Comisarul Alexa, bagat in corzi de primarii de pe Valea Siretului

atop-1.jpgUltima sedinta a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica(ATOP) Bacau a iesit din tiparele cu care ne obisnuisem de ceva timp, atat ca loc de desfasurare, cat mai ales a problemelor abordate. Dornic sa simta cat mai bine pulsul comunitatii, presedintele ATOP, Ionel Floroiu, a ales ca loc de desfasurare a sedintei extraordinare din luna februarie comuna Podu Turcului.

Membrii Autoritatii Teritoriale de Ordine Publică s-au întrunit, miercuri, în laboratorul de fizica a Grupului Scolar “Alexandru Vlahuta” din Podu Turcului, în şedinţă extraordinara, la care au participat presedintele ATOP Bacau, Ionel Floroiu, consilieri judeteni, primarul localităţii gazdă, Cezar Forcos, comisarii sefi, Stefan Alexa, seful Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, si Gheorghe Gavrila, seful Politiei municipiului Bacau, reprezentanti ai primariilor din Valea Zeletinului (Colonesti, Vultureni, Dealu Morii, Glavanesti, Motoseni, Stanisesti, Gainceana, Huruiesti si Tatarasti), precum si şefii de poliţie din localitatile mai sus mentionate. Sedinta a fost deschisa de presedintele ATOP Ionel Floroiu, care a facut o informare privind organizarea, functionarea, rolul si atributiile ATOP Bacau. A urmat o prezentare a principalelor activitati desfasurate de lucratorii Biroului de Politie Rulala Podu Turcului, material prezentat de inspectorul Mihai Grigoras, care a scos la iveala o serie de aspecte inedite din activitatea lucratorilor pe politie. Poate cea mai acuta problema a oamenilor legii din aceasta zona o reprezinta numarul mare de infractiuni produse prin violenta. “Majoritatea infractiunilor se produc pe fondul consumului de bauturi alcoolice. Mai avem probleme cu paza comunala, care fie ca lipseste cu desavarsire sau este insuficienta numeric si prost organizata”, a precizat inspectorul Mihai Grigoras.

Posturile comunale arata ca dupa bombardament

Dupa ce politistii si-au epuizat subiectele, in scena au intrat reprezentatii autoritatilor locale, care si-au varsat naduful pe comisarul sef Alexa. Desi nu exista un conflict deschis intre primari si politisti, multi dintre alesi s-au plans de starea deplorabila a unor posturi de politie comunale. Unul dintre cei mai vehementi contestatari s-a dovedit a fi primarul comunei Oncesti, Gheorghe Baban, care a declarat ca locatia in care se afla actualul sediu al politiei seamana cu un ghetou. “Acoperisul este distrus, peretii sunt plini de igrasie si mucegai, ce mai, este ca un ghetou. As fi vrut sa aloc bani pentru reparatii din bugetul comunei, dar legea imi interzice acest lucru. Eu as avea ca solutie cedarea unui spatiu de la Primarie, care sa poata gazdui, cel putin pentru o perioada, sediul politiei”, a spus Baban. Comisarul sef, Stefan Alexa a precizat ca in anumite conditii se pot face sponsorizari, care ulterior sa fie redirectionate catre politiile comunale.
Mult mai transant in aceasta problema a fost presedintele ATOP Ionel Floroiu, care a propus trecerea cladirilor ce adapostesc posturile de politie din subordinea MIRA in cea a autoritatilor locale. “In calitatea mea de presedinte al Asociatiei Autoritatilor Teritoriale de Ordine Publica am militat si am sa o fac in continuare pentru trecerea cladirilor in subordinea Primariilor. Este singura solutie viabila pentru ca acestea sa devina functionale. Este greu pentru o Primarie sa faca inginerii financiare pentru a putea face rost de bani. In momentul in care acestea sunt date in administrarea consiliilor locale, este foarte usor sa se aloce bani de la buget pentru intretinere si reparatii” a mai spus Floroiu. Cum rezolvarea acestei chestuini presupune o intreaga serie de negocieri, atat politistii cat si membrii ATOP au decis vina cu solutii concrete, care sa fie dezbatute in sedintele ce vor urma.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*