Tuberculoza multirezistentă, mai răspândită ca oricând

Incidenţa tuberculozei multirezistente la medicamente este mai ridicată decât oricând pe plan mondial, relevă un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS, cu sediul la Geneva/, dat publicităţii marţi la Washington.

O anchetă a stabilit că anual se înregistrează în lume aproape o jumătate de milion de cazuri noi de tuberculoză multirezistentă la tratament, adică 5% din totalul de nouă milioane de cazuri.

Amploarea pe care o are însă în mod real acest fenomen rămâne necunoscută, întrucât nu toate ţările sunt în măsură să furnizeze informaţiile necesare, au precizat autorii raportului.

Doar şase ţări din Africa, zona geografică unde numărul de cazuri de tuberculoză este cel mai ridicat, au putut furniza date complete privind farmacorezistenţa pentru realizarea raportului, care este primul al OMS referitor la acest fenomen. Alte state africane nu au putut realiza anchetele necesare din lipsă de echipamente şi personal calificat pentru identificarea tuberculozei rezistente la antibiotice, folosite în mod normal pentru tratarea infecţiei într-un interval de şase luni.

Raportul OMS constată totodată existenÅ£a unei legături între infectarea cu virusul HIV, care poate provoca maladia SIDA, ÅŸi tuberculoza multirezistentă. Această formă de tuberculoză le este, în cele mai multe cazuri, fatală celor cu sistemul imunitar slăbit de SIDA – Sindromul deficienÅ£ei imunitare autodobândite.ROMPRES

Adauga un comentariu

*