rand ca telefoanele mobile nu folosesc microunde. In al doilea rand, radiatiile care produc intr-adevar cancer sunt cele de la radiatii ultra-violete in sus (spre raze X).

    Cancerul se produce pentru ca radiatia are o energie suficient de mare incat sa produca modificari ale moleculelor de ADN. Insa undele radio au *cea mai mica* energie. Lumina vizibila de la un bec sau de la soare are *mult mai multa* energie decat undele radio. Cu alte cuvinte, este mult mai probabil sa faci cancer de la soare decat de la antena aia! Asa ca de ce nu faceti ceva si impotriva soarelui?

    Cel mai inspaimantor lucru nu este antena aia, ci idiotenia acestui autor si a unui ziar care publica asemenea aberatii bagand in sperieti oamenii bazandu-se pe ignoranta lor stiintifica. (Apropos, despre aceste lucruri se invata si la scoala: vedeti in manualul de fizica de clasa 12-a la efectul fotoelectric.)

Adauga un comentariu

*