Băsescu despre presupusele pachete debarcate la Kogălniceanu: Nu am cunoştinţă de aşa ceva

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Covasna, că baza aeriană de la Kogălniceanu a fost pusă la dispoziţia presei naţionale şi internaţionale, precum şi a tuturor instituţiilor interesate.

‘Nu am cunoÅŸtinţă de pachete iar baza aeriană de la Kogălniceanu a fost pusă la dispoziÅ£ia presei naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale ÅŸi a tuturor instituÅ£iilor interesate imediat ce au existat întrebări legate de utilizarea acesteia’, a precizat ÅŸeful statului, întrebat cum comentează acuzaÅ£iile privind o eventuală implicare a României în scandalul închisorilor secrete CIA.

Replica preşedintelui Băsescu apare după ce un oficial român de rang înalt, citat duminică de Associated Press, a declarat, sub protecţia anonimatului, că baza americană de la Mihail Kogălniceanu a fost scena unor schimburi de pachete mari, în care ar fi putut fi ascunşi oameni, suspecţi de terorism. Dimineaţa, un microbuz negru aştepta aterizarea unui avion, de unde erau debarcate pachete mari: s-a petrecut de trei ori în 2004 şi de alte două ori în 2005, susţine sursa citată.

Comandantul bazei aeriene Mihail Kogălniceanu a respins duminică aceste acuzaţii, asigurând că niciun avion al Agenţiei Centrale de Informaţii americane nu a aterizat la această bază.

‘Aerodromul Mihail Kogălniceanu nu a fost utilizat niciodată pentru zboruri CIA’, a declarat pentru AFP comandantul Adrian Vasile. ‘Personalul militar român avea în permanenţă acces la toate clădirile din această bază’, ceea ce exclude orice activitate secretă a CIA, a adăugat comandantul.

De altfel, la fiecare aterizare, militari români asistau la formalităţile îndeplinite de echipaj pentru a putea intra pe teritoriul României, a mai spus Adrian Vasile.

Comandantul, care lucrează la Mihail Kogălniceanu de 18 ani, a precizat că ‘toate planurile de zbor ale avioanelor care au utilizat acest sit au fost date publicităţii’. ‘Nu se poate triÅŸa cu planurile de zbor. Un avion care anunţă un plan de zbor ÅŸi nu-l respectă devine o potenÅ£ială Å£intă pentru ţările pe care le survolează’, a subliniat oficialul român.

Comisia Europeană a cerut vineri României ÅŸi Poloniei să clarifice dacă teritoriul lor a fost folosit de CIA pentru a transfera persoane suspectate de terorism. ‘AÅŸteptăm răspunsurile’, a spus vineri Johannes Laitenberger, purtător de cuvânt al ÅŸefului executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso.

Presiunea s-a intensificat după ce Marea Britanie a recunoscut recent utilizarea teritoriului său de către CIA pentru a transfera în mod secret persoane suspectate de terorism capturate după atentatele din 11 septembrie.

Autorităţile române au respins în mod repetat aceste acuzaţii.

Adauga un comentariu

*