Rezoluţie PSD: Alegeri anticipate, pentru ieşirea din criză

Alegerile anticipate, în baza votului uninominal, reprezintă o soluţie democratică şi raţională pentru ieşirea din criza politică, prevede Rezoluţia privind ieşirea din blocajul politic şi constituţional, adoptată, vineri, cu majoritate de voturi, de Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat.

„Consiliul NaÅ£ional al PSD consideră că alegerile parlamentare ÅŸi locale se pot desfăşura concomitent pentru a grăbi procesul de construcÅ£ie a unui guvern ÅŸi a unor administraÅ£ii publice care să îşi recentreze preocupările ÅŸi eforturile pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor”, se arată în textul rezoluÅ£iei, care a devenit document oficial al PSD.

Totodată, Consiliul NaÅ£ional mandatează conducerea ÅŸi grupurile parlamentare PSD „pentru utilizarea tuturor instrumentelor democratice în vederea ieÅŸirii din blocajul politic ÅŸi organizarea unor alegeri anticipate care să redea românilor un guvern în stare să conducă ÅŸi să găsească soluÅ£ii la problemele cetăţenilor”.

În rezoluţia adoptată vineri se mai arată că România se află într-un blocaj politic şi constituţional fără precedent în ultimii 18 ani şi că acesta este cauza ineficienţei instituţiilor publice, a degradării stării economice şi a nivelului de trai.

De asemenea, în documentul adoptat de CN se mai precizează că Guvernul Tăriceanu are o susÅ£inere „ultraminoritară” în Parlament, confruntându-se ÅŸi cu o lipsă de legitimitate „prin exprimarea de către UDMR a unor poziÅ£ii oficiale divergente în raport cu partenerul său de guvernare PNL în chestiuni fundamentale privind interesul naÅ£ional”.

Conform rezoluÅ£iei, proiectul politic al dreptei este epuizat, iar ÅŸeful statului nu are capacitatea ÅŸi voinÅ£a politică pentru a găsi soluÅ£ii la actuala criză. Se apreciază că menÅ£inerea societăţii, încă un an, „într-o asemenea stare de haos politic ÅŸi de neguvernare” va afecta integrarea în UE, accesarea fondurilor europene ÅŸi nivelul de trai al românilor.

În discursul rostit în faţa Consiliului, Mircea Geoană a apreciat că anul 2008 va fi anul venirii unei noi guvernări a social-democraţilor, menţionând că PSD nu poate fi perceput ca o formaţiune care susţine un Guvern de dreapta.

„Un partid de opoziÅ£ie, mai ales într-un an electoral, nu are cum să fie perceput că susÅ£ine un Guvern de dreapta, cu atât mai mult că poziÅ£ia UDMR de a se desolidariza aduce un alt semn de întrebare ÅŸi un blocaj în guvern. Nimic nu mai funcÅ£ionează în România. Anul 2008 trebuie să fie anul schimbării în România. A venit timpul schimbării ÅŸi al unei noi guvernări social democrate pentru Å£ara noastră. Acesta trebuie să fie mesajul nostru”, a susÅ£inut Mircea Geoană.

El nu a ratat ocazia de a critica actualul Guvern, dar ÅŸi conflictele dintre preÅŸedinte ÅŸi premier. „Dacă cineva crede că această tensiune dintre preÅŸedinte ÅŸi premier serveÅŸte interesului general al ţării, atunci înseamnă că nu trăim în aceeaÅŸi Å£ară. Suntem o Å£ară care în acest moment are riscul de a pierde ÅŸi al doilea an al integrării europene. Suntem într-o situaÅ£ie de politică internaÅ£ională de o gravitate fără precedent. Suntem într-o situaÅ£ie de-o gravitate fără precedent. Fiecare zi în care permitem actualul blocaj în economie, politică, reprezintă o zi pierdută pentru România ÅŸi tot noi vom fi cei chemaÅ£i să repunem lucrurile în ordine”, a spus Geoană.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*