Poliţiştii corupţi sunt sancţionaţi cu amendă

Poliţiştii nemţeni dovediţi că au săvârşit fapte penale grave sunt scoşi de sub urmărirea penale şi doar amendaţi, transmite corespondentul AMOS News.

Astfel, în cursul anului 2007, un lucrător în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Neamţ a fost dovedit că a procesat şi eliberat, în fals, un paşaport turistic unui complice, trecând în documentul falsificat datele de stare civilă ale altei persoane. Poliţistul a fost cercetat de poliţiştii anticorupţie pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. În cele din urmă, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a poliţistului şi sancţionarea administrativă a acestuia cu o amendă de 1.000 de lei.

Un alt caz este cel al agentului Mihai Buga, subofiţer din cadrul serviciului Poliţiei Rutiere Neamţ, cercetat în două dosare penale pentru corupţie şi găsit vinovat de tot atîtea ori.

Buga a întocmit în mod abuziv un proces verbal de contravenţie împotriva unui conducător auto căruia i-a reţinut permisul de conducere şi a determinat un martor să declare mincinos că a văzut împrejurările comiterii contravenţiei.

Într-un alt caz, în urma unui eveniment rutier, s-a înţeles cu şoferii implicaţi, a consemnat date false în actele de constatare, schimbând complet împrejurările producerii accidentului rutier. Cele două dosare întocmite de către poliţiştii de la Biroul anticorupţie Neamţ au ajuns la Parchet iar procurorul desemnat în cauză a dispus în cele două dosare sancţionarea administrativă a poliţistului şi aplicarea unor amenzi.

Tot în 2007, poliţiştii anticorupţie au cercetat şi dovedit un subofiţer de la Poliţia Rutieră care, în urma unui control în trafic, a identificat un conducător auto care conducea un autovehicul în stare de ebrietate. Infracţiunea reţinută în sarcina poliţistului este aceea de favorizarea infractorului. Procurorul de la Parchetul Judeţean Neamţ, care a instrumentat dosarul, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a poliţistului şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ în valoare de 1.000 de lei.

Adauga un comentariu

*