Discriminare la Berzunti: Elevii rromi – tinuti in frig de primar

berzunti.jpgSituatie incredibila la scoala nr.2 din satul Dragomir, comuna Berzunti, la doar 25 de km de Onesti. Timp de o saptamana, elevii au urmat cursurile la fara frecventa, fiind trimisi acasa de invatatori si profesori. Cauza? Frigul si vantul patrunde prin toate incheieturile cladirii, iar Primaria nu adus nici macar o cioata! Satul Dragomir este un sat de rromi. Discriminare?

Mai poate cineva crede ca, in secolul XXI, dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, intr-un sat, fie el si de rromi, elevii sunt trimisi acasa din cauza frigului? Pentru ca un primar si un viceprimar, la baza cadru didactic, au uitat de niste copii si n-au trimis lemne la scoala. Dar aceasta nu e tot. Potrivit afirmatiilor primarului Gheorghe Balan, scoala cu clasele I – VIIII nr. 2, din satul Dragomir, a fost prinsa intr-un program prin Banca Mondiala pentru reparatii capitale. „Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in vara anului trecut. Exista toata documentatia depusa, a avut loc si licitatia. Nu se eliberase autorizatia de constructie. Nu stiu cum se numeste societatea, Inspectoratul scolar cred ca stie despre cine este vorba”, avea sa ne declare cel mai nevinovat primar din judet pe care l-am intalnit. Discutia am purtat-o cu domnia sa inainte de a vizita scoala, lucru pe care l-am facut apoi impreuna cu viceprimarul Constantin Jugaru, caruia, de ce sa nu spunem, i s-au cam inrosit obrajii de rusine, mai ales ca este de profesie cadru didactic.

Geamuri sparte si pereti-sita

Si pentru ca tot ne aflam intr-un sat de rromi, sa spunem ca acestia au o vorba, „fie vremea cat de rea, numai vantul sa nu bata”! Ei bine, dupa ce ca satul Dragomir se afla undeva, la capatul comunei, pe niste coclauri, scoala a fost parca dinadins cocotata in varful unui deal unde sufla vantul de te-ndoaie. Gard in jurul scoli? Hai ca prea suntem pretentiosi, de parca n-am sti cine sunt locuitorii. Numai ca lemnele le-au pus pe foc altii, nu profesorii, macar de faceau asa, ca mai construia Consiliul Local altul! In scoala, frig mai ceva ca afara si prin geamurile sparte, dusmanul rromului intra nestingherit. In clase, niciun elev! Intr-o chichineata de cancelarie, invatatoarele se incalzeau la singurul foc din scoala. Unde sunt elevii? „Le-am dat teme pentru acasa si le-am spus sa nu mai vina la scoala. Sa stea in frig? Daca n-avem lemne, ce putem face?”, spune Liliana Bucur, o invatatoare mai „dezghetata” si care a avut curajul sa vorbeasca. Aflam ca situatia dureaza de vreo saptamana. Facem un ocol pe-afara. Pereti cu tencuiala cazuta, acoperisul gata-gata sa fie luat de vant, geamuri sparte. Jalnic. Viceprimarul tace si inghite, ne spune doar ca au platit lemnele, dar nu le-au adus cei de la Ocolul Silvic Livezi. Sperante ca vor veni? Mai degraba ca se incalzeste vreme si vor putea intra si copiii in scoala. Directorul Nicolae Rusei face naveta de la Poduri. Nu se gasea in scoala, probabil ca-i era frica de… frig!

Dezinteres fata de scoli

Din cate am vazut, primarului nu-i prea pasa de situatia scolilor din comuna, desi, declarativ, afirma contrariul. „{colile 1 si 3 din Berzunti au intrat in programul PIR care se afla in plina desfasurare. S-au forat puturile, s-au instalat chiuvete, s-au inlocuit instalatiile electrice. Grupurile sanitare au doar fosele de decantare, s-au facut sobe. Noi n-am gestionast banii, decat anul trecut, cand am platit aproape un miliard si jumatate de lei. Licitatia a fost castigata de o firma din Moinesti”, povesteste primarul. {i cum este o vorba, „pe afara-i vopsit gardul…”, pe teren lucrurile stau cu totul altfel. La {coala 3 Berzunti, directoarea Maria Vasilica Moghior ne spune si ne si demonstreaza ca instalatia de apa nu functioneaza, copiii apeland tot la vechiul lavoar si bazinet cu apa. Mai mult, constructorii s-au dat in stamba. „Ne-au luat tigla de pe w-c-ul din curtea scolii pentru a face samota si ne-au lasat descoperit „grupul sanitar”, spune Maria Vasilica Moghior. La scoala 1 Berzunti, botezata „Alexandru cel Bun”, directorul coordonator Dan Sandu habar n-avea ca in comuna se pot face si cursuri la „fara frecventa” si nici ca la scoala 2 Dragomir nu sunt lemne. {i nici n-avea de sa-i pese, pentru ca scoala coordonatoare are centrala termica, apa si lumina, iar curtea este plina de lemne. De ce nu duceti o caruta si la scoala din Dragomir? „Cred ca asa o sa facem, dar sa stiti ca au ceva lemne in magazie, dar nu vor sa le taie”, isi toarna colegii coordonatorul. Tot de la dumnealui am mai aflat ca vor fi aduse 16 calculatoare la scoala 2 Dragomir. „Daca nu sunt asigurate, eu nu le duc, dar daca totusi o fac, imi dau demisia. De unde sa platesc eu 16 calculatoare?”, spune directorul anticipand ceea ce s-a intamplat cu gardurile scolii. Da, dar o unitate centrala parca e o alta atractie.

Primarul indeamna la incalcarea legii

Ca si cum nu el ar trebui sa vegheze la respectarea legilor de catre oamenii din comuna, primarul Balan ii indeamnma la rele. Un garaj din curtea Primariei a fost reparat fara autorizatie de constructie si tot satul stie acest lucru! „Ce puteam face daca autorizatia de constructie costa mai mult decat garajul? Era unul vechi si l-am reparat. E adevarat, ne trebuie autorizatie”, se disculpa primarul care, in cei trei ani de mandat tot a invatat ceva. A aflat ca, pentru ridicarea unei cosmelii cat de mici chiar si in curte, ai nevoie de autorizatie de contructie. Pentru ca despre alte lucruri facute de alesul obstii in comuna se mai poate disctua? Drumul reabilitat prin programul Sapard, intre catunul Butucaru si Dragomir este spart, noroc de zapada din aceasta iarna care l-a „re-reabilitat”. „Avem cinci kilometri reabilitati. N-am putut remedia defectiunile, ca sunt acoperite de zapada. Asteptam sa se topeasca iar in martie vor veni constructorii si vor acoperi gaurile”, spune Gheorghe Balan, un primar caruia, din cte se pare, nu-l prea interseaza ce se petrece prin comuna. Nu-i nimic, vin alegertile si sa vezi cum scolie intra toate in reparatii, garajul se alege cu o autorizatie, iar drumurile nu mai au nevoie de zapada ca sa le acopere gaurile.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Cititorul a zis:

    CAM EXAGERAT TITLUL. SUNT PROBLEME, SI NU E UNICA SITUATIE DE ACEST GEN. DAR PENTRU CA UN ZIARIST SA IASA IN EVIDENTA, SUNT PARGHII MAI ELEGANTE.
    SUNT INDEPENDENT, SI NU TIN CU NIMENI, DAR TITLUL ESTE PUS FARA ROST

  2. Vrabie Ovidiu Dan a zis:

    ideea este ca ziaristi ca tine adica cei care fac articole la comanda pe banii unor candidati ai altor partide la functia de primar ar fi necesar sa dispara. eu sunt un locuitor al acestei comune mai sus mentionate si vreau sa va spun ca nu este deloc asa. in primul rand ca domnul „ziarist” nu a reusit sa faca diferenta intre sate, scoala de care vorbiti e in satul Basca si nu in Dragomir(in dragomir este alta scoala) cat despre realizarile primarului de la berzunti numai cuvinte de lauda kte a facut el in 4 ani nu a facut nici unul. si ca sa va zic si ce sa intamplat cu gardul si cu lemnele scolii ele au fost furate de „discriminati” sa-si incalzeasca cocioabele!!! interesati-va corect inainte de a scrie ceva! aaaa am uitat asta este un articol platit!!!

  3. ba comentatorule ce cocioabe vorbesti pote traesti pe alta planeta eeee bine cea sps rep bbbbbbbbbba

  4. Adevarul e k primarul ala nu fake mai nimik!!!!

  5. da primaru din berzunti nu face nimik pt binele locuitorilor ci numai pt al lui. E un egoist si un arogant fara pereche

  6. jurnalistul a zis:

    Habar nu aveţi ce golănii şi fărădelegi fac agramatul de primar, contabilul cel cu relaţii în poliţie, curtea de conturi, justiţie , şeful de post. În Berzunţi lucrurile sunt tragice, fiindcă cei care conduc judeţul sunt unşi de Paşti, Crăciun şi alte paranghelii la care şpaga, mă scuzaţi, atenţia sau ploconul sunt la ordinea zilei. Mai grav este că până şi preoţii îi susţin pe aceşti nelegiuiţi care conduc comuna de 20 de ani.Nu mai spun ce consilieri locali au în PC.Primarul şi cu ficiorul cel mare se întrec pentru a vedea care conduce maşina personală sau pe cea a primăriei, după ce stau toată ziulica în crâşmă şi beau cot la cot cu beţivanii din comună.

  7. jurnalistul-episodul al II-lea a zis:

    Vă rugăm să veniţi să verificaţi investiţiile făcute în batjocură la şcolile din Berzunţi, la care directorul Sandu Dan este părtaş.Faceţi o comparaţie cu şcolile din Livezi, Sănduleni, Poduri, Helegiu şi vă veţi convinge că jurnalistul nu minte. Dacă au ajuns toţi bandiţii să conducă satele, comunele şi judeţele, ce să mai facem!!?

  8. jurnalistul a zis:

    Habar nu aveţi ce golănii şi fărădelegi se întâmplă la Berzunţi, o comună condusă de un primar agramat,dar care, atenţie, este proaspăt licenţiat în inginerie, de un contabil cu mari relaţii în poliţie , curtea de conturi, justiţie. Abuzurile în serviciu , falsurile, furturile de tot felul sunt la ordinea zilei,iar şefii judeţului îi acoperă pe nemernicii din primăria Berzunţi, deoarece la Paşti, Crăciun şi alte paranghelii îşi duc şpaga, scuzaţi, ploconul.Primarul şi cu feciorul cel mare se întrec în abuzuri rutiere-conducere sub influenţa alcoolului,iar maşina primăriei este frecată de-i ies fulgii pentru că limuzinele proprietate personală, luate de când e primar, trebuiesc cruţate.Şeful de post, cu relaţii în poliţia Oneşti şi Bacău, este mână în mână cu hoţii şi golanii care conduc comuna de 20 de ani.Vă rugăm să veniţi să verificaţi investiţiile făcute în batjocură la şcolile din Berzunţi, la care directorul Sandu Dan este părtaş. Faceţi o comparaţie cu şcolile din Livezi, Sănduleni, Helegiu, Poduri şi vă veţi convinge că jurnalistul nu minte.Dacă au ajuns toţi bandiţii să conducă satele şi comunele din România!Ceea ce este foarte grav e faptul că toţi preoţii din comună au fost cumpăraţi în campania electorală de anul trecut.

  9. mariea mascan a zis:

    are dreptate jurnalistul primaru a facut multe dar numai pentru el si familia lui case .vile adica masini pentru fiecare membru al familiei .Sai fie rusine lui si la ai l;ui
    vai de capul cetatenil;or si al elevilor.

  10. berzuntiul este o comuna destul de frumoasa,dar este condusa de incompetenti si mafioti. o schimbare in bine este ca au schimbat directorul la scoala,care spre deosebire de fostul director,vrea sa faca ceva pentru copiii din localitate.despre angajatii primariei nu prea am ce sa zic,toti o apa si un pamant…fac seceta prin baruri,nu mai gasesti o bere dupa ce trec ei prin bar,niste betivani!!!!!!!!nu stiu ce cauta ei in primarie??????????

  11. pentru vrabie .tie frica ovidiule ca-si iau zborul pensionarii cu salari din primarie?sti la ce ma refer? asa ca veziti de ingineria ta

  12. Vrabie Ovidiu Dan a zis:

    bai prietene!!! unu la mana …. eu am comentat articolul asta in 2008, si u abia in 2010 :)) asa k mai gandeste-te…. 2 la mana eu castig mai mult decat tata cu tot cu salar si pensie 😉 asa k nu imi e frik d nimic… cu atat mai putin d lipsa banilor 😀 si in ultimul rand daca tata vrea si poate bv lui … da concurs cu el sa ii iei locul plus k nu jtiu cine s-ar incumeta pt renumeratia primita :))

  13. buna guralivilor nu ati vre-a sa va de-a primarul nostru cel bun cel drept cel cinstit,si bani de benzina haideta bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbba ca inca i bene,,,,,,

  14. anti Gheorghe a zis:

    da ma sa ne dea un pupic primarul pt ca noi l-am ales.bai VOD vezi k tactu nu are voie sa beneficieze decat de m—-e.din partea mea multa sanatate si caldura mare….intelegi u

Adauga un comentariu

*