Senatul a votat pentru un nivel de 5 la sută al TVA la alimentele de bază

Plenul Senatului a votat, miercuri, pentru aplicarea unui TVA de 5 la sută la alimentele de bază – pâine, carne, lapte, ulei vegetal.

Prevederea, cuprinsă într-o propunere legislativă pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal iniţiată de senatorii social-democraţi, a fost adoptată cu 44 de voturi pentru, 16 împotrivă şi 15 abţineri.

De asemenea, senatorii au votat, potrivit aceleiaÅŸi propuneri, stabilirea plafonului neimpozabil pentru veniturile din pensii la 1.500 de lei.

Iniţiativa mai prevede majorarea accizelor pentru produse de lux sau dăunătoare sănătăţii, pentru a asigura compensarea veniturilor bugetare în urma reducerii TVA.

Textul mai vizează o cotă redusă de TVA ce se aplică bazei de impozitare pentru permiterea accesului la muzee, grădini zoologice şi botanice, livrarea de manuale, cărţi şcolare şi reviste, de proteze, de produse ortopedice, de medicamente, cazarea în sectorul hotelier.

De precizat însă că rolul decizional în cazul acestei propuneri legislative revine Camerei Deputaţilor.

Directorul general adjunct pe probleme de TVA din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Mariana Vizoli, afirma, la sfârşitul anului 2007, că MEF nu exclude reducerea taxei pe valoare adăugată la produsele alimentare de bază în 2008, dacă bugetul va permite acest lucru.

‘ÃŽn proiectul de buget pe 2008 nu a fost luată în considerare o astfel de măsură, dar nu este exclus ca atunci când se vor găsi resurse această cotă să fie introdusă în legislaÅ£ie”, a explicat Vizoli.

Potrivit acesteia, cu toate că în 2004 România a introdus cote reduse de TVA pentru medicamente sau servicii hoteliere nu a fost observată nicio reducere a preţurilor din aceste sectoare.

Vizoli a mai spus că o eventuală reducere a cotei de TVA la produsele alimentare de bază ar fi generat un impact de aproape doi la sută din PIB asupra veniturilor bugetare.

Premierul Călin Popescu-Tariceanu a declarat recent că nu este de acord introducerea unui TVA diferenţiat pentru produsele alimentare, iar ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a apreciat că reducerea TVA la produsele alimentare de bază nu este oportună până în 2010, când România îşi va reduce inflaţia.

Acesta consideră că reducerea TVA nu este o prioritate, în acest moment, pentru patroni şi consideră că acestora le-au fost acordate suficiente ajutoare financiare.

Firmele din industria alimentară susţin însă că bugetul de stat ar avea de câştigat din reducerea TVA. Potrivit preşedintelui Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, această măsură ar duce la reducerea pieţei negre din industria alimentară.

„Nu cred că vreun negustor nu ar fi interesat să reducă preÅ£ul pentru a creÅŸte volumul”, declara recent Minea.
România aplică cel mai ridicat nivel al TVA la alimente din UE, după Danemarca, în Germania fiind de doar 4 la sută, iar în Anglia această taxă neexistând.

Comisia Europeană a propus, în vara anului trecut, simplificarea sistemului de calcul a TVA în Uniunea Europeană, o mai mare autonomie a statelor membre în fixarea unui nivel redus de TVA pentru serviciile locale şi prelungirea, până la sfârşitul anului 2010, a derogărilor în materie de TVA, acordate statelor care au devenit membre ale UE în 2004 şi 2007.

Conform propunerii, ratele foarte scăzute, între 0 şi 5 la sută ar putea fi aplicate anumitor produse şi servicii, precum cele alimentare, iar o rată mai redusă, între 10 şi 12 la sută, ar putea fi aplicată pentru servicii cum sunt transporturile, potrivit noii scheme. Comisia Europeană propune o cotă standard de TVA în statele membre de cel puţin 15 la sută.

În prezent, cea mai redusă cotă standard de TVA din Europa este aplicată de Cipru şi Luxemburg (15 la sută), urmate de Spania (16 la sută) şi Marea Britanie (17,5 la sută). Cel mai ridicat nivel al TVA este practicat în Danemarca şi Suedia (25 la sută), Finlanda şi Polonia (22 la sută). Un număr de 26 state membre aplică cote reduse de TVA (cu excepţia Danemarcei), pentru anumite produse, acestea situându-se între 5 la sută, în Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria sau Malta, şi 17 la sută în Finlanda.

România aplică, în prezent, o cotă standard de TVA de 19 la sută şi o cotă redusă, de 9 la sută, pentru medicamente, produse ortopedice, cărţi şi manuale şcolare, pentru taxele de intrare la muzee, monumente istorice, expoziţii etc.

Adauga un comentariu

*