Reversul medaliei: Sunt violenti profesorii cu elevii?

violenta-profilor.jpgViolenta profesorilor fata de elevi este un alt aspect important în analiza vietii scolare, cu implicatii multiple si pe termen lung asupra elevului si asupra calitatii activitatii educative.
Prin definitie, profesorul trebuie sa fie model pentru elevi, iar orice comportament neadecvat este mai putin acceptat.

Conform statutului, personalul didactic trebuie sa aiba „o tinuta morala demna, în concordanta cu valorile educationale pe care trebuie sa le transmita elevilor” si este interzisa violenta verbala, etichetare, injurii, insulte, fata de elevi sau parinti, cu referire la diferite aspecte, cum ar fi nationalitate, religie, stare sociala etc.

Comportamente neadecvate

Ca si în cazul violentei elevilor fata de profesori, formele de comportament neadecvat al cadrelor didactice în relatie cu elevii sunt diverse, de la situatii care nu sunt caracteristice unei relatii corecte profesor-elevi la forme mai grave, care tin de agresivitatea fizica. „Formele de comportament neadecvat al profesorilor cu frecventa cea mai mare se refera la agresiunea verbala fata de elevi, de la forme mai simple, precum atitudini ironice, tipete, la forme mai grave, injurii, jigniri, insulte. Elevii percep faptul ca nu sunt notati dupa merit si catalogheaza comportamentul profesorului ca fiind unul violent, unii dintre profesori acorda notele pe criterii nedefinite.Un alt tip de comportament neadecvat al profesorilor fata de elevi, se refera la agresiunea non-verbala.

Aceasta ia uneori forme mai usoare, ignorarea mesajelor elevilor si neacordarea de atentie acestora, care nu caracterizeaza o relatie optima profesor-elev si constituie bariere în comunicarea didactica. Faptul ca elevul nu este considerat un partener real de comunicare, iar mesajele din partea acestuia nu sunt luate în considerare, reduce procesul didactic la o simpla activitate de transmitere de cunostinte si încalca principiile pedagogice. Poate imbraca si forme mai grave, gesturi, priviri amenintatoare, însotite de atitudini discriminative si marginalizarea unora dintre elevi.

Astfel de manifestari din partea profesorilor, chiar daca nu sunt generalizate si se raporteaza numai la unii dintre elevi, au implicatii grave atat asupra climatului scolar, cat mai ales asupra elevilor, influenteaza negativ stima de sine, reduce motivatia pentru învatare, transforma scoala într-un spatiu de insecuritate pentru acestia. Comportamentul neadecvat al profesorilor fata de elevi ia uneori si forma violentei fizice.

Pedeapsa fizica este o metoda specifica scolii traditionale, unele teorii pedagogice clasice sustinand chiar eficienta pedagogica a acesteia. O dataa cu aparitia noilor curente în pedagogie, care au pus copilul în centrul educatiei, violenta fizica fata de copii devine o modalitate incriminata în orice spatiu de educatie. ÃŽn ceea ce priveste atitudinea parintilor fata de violenta fizica a profesorilor, parerile sunt împartite, de la respingerea pedepselor fizice în spatiul scolii la acceptarea si încurajarea acestora. Manifestata sub forma mai usoara sau prin comportamente mai grave, violenta profesorilor fata de elevi este condamnabila în spatiul scolii si contravine oricaror principii de educatie”, spune Maria C, medic psiholog.

Exista si parinti violenti

Desi nu sunt prezenti zilnic în spatiul scolii, unii parinti manifesta comportamente neadecvate care tin de domeniul violentei. Parintii îsi legitimeaza astfel de comportamente prin nevoia de a apara drepturile propriilor copii. Fata de profesori, parintii utilizeaza cel mai frecvent violenta verbala, ironii, discutii aprinse, tipete, iar în unele cazuri chiar agresivitatea fizica, situatii generate de obicei de nemultumirea referitoare la atitudini si comportamente ale unui cadru didactic, considerate violente sau nedrepte, manifestate în raport cu propriul copil .

Fata de alti elevi din scoala, au fost semnalate cazuri de certuri sau chiar agresiune fizica, atunci cand propriul copil intra într-un conflict cu acestia sau cand este victima a violentei lor. Sunt si situatii în care parintii manifesta comportamente violente fata de propriul copil în spatiul scolii, de la ironizarea sau admonestarea acestora în fata clasei de elevi pana la agresivitate fizica, metode considerate forme eficiente de pedepsire a copilului, în cazurile în care acesta nu se supune disciplinei scolare, iar parintii sunt înstiintati si responsabilizati cu rezolvarea problemelor.

„Indiferenta elevului poate sa fie rodul agresivitatii mascate sau nemascate a profesorului”
Lidia Blidariu, profesor psihopedagog – Colegiul National „Vasile Alecsandri”: „(…) Sistemul educativ este atat de incorsetat, incat la anumite discipline elevii tind mai curand sa se relaxeze. Modul elevului de alege altceva dect continutul pe care il preda profesorul la ora poate insemna ca nu se reuseste sa fie captat in niciun fel. Sunt niste blocaje reale care sunt date si de sistemul educativ, daca programul este prea incarcat, multe discipline superflue nu il ajuta pe tanar, sa zicem ca este in clasa a XII-a, sa acceada la examenul de bacalaureat sau la admiterea la facultate.

Aceeasi indiferenta a elevului pentru o disciplina poate sa fie rodul agresivitatii mascate sau nemascate a profesorului (…), sau chiar agresivitate explicita, jigniri, etichetari repetate. Stilul pedagogic al unui profesor manifestat prin agresivitate amplifica atitudini fie de repulsie, de agresivitate verbala ori absenteismul elevilor la ora. (…) Sunt multi factori care explica o forma de manifestare sau alta a profesorului sau a elevului. Un alt aspect: in sistemul educativ superior nu intra cei mai buni absolventi ai nostri. Cred ca este criza a competentelor profesionale pe piata muncii.

Si chiar o criza de profesori din punct de vedere numeric. Daca ar fi mai multi absolventi de invatamant superior, pe diferite discipline, absolventi care sa doreasca sa se faca profesori, atunci ar exista si o selectie. Pe de alta parte, nici in universitati baza de cunoastere a fiintei umane, psihopedagogia nu se practica realmente. Sunt asadar multe cauze care determina sa ajunga in sistem, la catedra, persoane fara vocatie pedagogica, persoane care ar putea excela in domeniul traducerilor, spre exemplu”.
Aida PULPAN
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. COMUNISTUL a zis:

    DANE!!!!! ai fost si tu prof, unul cu multi ani de invatamant si nu un terchea berchea,din
    cate imi amintec si director de scoala.OMULE
    noi romanii, am inceput sa ne prostim, pai daca
    insa-si religia zice ca bataia e rupta din rai
    atunci care-i problema. eeee, problema e sa dam bine la extern sa ne vadauniunea europeana ca
    suntem profi de piatra si otzel ca elevul are voie sa ne dea muie(pardone), sa ne arate degetul ala de bagat in urechie,sa se masturbeze in timpul orei si din cand in cand sa mai agreseze cateo profa.da daca stimata ta sotie indraznea sa intarzie la ora la general4
    la dim Nicau (DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA) o incasa
    imediat, mai era si pe la mate un prof care
    visa matematica da te caftea de nu te vedeai cand miscai in banca,idem tu pe la liceu.
    n-am invatat noi carte, i-a fost rusine vreodata
    societatii cu noi ?????NICI CUM……merg pe
    criteriul crestin iar daca am sa am nepoti de la copii mei, o vor lua in freza ori de cate
    ori vor gresi,parinteste vorbesc. daca am sa mai am timp am sa mai scot o generatie captusita
    de mine, dar vor fi oameni cu care societatii nu-i va fi rusine cu ei.BUN ARTICOL, NICI NU PUTEA FI ALTFEL.

  2. Pana nu se duc spre cele vesnice toti cei de teapa autorului mesajului de mai sus, n-are sa fie nici un progres. Rusine, „tataie”, ca sustii violenta impotriva celor lipsiti de aparare. Ar trebui sa te bata si pe matale cineva de fiecare data cand gresesti, sa vezi cum e. Oare nu se incadreaza si clasa politica de azi in categoria celor crescuti dupa conceptia dumitale? Sunt ei docti si respecta ei pe cineva; nu-i e rusine tarii cu ei…? Unde spune religia ca bataia e rupta din rai? Cu metodele dumitale, in ziua de zi, drept la puscarie ajungi.

  3. Chiar religia sustine ca nu e bine sa cruti nuiaua atunci cand e necesar. Dar nu sunt de acord cu asta fiindca un copil poate fi educat prin vorba buna nu cu bataia.

Adauga un comentariu

*