Eugen Nicolăescu : Programul de evaluare a sănătăţii va fi extins

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, la Târgovişte, că programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va fi extins pe o perioadă de cinci ani, astfel că 20% din populaţia ţării va putea face analize suplimentare.
”Progamul de evaluare, de la anul încolo, va continua alÅ£i cinci ani. Vor fi evaluaÅ£i pacienÅ£i în funcÅ£ie de gradul de risc pe care îl va avea fiecare în parte de a se îmbolnăvi sau nu, de a avea suspiciuni de îmbolnăvire de o boală sau alta. Vom aloca anual 100 de milioane de euro pentru evaluarea a circa 20% din populaÅ£ia României”, a spus Nicolăescu.
Conform acestuia, vor participa pacienţii aflaţi în evidenţele medicilor de familie, în funcţie de gravitatea bolii.
”Cei incluÅŸi în acest program vor fi aleÅŸi după gradul de risc. Medicii de familie, pe baza programului informatic, vor putea să facă selecÅ£ia pacienÅ£ilor cu riscul cel mai mare”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Banii pentru programul de evaluare a sănătăţii, cât şi pentru prelungirea acestuia provin din fondurile strânse din taxa de viciu. Ministrul Sănătăţii a precizat că anual se strâng din taxa pe viciu circa 500 de milioane de euro, iar o cincime din această sumă merge la Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei.
”Programul de evaluare va suferi o serie de modificări, în sensul că setul de analize poate fi modificat, investigaÅ£iile vor putea fi crescute, Å£inând cont că vine mai puÅ£ină populaÅ£ie, deci numai 20% într-un an ÅŸi, ca atare, vom putea să facem investigaÅ£ii suplimentare, profunde, astfel încât să crească ceea ce ne-am dorit foarte mult: prevenÅ£ia”, a precizat el.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că programul de evaluare aflat în curs de derulare va continua până la sfârşitul acestui an, pentru a se da posibilitatea şi celor care nu au putut ajunge la medic din diferite motive, dar mai ales românilor care lucrează în străinătate, să beneficieze de analizele gratuite.
”Programul de evaluare se va dezvolta din ultima parte a acestui an cu evaluări pe ceea ce înseamnă bolile de cancer, ÅŸi mă refer aici la cancerul de col uterin, mamar, colo-rectal. Dacă vom avea metodologia de lucru făcută de comisia de specialitate, ÅŸi eu sper să facă această metodologie, vom introduce ÅŸi cancerul de prostată. Deocamdată, nu avem metodologie de a face o asemenea evaluare”, a menÅ£ionat Nicolăescu
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a inaugurat, joi, Secţia de Neuropsihiatrie a Spitalului Municipal Târgovişte.ROMPRES

Adauga un comentariu

*