Vosganian: Poziţia ambiguă faţă de Rusia, în defavoarea României

PoziÅ£ia ambiguă a României faţă de FederaÅ£ia Rusă din ultimii ani a ‘costat mult România’, atât în ceea ce priveÅŸte preÅ£ul gazelor cât ÅŸi în privinÅ£a deficitului comercial, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor, Varujan Vosganian.

‘RelaÅ£iile cu o Å£ară importantă sunt relaÅ£ii normale atunci când există schimburi economice intense. PoziÅ£ia ambiguă pe care România a avut-o faţă de Rusia în acest deceniu a costat mult România, nu doar în ceea ce priveÅŸte preÅ£ul gazelor ci ÅŸi a deficitului comercial’, a explicat ministrul de resort.

Acesta a mai spus că o cincime din deficitul de cont curent al României se datorează deficitului comercial mare pe relaţia cu Rusia.

Totodată, ministrul Vosganian a menţionat că cele două ţări nu au continuat construcţia depozitelor de gaze naturale tot din cauza semnalelor venite din partea României.

‘ConstrucÅ£ia depozitele de gaze nu a avut cursul de care l-am dorim, din cauza semnalelor contradictorii venite din România în ceea ce priveÅŸte Rusia’, a mai spus oficialul MEF.

Potrivit lui Vosganian, România ar trebui să pună un mai mare accent pe intensificarea relaţiilor economice cu Rusia, China, India, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Ministrul Economiei a declarat, cu o zi înainte, la Viena, că până în 2010 România trebuie să-ÅŸi normalizeze relaÅ£iile cu Rusia, fiindcă la acea dată expiră actualele contracte ÅŸi, prin achiziÅ£ionarea gazelor naturale de la terÅ£i, ‘avem pierderi de zece la sută pe an’.

‘Austria, Germania, Italia, sunt ţări mai mari ca România, care se poartă însă cu Rusia cu grijă. O relaÅ£ie nefavorabilă cu Rusia ne costă mult. Deficitul comercial cu această Å£ară este de circa 3,5 miliarde euro pe an. România, ca urmare a interesului pentru Uniunea Europeană, ÅŸi-a dezechilibrat politica economică ÅŸi relaÅ£iile diplomatice cu ţări precum Rusia, China, India, ţări din Orientul Mijlociu etc’, a explicat Vosganian.ROMPRES

Adauga un comentariu

*