Isărescu: Turbulenţele financiare internaţionale, impact indirect în Romania

Impactul turbulenÅ£elor financiare internaÅ£ionale a fost ÅŸi va fi unul indirect asupra României, a arătat miercuri, guvernatorul Băncii NaÅ£ionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a participat la o masă rotundă cu tema ‘Băncile din România, criza financiară internaÅ£ională ÅŸi evoluÅ£ia economică’.

‘ÃŽn opinia BNR, impactul turbulenÅ£elor financiare internaÅ£ionale a fost ÅŸi va fi unul indirect, pentru faptul că nucleul acestor turbulenÅ£e (crize) ÅŸi mecanismele de transmisie nu sunt încă specifice sistemului bancar românesc, întrucât nu avem operaÅ£iuni bancare sofisticate. Faptul că avem un sistem bancar la începuturi ne-a păzit de un impact direct. BNR nu sesizat ca băncile să fi suferit în mod direct’, a explicat guvernatorul.

Acesta nu exclude în totalitate posibilitatea unui impact, întrucât leul a devenit total convertibil, fiind mult mai expus evenimentelor internaţionale.

‘Nu spun că impactul s-ar putea să nu fie puternic.Un brânci dat pe la spate poate să fie mai puternic decât o împinsătură din faţă. Leul a devenit total convertibil nu mai depinde în totalitate de noi’, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale a explicat că o recesiune presupune o scădere de cel puţin două semestre a economiei, nu o slăbire. În acest context, Isărescu a menţionat că nu împărtăşeşte opiniile unor analişti potrivită cărora România este afectată de o recesiune.

‘Nu împărtăşesc opiniile analiÅŸtilor. Consider că este o beÅ£ie de cuvinte’, a adăugat Isărescu.

Mugur Isărescu, care a abordat şi perspectivele pentru 2008 a estimat o creştere economică cuprinsă între 5,5 şi 6 la sută.

‘SituaÅ£ia economică nu este în criză, o să avem creÅŸtere economică destul de susÅ£inută în acest an, de circa 5,5-6 la sută’, a spus acesta.

BNR face o evaluare cât mai realistă a situaţiei. Cred că trecem un mare test legat de felul în care reuşim să ne evaluăm ca economie, ca riscuri, a arătat Isărescu.

Autorităţile române şi-au propus pentru acest an o creştere a PIB de circa 6 la sută.
În privinţa inflaţiei, Isărescu a subliniat că vede o traiectorie descrescătoare a inflaţiei, în a doua parte a anului, dar numai prin politici fiscale restrictive.

‘Vedem inflaÅ£ia înapoi cu politici fiscale restrictive, cu o traiectorie descrescătoare spre a a doua parte a anului. Politică monetară restrictivă înseamnă ceva mai multă durere, dobânzi mai ridicate, costuri mai mari’, a spus Isărescu.

Acesta a reiterat necesitatea coordonării politicilor monetare cu cele fiscale, precum şi faptul că nu a criticat Guvernul în privinţa politicilor fiscale

‘Politicile sunt esenÅ£iale. Vorbesc despre politicile monetare ÅŸi fiscale, de gesturi foarte responsabile. ExplicaÅ£iile mele la nivelul Guvernului au fost nu conflictuale ci complementare faţă de Guvern. Nu am criticat, nu pentru că nu aÅŸ avea dreptul să critic’, a subliniat guvernatorul Băncii Centrale.

Acesta a salutat decizia Guvernului de a reduce deficitul fiscal şi consideră că în prezent pentru economie ar fi benefică şi o reducere cu 0,1-0,2 la sută a deficitului.

‘Salutat hotărârea de reducere a deficitului fiscal, benefică este ÅŸi o reducere de 0,1-0,2 la sută din PIB. Un deficit fiscal de 3 la sută din PIB poate să fie catastrofal într-o Å£ară cu economie rapidă, dacă înseamnă o creÅŸtere a cheltuielilor publice’, a menÅ£ionat guvernatorul.

Potrivit lui Isărescu, în ultimi ani cheltuielile bugetare au fost îndreptate în cea mai mare parte spre consum. ‘Salutăm faptul că Guvernul se angajează să reducă cheltuielile legate de consum ÅŸi nu cele de investiÅ£ii, acest lucru înseamnă o îmbunătăţire a ce s-a întâmplat în ultimii ani’, a precizat Isărescu.ROMPRES

Adauga un comentariu

*