O reconciliere cu talibanii este ”inevitabilă” în Afganistan

Un proces de reconciliere între afgani, inclusiv talibani, ‘este inevitabil’, susÅ£ine secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, într-o declaraÅ£ie publicată marÅ£i de cotidianul francez Le Monde, relatează AFP.

‘ÃŽntr-un conflict trebuie să existe, într-un anumit stadiu, un proces de reconciliere’, a declarat Jaap de Hoop Scheffer.

Secretarul general al NATO a efectuat recent o misiune în sudul Afganistanului, unde a lansat un apel la un angajament internaţional sporit în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aflată sub comanda Alianţei.

‘Dacă nu se negociază cu oameni care îşi decapitează ostaticii, incendiază ÅŸcolile ÅŸi organizează atacuri sinucigaÅŸe, cred în schimb că un proces de reconciliere este inevitabil’, a adăugat secretarul general al NATO.

‘Nu am informaÅ£ii pentru a spune că Statele Unite ale Americii (SUA) nu sunt favorabile unui asemenea proces. Dar, oricum, acesta va fi gestionat de afgani’, a precizat Jaap de Hoop Scheffer.

El a explicat că viitoarea sosire în Afganistan a 3.200 de puÅŸcaÅŸi marini ‘va face o diferenţă’ ÅŸi constituie un plus pentru ISAF.

‘Dar atâta timp cât nu vom ajunge să atingem nivelul impus de nevoile militare, nu voi fi total satisfăcut’, a adăugat el.

Canada şi-a anunţat intenţia de a retrage în 2011 cei 2.500 de militari detaşaţi în sudul Afganistanului, unde talibanii sunt foarte activi, în timp ce alte state apreciază că situaţia de pe teren va evolua în defavoarea NATO.

Secretarul general al NATO a explicat că speră să găsească ‘trupele care lipsesc’ la summitul AlianÅ£ei Atlantice de la BucureÅŸti de la începutul lui aprilie.

‘FranÅ£a a dat indicaÅ£ii în acest sens. FranÅ£a este deja un actor de prim-plan în Afganistan, dar sper că ea va face mai mult’, a spus Jaap de Hoop Scheffer.

Franţa a dislocat în Afganistan un efectiv de 1.600 de oameni, aflaţi în mare parte la Kabul, dar intenţionează, potrivit informaţiilor furnizate de presă, să trimită un contingent de câteva sute de oameni în zona de frontieră cu Pakistanul pentru a-i combate pe rebelii tribali care au legături cu Al-Qaida.ROMPRES

Adauga un comentariu

*