Orasul-statiune Targu-Ocna face primii pasi spre ecologizare

Lovita din plin de catastrofalele inundatii din vara lui 2005, orasul-statiune Targu-Ocna se trezeste la viata precum pasarea Phoenix. Pentru orasul de sub poalele Magurei, anul 2007 a fost unul cu multe realizari pe termen mediu si lung, administratia locala reusind sa implementeze un numar de zece proiecte, finantate cu fonduri europene, fonduri alocate de Guvernul Romaniei si fonduri din bugetul local.

Ultima isprava a edililor locali vizeaza un proiect ce va ecologiza statiunea Targu Ocna si comunele Tirgu Trotus si Pingarati. Proiectul “Colectarea selectiva si transport deseuri in zona turistica Tirgu Ocna” are o durata de implementare de 2 ani, iar valoarea investitiei se ridica la 540.000 euro din care 420.000 euro reprezinta fonduri europene.”Acest proiect s-a nascut din dorinta locuitorilor de a beneficia de o zona turistica ecologizata la nivel european. Scopul proiectului este colectarea selectiva a deseurilor in vederea reducerii de deseuri municipale, din zona turistica Targu-Ocna si pe raza comunelor Tirgu Trotus si Pirgaresti, precum si imbunatatirea capacitatii autoritatilor publice locale ale celor trei localitati de a contribui la protectia mediului”” a precizat Maria Stan, consilier in cadrul Primariei Tirgu Ocna. Grupul tinta, caruia se adreseaza acest proiect este alcatuit din cei 23.925 locuitori din zonele mai sus mentionate, precum si din 299 agenti economici si 78 institutii publice.

Liceenii au initiativa

Viceprimarul statiunii, Cristian Ciubotaru, ne-a precizat ca acest proiect s-a nascut la initiativa elevilor de la Colegiului National „Costache Negri“ din Targu Ocna. “Plecand de la aceasta idee am reusit sa o materializam intr-un proiect ce a fost avizat favorabil de Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est, si finantat prin Programul Operational Regional. Colectarea selectiva a deseurilor este o solutie la indemana tuturor si presupune depozitarea deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Institutiile publice , asociatiile, fundatiile, persoanele fizice vor fi obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale, accesibile cetatenilor”, a declarat viceprimarul Ciubotaru. Tot cu aceasta ocazie a fost lansat un concurs interscolar ce are ca obiectiv dezvoltarea cunostintelor participantilor cu privire la procesul de colectare selectiva a deseurilor si cresterea gradului de ecologizare a zonei de interes.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*