Taximetristii, intre lege si tocmeala

taxi-cu-televizor.jpgPeste 60 de taximetristi au organizat miercuri seara un protest spontan, acuzand ca sunt vanati de agentii de politie rutiera. Singur, meseria de taximetrist nu este deloc una usoara ori lipsita de riscuri, dar a bloca o artera de circulatie, timp de aproximativ zece minute, este infractiune.

Lipsa unor reglementari clare in ceea ce priveste activitatea de taximetrie a bulversat acest domeniu. Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in decembrie 2007, Guvernul a decis ca, pană la data de 31 martie 2008, toti operatorii de transport în regim de taxi, operatorii de transport în regim de închiriere si taximetristii independenti existenti, detinatori de autorizatii de transport valabile la 1 ianuarie 2007, vor preschimba, la autoritatea de autorizare, în mod gratuit, aceste documente cu autorizatii de transport, în conformitate cu prevederile prezentei legi. Acest act normativ a anulat practic existenta licentelor si a permis taximetristilor- pirati sa-si desfasoare nestingheriti activitatea, cel putin pana la 31 martie 2008. Cum la aceasta ora in Bacau circula mai mult sau mai putin legal peste o mie de taxiuri, nemultumire sunt la tot pasul.

Taxi si autobuz, totuna?

Faptul ca taximetristii au devenit operatorii de transport în regim de taxi le-a creat o imagine falsa conform careia acestia au aceleasi drepturi cu operatorii de transport in comun. Presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor – filiala Bacau, Marcel Nechita, a afirmat ca aparitia noii legi le da dreptul de a-si astepta clientii in statiile de transport in comun. “Noi am purtat o serie de negocieri cu reprezentatii Politiei si a Primariei, prin care am stabilit ca in functie de locatie, sa putem parca in dreptul statiilor de autobuz. Din pacate, aceasta regula nu se aplica, fapt care ii nemultumeste pe taximetristi. Practim ne simtim vanati la orice pas. Este adevarat ca avem si noi uscaturile noastre, dar ar trebui sa gasim o cale de mijloc”, a spus Nechita.

Legea trebuie respectata

Pozitia politistilor este clara: ”Legea trebuie respectata. Nu a facut nimeni niciun exces de zel, ne-am facut doar datoria”, a precizat seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, comisarul sef {tefan Alexa. “Taximetristii care au blocat circulatie vor suporta consecintele legii. Ei au profitat de un anumit vid legislativ si au dorit sa-si impuna punctul de vedere. Legea precizeaza clar unde si in ce conditii trebuie sa-si asteapta clientii. Nu este vina Politiei ca nu sunt locuri de parcare suficiente, tocmai de aceea nu vad de ce si-au indreptat protestele impotriva noastra” a precizat comisarul sef Alexa

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*