Concurs pentru vioara Guarnieri

Ministerul Culturii ÅŸi Cultelor va ceda unui violonist român vioara Guarnieri care a aparÅ£inut lui George Enescu, în urma unui concurs care va fi organizat în data de 21 martie, la Muzeul NaÅ£ional ‘George Enescu’, a anunÅ£at, marÅ£i, ministrul Adrian Iorgulescu.

Potrivit acestuia, instrumentul, cu o valoare estimată la două milioane de dolari, comparabilă cu aceea a viorii Stradivarius, va fi clasat în categoria tezaur, în cursul zilei de miercuri, şi ulterior asigurat înaintea concursului.

Directorul general al Muzeului NaÅ£ional ‘George Enescu’, Laura Manolache, a informat că regulamentul concursului, stabilit de conducerea muzeului, prevede ca limita de vârstă superioară a concurenÅ£ilor, violoniÅŸti români cu domiciliul în România, să fie de 45 de ani. AceÅŸtia trebuie să aibă studii superioare în domeniu ÅŸi o carieră solistică internă ÅŸi internaÅ£ională, făcând dovada câştigării a cel puÅ£in cinci premii la concursuri internaÅ£ionale de prestigiu.

Vioara va fi atribuită pe un termen limitat de cinci ani, în condiţiile legii, regulile fiind asemănătoare cu cele ale acordării viorii Stradivarius Elder Voicu lui Alexandru Tomescu.

Juriul, ‘cu adevărat naÅ£ional’, în opinia ministrului Culturii ÅŸi Cultelor, va fi alcătuit din personalităţi ale vieÅ£ii muzicale româneÅŸti, violoniÅŸti de prestigiu ÅŸi cadre didactice de la universităţile din BucureÅŸti, IaÅŸi, Cluj sau TimiÅŸoara.

ÃŽnscrierile se fac la sediul Muzeului NaÅ£ional ‘George Enescu’ până la 17 martie.

Piesele impuse pentru audiÅ£ie includ Sonata a 3-a pentru pian ÅŸi vioară ‘în caracter popular românesc’ de George Enescu, Sonata de C. Frank ÅŸi Sonata nr. 3 de E. Ysaye, Poemul de Chausson ÅŸi patru pagini concertante reprezentând concertele pentru vioară ÅŸi orchestră de Beethoven, Brahms, Ceaikovski ÅŸi Sibelius. ROMPRES

Adauga un comentariu

*